Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 47. týždeň vojny (9. – 15.1.2023)

.redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 47. týždeň vojny (9. – 15.1.2023) SITA/AP PHOTO/LIBKOS

Informácie z predchádzajúceho dňa (15.1.2023):

20:30 V troskách domu v meste Dnipro, ktorý zničila ruská raketa, už našli 29 mŕtvych

Počet obetí ruskej rakety, ktorá v sobotu zasiahla obytný dom v ukrajinskom meste Dnipro, stúpol na 29. Uviedol to v nedeľu gubernátor Dnipropetrovskej oblasti. Ukrajinský prezidnet Volodymyr Zelenskyj informoval, že zranených bolo najmenej 73 ľudí a 39 ľudí do nedeľňajšieho popoludnia zachránili. Samospráva mesta Dnipro konštatovala, že nezvestných je 43 ľudí.

Rusko v sobotu proti Ukrajine vypálilo 33 striel s plochou dráhou letu, pričom 21 z nich protivzdušná obrana zostrelila, uviedol hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj.

18:30 Ruské bombardovanie zasiahlo v Chersone budovu nemocnice

Ruské bombardovanie v nedeľu poškodilo budovu jednej z nemocníc v ukrajinskom meste Cherson, ale nijaké obete neboli hlásené. Uviedol to gubernátor Chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč. Ukrajinská armáda oslobodila mesto Cherson a západný breh rieky Dnipro v Chersonskej oblasti 11. novembra po ôsmich mesiacoch ruskej okupácie. Odvtedy ruské ozbrojené sily Ukrajincami kontrolovanú časť Chersonskej oblasti bombardujú takmer každý deň. Informuje o tom web Kyiv Independent.

16:40 Rusko potvrdilo, že v sobotu podniklo na Ukrajinu vlnu raketových útokov

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že jeho armáda podnikla predchádzajúci deň vlnu raketových útokov cielených na ukrajinské jednotky a objekty infraštruktúry. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Rezort obrany neuviedol, že by špecifickým cieľom sobotňajších raketových útokov bolo aj ukrajinské mesto Dnipro. Ukrajinské úrady pritom hlásia už vyše 20 obetí sobotňajšieho útoku na bytový dom v tomto meste.

"(V sobotu) 14. januára bol podniknutý raketový útoku proti ukrajinskému vojenskému vedeniu, kontrolným systémom a energetickým zariadeniam," uviedlo ruské ministerstvo vo vyhlásení. "Boli zasiahnuté všetky vytýčené ciele. Bol splnený cieľ útoku," dodáva rezort.

SITA/AP Photo/Yevhenii Zavhorodnii

Sobotňajší rozsiahly ruský útok - v tomto roku doposiaľ najväčší - naznačuje, že Rusko bude pokračovať vo svojej stratégii, v rámci ktorej útočí na ciele ukrajinskej energetickej a infraštruktúrnej siete, domnieva sa Reuters.

Rusko okrem toho uviedlo, že jeho armáda postúpila smerom k mestu Bachmut v ukrajinskej Doneckej oblasti, ktorá je dlhodobo cieľom ruských útokov. Ruská armáda údajne postúpila smerom k severnému predmestiu Bachmutu.

Rusko v piatok oznámilo, že jeho armáda dosiahla prvé významné územné zisky za celé mesiace, keď uviedlo, že sa jej podarilo dobyť mesto Soledar, ktoré leží neďaleko Bachmutu. Ukrajina poprela tieto tvrdenia Ruska s tým, že v Soledare stále prebiehajú boje. Kyjev však uznal, že situácia v meste je zložitá.

10:30 Ruská armáda od začiatku vojny stratila už 115 290 vojakov

V bojoch na Ukrajine podľa Kyjiva za uplynulý deň padlo ďalších 630 ruských vojakov. Počet obetí na životoch v radoch ruských ozbrojených síl od začiatku invázie stúpol na 115 290, uviedol v nedeľu na Facebooku generálny štáb ukrajinskej armády. Moskva za uplynulý deň na Ukrajine stratila aj dva tanky, desať obrnených bojových vozidiel pechoty a štyri delostrelecké systémy. Od začiatku vojny na Ukrajine ruská armáda podľa Kyjiva prišla celkovo o 3 106 tankov, 6 183 obrnených bojových vozidiel pechoty a 2 094 delostreleckých systémov.

8:30 Po útoku na bytový dom v Dnipre našli už najmenej 20 mŕtvych ľudí

Počet obetí sobotného útoku ruských rakiet na bytový dom vo východoukrajinskom meste Dnipro stúpol na 20, informovali ukrajinské úrady. TASR informuje podľa  agentúry AFP.

"Dvadsať nevinných obetí..." napísal guvernér Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko v aplikácii Telegram. Dodal, že 73 ľudí bolo zranených a "záchranná operácia pokračuje. Osud viac ako 40 ľudí zostáva neznámy." Prvé informácie udávali najmenej deväť mŕtvych a 60 zranených.

Ruské rakety zasiahli výškový bytový dom v obytnej časti Dnipra a zničili 72 bytov. Záchranári celú noc prehľadávali zničenú budovy. Živí ľudia uväznení pod troskami im signalizovali svoje miesto baterkami v mobilných telefónoch, napísali ukrajinské médiá. Mnoho zavalených na seba upozorňovalo aj krikom, ako počuť na zverejnených videách.

SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Po jednotlivých raketových útokoch z rána Moskva v priebehu soboty zintenzívnila ostreľovanie. Na celom území Ukrajiny bol preto vyhlásený letecký poplach. Ukrajinská armáda oznámila, že  zostrelila 25 z 38 ruských rakiet. Išlo o prvý hromadný raketový útok od začiatku roka a Rusi tak počas zimných mrazov znovu poškodili civilnú infraštruktúru, vrátane elektrických rozvodní.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to odsúdil ako ruský "teror".

"Moskva dokazuje, že jej cynizmus nepozná hraníc," povedal poradca prezidenta Mychajlo Podoľak. "Rusko musí byť okamžite vylúčené z Bezpečnostnej rady OSN," dodal.

Správy z predchádzajúceho dňa 14.1.2023: 

19:30 Pri útoku na obytnú budovu v meste Dnipro zahynulo najmenej päť ľudí

Najmenej päť mŕtvych a 27 zranených si vyžiadal sobotňajší útok ruských okupačných síl na obytnú budovu vo východoukrajinskom meste Dnipro. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Informáciu potvrdili miestni predstavitelia, zatiaľ čo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj túto udalosť odsúdil ako ruský "teror". "Je tu už päť mŕtvych," uviedol na komunikačnej platforme Telegram gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko, ktorý tam zároveň zverejnil fotografiu inkriminovaného obytného bloku, z ktorého zostali iba trosky.

"Ďalších 27 ľudí bolo zranených, medzi nimi je šesť detí. Všetci sú v nemocnici," dodal Rezničenko. Úder zasiahol vchod do tejto deväťposchodovej budovy, pričom niekoľko poschodí sa zmenilo na tlejúce trosky. "Večná pamiatka všetkým, ktorým ruský teror vzal život! Svet musí zastaviť toto zlo. Odstraňovanie trosiek v Dnipre pokračuje. Bojujeme o každého človeka, o každý život," reagoval na sociálnych sieťach Zelenskyj.

16:40 V celej krajine je letecký poplach, explózie hlásili z desiatich regiónov

Informuje o tom web Kyiv Independent.

Už v sobotu ráno ruský raketový útok zasiahol Kyjiv a poškodil časť infraštruktúry mesta. Ukrajinský prevádzkovateľ energetickej siete Ukrenergo uviedol, že po útoku zaviedol núdzové obmedzenie dodávok elektrického prúdu v jedenástich oblastiach.

15:30 Po raketovom útoku zaviedli núdzové obmedzenie dodávok prúdu

Ukrajinský štátny prevádzkovateľ elektrickej siete krajiny Ukrenergo v sobotu uviedol, že po ruskom raketovom útoku zaviedol núdzové obmedzenie dodávok prúdu v jedenástich oblastiach. Spoločnosť Ukrenergo dodala, že následky útoku odstraňuje. Rusko v sobotu raketami zaútočilo na Kyjiv. Ukrajinské úrady uviedli, že útok poškodil infraštruktúru v hlavnom meste a obytný dom v Kyjivskej oblasti. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Ruská armáda opakovane útočí na energetickú infraštruktúru po celej Ukrajine od začiatku októbra. Zahynuli pritom desiatky civilistov a nastali výpady v dodávkach elektriny, vody a kúrenia. Moskva pripúšťa, že energetický systém Ukrajiny je jedným z jej hlavných cieľov. Podľa Ženevskej konvencie je však útočenie na dôležitú civilnú infraštruktúru vojnovým zločinom.

11:00 Za uplynulý deň padlo ďalších 530 príslušníkov ruských síl

Za uplynulý deň na Ukrajine podľa Kyjiva padlo ďalších 530 príslušníkov ruských ozbrojených síl. Počet ruských obetí od začiatku invázie stúpol na 114 660, uviedol v sobotu generálny štáb ukrajinskej armády na Facebooku. Ruské ozbrojené sily za uplynulý deň podľa Kyjiva stratili aj šesť tankov, šesť obrnených bojových vozidiel pechoty a štyri delostrelecké systémy. Od začiatku vojny tak Moskva na Ukrajine prišla o 3 104 tankov, 6 173 obrnených bojových vozidiel pechoty a 2 090 delostreleckých systémov.

SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

9:30 Ruské rakety ráno zasiahli Kyjev a Charkov

V sobotu ráno sa v Kyjeve zo štvrtí na ľavom brehu rieky Dneper ozvali výbuchy a v jednom zo zariadení kritickej infraštruktúry začalo horieť. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Krátko pred výbuchmi bol v meste vyhlásený letecký poplach. "Máme požiar v jednom zo zariadení kritickej infraštruktúry. Na mieste pracujú príslušné služby," informoval gubernátor kyjevskej oblasti Oleksij Kuleba na sociálnej sieti Telegram.

8:30 Bitka o Soledar stále pokračuje, vyhlásil Zelenskyj

Napriek viacerým ruským správam o dobytí malého mesta Soledar na východe Ukrajiny, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že bitka o mesto stále pokračuje. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Tvrdý boj o Doneckú oblasť pokračuje," uviedol ukrajinský prezident v piatok vo svojom tradičnom večernom prejave. "Boje o Bachmut a Soledar, o Kreminnu, o ďalšie mestá a obce na východe nášho štátu stále pokračujú," vyhlásil.

Osobné poďakovanie adresoval prezident ukrajinským jednotkám, ktoré bránili Soledar a Bachmut pred ruskými útokmi. "Veľká vďaka patrí bojovníkom z jednotky 'Kraken' za rozhodné akcie na zničenie nepriateľa na území Soledaru," povedal Zelenskyj.

 V Bachmute zasa vzdal hold okrem iného Medzinárodnej légii, jednotke zloženej zo zahraničných bojovníkov.        

Ruské vojenské velenie, ako aj neslávne známa ruská súkromná armáda Vagnerova skupina, nasadená v Soledare, vyhlásili, že obsadili mesto ešte vo štvrtok večer. Keďže pri postupe boli úspešní najmä Vagnerovci, ministerstvo obrany v Moskve napokon ustúpilo a prisúdilo zásluhy o dobytie mesta tejto žoldnierskej skupine. "Už po sebe štekajú kvôli tomu, komu treba pripísať zásluhy o taktický postup," okomentoval Zelenskyj ich spor, dodajúc, že to je "jasný signál zlyhania".

Soledar sa nachádza desať kilometrov severne od Bachmutu, ktorého dobytie zrejme zostáva hlavnou operačnou úlohou ruskej armády. Útok ruských jednotiek na Soledar je pokusom obísť Bachmut zo severu a narušiť zásobovacie trasy slúžiace ukrajinskej armáde.

Správy z predchádzajúceho dňa 13.1.2023: 

19:10 Ukrajinská zbrojárska spoločnosť Ukroboronprom ukončila niekoľko etáp testovania dronu dlhého doletu

Ukrajinská zbrojárska spoločnosť Ukroboronprom potvrdila, že dokončila niekoľko etáp testovania dronu dlhého doletu. Projekt vývoja lietadla bez ľudskej posádky s doletom viac ako tisíc kilometrov a s nákladom do 75 kilogramov „dosiahol takú etapu, že bohužiaľ o tom nemôžeme hovoriť," uviedla hovorkyňa firmy Ukroboronprom Natalia Sadová. Ukrajina pracuje na rozvoji tejto technológie od začiatku leta. Informuje o tom portál Kyiv Independent.

Hoci Kyjev oficiálne neprevzal zodpovednosť za decembrové útoky na ruskú leteckú základňu Engels, ktorá leží 600 kilometrov východe od ukrajinských hraníc, predpokladá sa, že dva údery boli uskutočnené modifikovanými ukrajinskými dronmi.

18:00 Ukrajinské jednotky sú stále na okraji Soledaru

Ukrajinské jednotky sú stále na okrajoch neďalekého mesta Soledar, ktoré je už niekoľko týždňov pod intenzívnym útokom ruských síl. Pre televíziu CNN to povedal ukrajinský vojak Taras Berezovec umiestnený v neďalekom meste Bachmut.

Povedal, že zotrvanie v Soledare nemalo vojenský zmysel, pretože mesto bolo „úplne zničené“. „Neexistuje jediná budova, ktorá by prežila ruské ostreľovanie,“ tvrdí.

Morálka medzi jednotkami v prvej línii však podľa neho zostáva vysoká. Dodal, že verí, že rozhodnutie o stiahnutí sa padne v najbližších dňoch.

14:00 Ukrajinská armáda poprela, že Rusko dobylo Soledar 

Predstaviteľ ukrajinskej armády v piatok poprel, že ruská armáda dobyla Soledar v Doneckej oblasti s tým, že v meste sa stále bojuje. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

„V Soledare pokračujú ťažké boje... Ukrajinské ozbrojené sily majú v týchto ťažkých podmienkach situáciu pod kontrolou,“ uviedol hovorca Východnej skupiny ukrajinskej armády Serhij Čerevatyj.

Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že jeho armáda vo štvrtok večer Soledar dobyla. Čerevatyj však vyhlásenie ruského rezortu označil za klamstvo.

„Ak by aj Bachmut a Soledar padli do rúk Rusov, na samotnú vojnu by to nemalo strategický dopad... a určite by to nezastavilo alebo nespomalilo Ukrajincov,“ uviedol pre novinárov hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.

12:10 Ruská armáda dobyla ukrajinský Soledar, tvrdí ruské ministerstvo obrany

Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že jeho armáda dobyla vo štvrtok večer východoukrajinské mesto Soledar, v ktorom v posledných dňoch prebiehali ťažké boje. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

11:25 Francúzsko chce Ukrajine dodať obrnené vozidlá AMX-10 RC do dvoch mesiacov 

Francúzsko dúfa, že Ukrajine dodá obrnené vozidlá typu AMX-10 RC do dvoch mesiacov. Vo vyhlásení to v piatok uviedol francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Vyhlásenie ministra obsahovalo aj zhrnutie štvrtkového telefonátu so šéfom ukrajinského rezortu obrany Oleksijom Reznikovom, v ktorom Sébastien Lecornu zopakoval pokračovanie podpory pre Ukrajinu.

SITA/Jeremy Bessat/Armee de Terre via AP

Prezident Emmanuel Macron oznámil rozhodnutie dodať Ukrajine francúzske obrnené vozidlá AMX-10 RC 4. januára.

Od začiatku vojny na Ukrajine Paríž už Kyjevu poskytol raketomety, systémy protivzdušnej obrany, protitankové a protilietadlové strely.

10:20 Ukrajina stále odoláva silnej ruskej ofenzíve v meste Soledar 

Ukrajina v piatok oznámila, že odoláva „vysokointenzívnej“ ruskej ofenzíve v meste Soledar. Moskva na miesta bojov v Doneckej oblasti presúva ďalších vojakov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Noc na piatok označila za „horúcu“ námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. „Nepriateľ premiestnil takmer všetky svoje sily do Doneckej oblasti a pokračoval vo vysokointenzívnej ofenzíve,“ povedala Maľarová  s tým, že súčasná fáza vojny je „náročná“.

Ruská súkromná armáda Vagnerova skupina tento týždeň vyhlásila, že jej bojovníci dobyli celý Soledar, ale ministerstvo obrany v Moskve naopak uviedlo, že boje o mesto stále pokračujú.

Inštitút pre štúdium vojny (ISW) so sídlom vo Washingtone v piatok uviedol, že ruské sily pravdepodobne Soledar získali už v stredu. „Toto malé víťazstvo by však nemalo byť predzvesťou bezprostredného obkľúčenia Bachmutu,“ uviedol ISW. Strategický Bachmut Rusom stále odoláva, pričom po jeho dobytí by mohli okupanti ľahšia bojovať o kontrolu nad celou Doneckou oblasťou.

9:30 Volodin navrhol prísnejšie tresty pre kritikov ruskej armády a bojov na Ukrajine 

Predseda Štátnej dumy Vjačeslav Volodin v piatok navrhol konfiškáciu majetku Rusov, ktorí kritizujú ruskú armádu a "špeciálnu vojenskú operáciu" na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Volodin, blízky spojenec prezidenta Putina, súčasné tresty v podobe pokút pre kritikov krokov Ruska na Ukrajine nepovažuje za dostatočne prísne.

Rusko zaútočilo na Ukrajinu vlani 24. februára. V Rusku označujú ofenzívu na Ukrajine ako „špeciálnu vojenskú operáciu“ a slová ako „vojna“ či „invázia“ sú v súvislosti s bojmi na ukrajinskom území zakázané.

Ruské štátne televízie od začiatku invázie na Ukrajinu zintenzívnili propagandu, ktorá ruských vojakov bojujúcich na Ukrajine vychvaľuje ako hrdinov.

Informácie z predchádzajúceho dňa (12.1.2023):

20:50 Predstaviteľ letectva varoval pred hrozbou raketových útokov z Bieloruska

Hovorca velenia ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat varoval pred možnosťou raketových útokov z Bieloruska. V televíznom prejave uviedol, že nedávne raketové úroky pochádzali hlavne z Ruska alebo okupovaných území, avšak „územie Bieloruska je neustále využívané ruskými jednotkami, aby tam vykonávali určité manévre, rozmiestňovali tam letecké zoskupenie ruských vzdušných a kozmických síl, špeciálne lietadlá, ktoré poskytujú radarovú podporu a podobne“. Hrozba preto podľa jeho slov pretrváva. Informuje o tom spravodajský portál denníka The Guardian.

Ihnat tiež povedal, že väčšina balistických striel zo začiatku ruskej vojny na Ukrajine bola odpálená z bieloruského územia.

Ukrajina sa obáva, že by Rusko mohlo hromadiť sily na území Bieloruska, blízkeho spojenca Moskvy, predtým, než zaútočí na severozápade krajiny alebo sa dokonca pokúsi ísť smerom na Kyjiv. Rusko a Bielorusko posilnili svoje spoločné vojenské zoskupenie na bieloruskom území a v pondelok plánujú spoločné letecké cvičenia.

Prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že Ukrajina musí byť na svojej hranici s Bieloruskom pripravená.

14:15 Rusko chce údajne poslať do vojny až 1,5 milióna ľudí

Rusko chce zvýšiť počet vojakov zapojených do vojny na Ukrajine. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to povedal vysoký predstaviteľ generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl Oleksij Hromov.

„Na realizáciu svojich agresívnych plánov ruské velenie oznámilo rozsiahle opatrenia na reformu ozbrojených síl. Najmä zvýšenie celkového počtu na 1,5 milióna ľudí a vytvorenie minimálne 20 nových divízií,“ uviedol Hromov, upozornil na to na Facebooku generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa Hromova tieto plány naznačujú zámer Kremľa zapojiť sa do dlhodobej konfrontácie a prípravy na vedenie rozsiahlych nepriateľských akcií. Realizácia týchto plánov si podľa neho vyžiada značné časové, finančné a ekonomické zdroje. Vyslovil zároveň pochybnosť, ako na splnenie tohto plánu budú vplývať doterajšie ruské straty, čo sa týka vojakov i vybavenia, či dopady medzinárodných sankcií.

SITA/AP Photo

12:40 Ukrajina oznámila, že stále bojuje o udržanie Soledaru, ale situácia je „ťažká

Ukrajina vo štvrtok oznámila, že jej ozbrojené sily bojujú o udržanie si moci nad mestom Soledar v Doneckej oblasti na východe krajiny, ale situácia je tam stále "ťažká". TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"V oblasti Soledaru dnes pokračujú tie najkrutejšie a najťažšie boje," povedala novinárom námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová a dodala: "Napriek ťažkej situácii ukrajinskí vojaci tvrdohlavo bojujú."

Ukrajinci údajne vystrelili na ruských vojakov v meste raketu, uviedlo v rannej aktualizovanej správe velenie ukrajinských jednotiek určených na špeciálne operácie. 

Soledar je malé mesto s baňou na ťažbu soli v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny a pred bojmi malo približne 11.000 obyvateľov.       Kým sa Soledar stal ohniskom bojov, bol známy ako najväčšia soľná baňa v Európe a jej 200 kilometrov dlhé podzemné tunely teraz predstavujú taktickú výhodu. Názov mesta znamená v ruštine "dar soli".

Rozhodujúce je aj to, že Soledar sa nachádza len 15 kilometrov od mesta Bachmut, ktoré je pre Moskvu hlavným cieľom, lebo po jeho dobytí by mohli ruskí invázni vojaci lepšie bojovať o celú Doneckú oblasť.    

Ruskom podporovaní separatisti Soledar nakrátko ovládli v roku 2014, keď na východe Ukrajiny vypukol konflikt medzi nimi a ukrajinskou armádou. 

11:00 Nedostatok munície pravdepodobne tento rok zmarí snahy Rusov o ofenzívu

Neschopnosť Ruska riešiť problémy s nedostatkom munície pravdepodobne pripraví ruské sily o schopnosť udržať útočné operácie na východe Ukrajiny v tomto roku. V najnovšej aktualizácii to tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Ako tento týždeň informovala spravodajská televízia CNN s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov USA a Ukrajiny, ruská delostrelecká paľba na Ukrajine sa „dramaticky znížila z vojnového maxima“ na niektorých miestach až o 75 %.

Americkí a ukrajinskí predstavitelia pre spomenutú skutočnosť nemajú jednoznačné vysvetlenie. Môže to však byť spôsobené tým, že Rusko má slabé zásoby delostreleckej munície, ktoré dokáže distribuovať svojim jednotkám, alebo by to mohlo byť súčasťou taktiky voči úspešným ukrajinským útokom.

Hovorca ukrajinských ozbrojených síl na východe Ukrajiny Serhij Čerevatyj povedal, že ruské sily vyčerpali početné zásoby, pretože si mysleli, že intenzívnejšia paľba povedie k rýchlejším výsledkom. Rusko tak teraz bude nútené dovážať muníciu zo vzdialených oblastí krajiny alebo nakupovať ďalšiu zo zahraničia, čo podľa ISW môže mať za následok zníženú intenzitu delostreleckej paľby.

ISW tiež poznamenal, že ruské zdroje „čoraz viac priznávajú, že nedostatok munície a dodávok rozhodujúcim spôsobom bráni schopnosti ruských síl postupovať“. Ak Rusko nevyrieši svoje zásadné problémy so zásobovaním, jeho mobilizačné kampane len málo ovplyvnia priebeh vojny, zhodnotil ISW.

8:00 Londýn chce urýchliť ďalšiu podporu Ukrajine, zvažuje i poskytnutie tankov

Britská vláda diskutuje s partnermi o tom, ako rozšíriť a urýchliť ďalšiu podporu Ukrajine, vrátane poskytnutia tankov. Ako referuje spravodajský web CNN, v stredu to uviedol hovorca britského premiéra hovorca.

Na otázku novinárov, či Spojené kráľovstvo dodá tanky Ukrajine, hovorca premiéra povedal: „Urýchľujeme našu podporu Ukrajine pomocou vojenskej technológie novej generácie, ktorá jej pomôže vyhrať túto vojnu.“

„Je jasné, že tanky môžu Ukrajincom pomôcť zmeniť priebeh a premiér minulý týždeň povedal prezidentovi Zelenskému, že mu poskytneme akúkoľvek podporu. Premiér preto požiadal ministra obrany, aby v najbližších týždňoch spolupracoval s partnermi na diskusii o tom, ako môžeme ísť ďalej a rýchlejšie v našej podpore Ukrajine vrátane poskytovania tankov,“ poznamenal Sunakov hovorca.

wikipediaGraeme Main

Správy z predchádzajúceho dňa 11.1.2023:

20:50 Rusko považuje Soledar za nástroj propagandy, tvrdí Zelenskyj

Dobytie mesta Soledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny má pre Rusko mimoriadnu cenu z pohľadu propagandy. Ako podľa spravodajského webu CNN povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ruskí okupanti potrebujú dobyť Soledar, aby udržali domácu podporu pre svoje vojnové úsilie.

Ukrajinský vojak v Soledare v stredu pre televíziu CNN povedal, že situácia na tomto mieste je „veľmi zložitá“. „Boj pokračuje. Donecký smer sa drží. A robíme všetko, bez toho, aby sme sa na jediný deň zastavili, aby sme posilnili ukrajinskú obranu. Náš potenciál rastie. A ďakujem všetkým našim partnerom, ktorí nám v tom pomáhajú,“ skonštatoval Zelenskyj.

19: 19 Okupačným vojskám na Ukrajine po novom šéfuje Valerij Gerasimov

Ruská armáda na Ukrajine má nového hlavného veliteľa všetkých jednotiek. Sergeja Surovikina, ktorý v tejto pozícii vydržal iba tri mesiace, nahradil Valerij Gerasimov. Referuje o tom web Kyiv Independent s odvolaním sa na médium RBC.

SITA/Mikhail Kuravlev/Pool Photo via AP

Gerasimov naďalej zastáva post náčelníka ruského generálneho štábu, Surovikin sa podľa správy stal jeho zástupcom. Ruské ministerstvo obrany odôvodnilo zmeny vo vedení „rozšírením rozsahu riešených úloh“ a „potrebou zorganizovať užšiu interakciu medzi zložkami vojsk“.

18:04 Estónsko vyhostí 21 ruských diplomatov

Estónsko v stredu oznámilo, že vyhostí dovedna 21 ruských diplomatov a zamestnancov veľvyslanectva, ktorí budú musieť z krajiny odísť do konca januára. Cieľom je dosiahnuť, aby sa počet diplomatických pracovníkov v oboch krajinách  dostal na rovnakú úroveň. Informujú o tom agentúry DPA a AFP s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva zahraničných vecí v Tallinne.

Rusko musí znížiť svoj personál ambasády v Estónsku o takmer polovicu: 13 diplomatov a ôsmich ďalších pracovníkov. Rezort diplomacie v Tallinne žiada, aby Moskva do 1. februára obmedzila počet svojich diplomatov v tejto pobaltskej krajine na osem a počet administratívnych, technických a ďalších spolupracovníkov na 15.

Estónsky šéf diplomacie Urmas Reinsalu poznamenal, že súčasný početný stav personálu na ruskej ambasáde nie je opodstatnený. „Od začiatku vojny (na Ukrajine) Estónsko zredukovalo bilaterálne vzťahy s Ruskou federáciou na absolútne minimum,“ povedal.

„Vzhľadom na skutočnosť, že pracovníci ruského veľvyslanectva sa počas agresívnej útočnej vojny neusilujú o posilnenie estónsko-ruských vzťahov, neexistuje podľa nášho názoru nijaký dôvod na súčasný (personálny) stav ruskej ambasády,“ zdôvodnil.

Rusko vlani v apríli nariadilo uzavretie estónskych konzulátov v Petrohrade a Pskove a ich zamestnancov vyhlásilo za nežiaduce osoby. Moskva tak reagovala na krok trojice pobaltských krajín, ktoré v súvislosti s inváziou ruských síl na Ukrajinu vyhostili viacerých ruských diplomatov. Estónsko vtedy tiež uzavrelo ruské konzuláty v mestách Narva a Tartu

17:41 Poľsko poskytne Ukrajine tanky Leopard

Ako informuje spravodajský portál CNN, oznámil to poľský prezident Andrzej Duda, ktorý sa v stredu v ukrajinskom Ľvove stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a ich litovským kolegom Gitanasom Nausėdom.

„V rámci budovania medzinárodnej koalície bude odovzdaná rota tankov Leopard pre Ukrajinu. Takto sa v Poľsku už rozhodlo,“ uvádza kancelária poľského prezidenta na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

Tank Leopard 2A4 počas prehliadky vojenskej techniky po prijatí ministerky obrany Nemecka ministrom obrany SR s plnými poctami na Ministerstve obrany SR. Bratislava, 19. december 2022.SITA/Diana Černáková Tank Leopard 2A4 počas prehliadky vojenskej techniky po prijatí ministerky obrany Nemecka ministrom obrany SR s plnými poctami na Ministerstve obrany SR. Bratislava, 19. december 2022.

Ukrajinský prezident rozhodnutie privítal. „Dnes môžem povedať veľmi dôležité slovo pre našu obranu, pre náš štát, pre našu armádu, pre spoločnú obranu Ukrajiny a celej Európy – slovo tanky,“ vyjadril sa Zelenskyj na tlačovej konferencii s kolegami.

15:58 Ukrajinský vojak pre CNN: Mŕtvych v Soledare už nikto nepočíta

Situácia vo východoukrajinskom meste Soledar je kritická a počet zabitých je teraz taký vysoký, že mŕtvych nikto nepočíta. Pre portál americkej televízie CNN to povedal ukrajinský vojak bojujúci v Soledare. CNN v správe zverejnenej v stredu z bezpečnostných dôvodov neuviedla jeho totožnosť.

Vojak je príslušníkom 46. leteckej mobilnej brigády, brániacej Soledar, na ktorý masívne útočia ruskí vojaci a žoldnieri z polovojenskej Vagnerovej skupiny. Podľa neho je situácia kritická a ťažká. „Budeme mesto brániť až do konca“, uviedol. Ako ďalej povedal, boje v Soledare sú také dynamické, že budovy sa počas dňa dostávajú do rúk raz jednej, potom druhej strany a nie je možné sledovať pribúdajúci počet mŕtvych. „Nikto vám nepovie, koľko je tam mŕtvych a ranených. Pretože to nikto nevie s istotou. Nikto. Pozície sa neustále menia. To, čo bol dnes náš dom, na druhý deň patrí Vagnerovcom,“ dodal.

Vojak uviedol, že v utorok večer nebolo jasné, akú veľkú časť mesta ovládajú Rusi. „Nikto nevie s určitosťou povedať, kto sa kam premiestnil a kto čo kontroluje. V meste existuje rozsiahla sivá zóna, o ktorej každý tvrdí, že ju obsadil, ale to je len trik.“

Ukrajina stratila v Soledare veľa vojakov, ale ich rady sa stále dopĺňajú, pretože boj o mesto pokračuje, informoval vojak. „Naše jednotky sa obmenili takmer spolovice, viac-menej. Nemáme ani čas zapamätať si navzájom svoje volacie znaky (keď prídu nové posily),“ dodal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v utorok vo večernom príhovore poďakoval vojakom tejto brigády „za ich hrdinstvo, statočnosť a vytrvalosť pri obrane Soledaru“. 

14:26 Putin priznal, že situácia v anektovaných ukrajinských regiónoch je komplikovaná

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu povedal, že situácia v štyroch regiónoch na východe Ukrajiny, ktoré Rusko vlani anektovalo, je miestami komplikovaná. TASR o tom informuje na základe správy britskej spravodajskej stanice Sky News.

Putin na stretnutí s predstaviteľmi ruskej vlády, ktoré bolo odvysielané v televízii, takisto povedal, že Kremeľ má všetky prostriedky potrebné na zlepšenie života v daných regiónoch. Zároveň sa ruskej vláde poďakoval za prácu odvedenú v roku 2022.

Ukrajinské vojská pália zo 120mm mínometu na nepriateľské pozície pri meste Bachmut, 11.1.2023.SITA/AP Photo/Evgeniy MaloletkaUkrajinské vojská pália zo 120mm mínometu na nepriateľské pozície pri meste Bachmut, 11.1.2023.

Moskva v septembri na základe referend - ktorých výsledky však neuznal Kyjev ani Západ - anektovala Doneckú a Luhanskú oblasť i časti Záporožskej a Chersonskej oblasti a považuje ich za súčasť ruského územia.

Tieto oblasti tvoria 15 percent ukrajinského územia a v Európe ide o najväčšie násilné zabratie pôdy cudzieho štátu od druhej svetovej vojny, napísal britský denník The Guardian.

13:34 Ombudsmani z Ruska a Ukrajiny sa stretli v Turecku, dohodli výmenu 40 zajatcov

Oznámila to v stredu ruská komisárka pre ľudské práva Tatiana Moskaľkovová po tom, ako sa v Turecku strela s ukrajinským náprotivkom Dmytrom Lubinecom. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

Moskaľkovová a Lubinec sa stretli počas medzinárodnej konferencie pre ombudsmanov v tureckej Ankare. Na zverejnených fotografiách ich možno vidieť, ako sedia oproti sebe pri konferenčnom stolíku.

Ombudsmani z Ruska a Ukrajiny na stretnutí hovorili o širokej škále humanitárnych problémov a záležitostí súvisiacich s poskytovaním pomoci v oblasti ľudských práv občanom oboch krajín, uviedol na sociálnej sieti Facebook Lubinec.

Moskaľkovová v samostatnom vyhlásení uviedla, že so svojím ukrajinským náprotivkom hovorila o humanitárnej pomoci pre občanov oboch krajín. Ich prvé stretnutie trvalo približne 40 minút a druhé kolo rokovaní ombudsmani začali o 10:20 h SEČ.

Podľa nemenovaného tureckého zdroja budú Moskaľkovová a Lubinec možno hovoriť aj o humanitárnych koridoroch a situácii detí, ktoré boli nútené utiecť pred vojnou. Medzi Ruskom a Ukrajinou prišlo v priebehu už 11 mesiacov trvajúceho konfliktu na Ukrajine k niekoľkým výmenám zajatcov. Posledná sa uskutočnila túto nedeľu, píše Reuters.

12:23 Rusko zakázalo ľuďom v odvodovom veku vycestovať za hranice

Rusko podľa hlavného spravodajského riaditeľstva ukrajinského ministerstva obrany s účinnosťou od 9. januára obmedzilo ľuďom, ktorí sú v odvodovom veku, vycestovanie z krajiny. Za hranice podľa Kyjeva nesmú cestovať ani tí ruskí občania, ktorí nie sú úplne vhodní na vojenskú službu. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) podľa Kyjeva poslala príslušný príkaz na všetky svoje hraničné oddelenia v krajine. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda.

Ruská FSB podľa spravodajskej služby ukrajinského rezortu obrany obmedzí cestovanie mimo Ruskej federácie pre občanov, ktorí v prípade vojenskej služby patria do kategórií A, B a C. Kategória A znamená vhodnosť pre vojenskú službu bez obmedzení. V kategórii B sú ľudia, ktorí môžu vykonávať vojenskú službu s malými obmedzeniami. V kategórii C sú fyzicky nevhodní pre vojenskú službu, ale počas vojnového stavu ich tiež môžu povolávať do armády.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa portálu Ukrajinská pravda vyhlásil, že informácia o zákaze vycestovania je nepravdivá. „Je to bežný čin informačnej sabotáže,“ povedal. Portál však dodáva, že už skôr sa objavili správy, že Rusko pripravuje novú vlnu mobilizácie.

10:30 Ukrajinská armáda – Soledar je a vždy bude ukrajinský

Kyjev poprel v stredu správu, že jednotky ruskej armády žoldnierov nazývanej Vagnerova skupina dobyli dôležité mesto Soledar na východe Ukrajiny, ktorého ovládnutie by Rusku otvorilo cestu k ďalším územným ziskom v ukrajinskom regióne Donbas. TASR prevzala informácie od tlačovej agentúry AFP.

„Soledar bol, je a bude ukrajinský,“ uviedol vo vyhlásení odbor ukrajinskej armády pre strategickú komunikáciu. Napísal tiež, že fotografie zverejnené ruskou súkromnou armádou vagnerovcov, ktoré podľa ruských médií zachytávajú scény v Soledare, boli urobené inde.

Šéf Vagnerovej skupiny a spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina Jevgenij Prigožin v utorok večer oznámil, že jeho jednotky úplne ovládli ukrajinské mesto Soledar pri Bachmute.

„Vagnerove jednotky prevzali kontrolu nad celým územím Soledaru,“ uviedol Prigožin vo zvukovej nahrávke zverejnenej na jeho kanále na sociálnej sieti Telegram.

Prigožin tiež v utorok večer oznámil, že ukrajinskí vojaci v centre mesta Soledar sú obkľúčení. „Prebiehajú tam pouličné boje. Počet zajatcov oznámime zajtra (v stredu),“ dodal s tým, že skupine ukrajinských vojakov dali vagnerovci ultimátum, aby sa v utorok do polnoci vzdali.

Soledar sa nachádza desať kilometrov severne od Bachmutu, ktorého dobytie zrejme zostáva hlavnou operačnou úlohou ruskej armády. Útok ruských jednotiek na Soledar je pokusom obísť Bachmut zo severu a narušiť zásobovacie trasy slúžiace ukrajinskej armáde. Ruská strana má zrejme záujem ovládnuť aj vstupy do 200 kilometrov dlhých opustených tunelov soľných baní, ktoré vedú pod touto oblasťou. Obe strany sa obávajú, že ich nepriateľ môže použiť na prienik do tyla.

9:16 Vagnerovci tvoria zrejme štvrtinu ruských bojovníkov na Ukrajine

Agenti západných spravodajských služieb sú presvedčení, že ruská súkromná armáda nazývaná Vagnerova skupina hrá čoraz dôležitejšiu úlohu vo vojne Ruska na Ukrajine, pričom existuje reálna možnosť, že vagnerovci teraz tvoria najmenej štvrtinu ruských bojovníkov. Uviedol to nemenovaný predstaviteľ západných služieb, ktorého v stredu citoval portál britského denníka The Guardian.

Bojová efektivita Vagnerovej skupiny v oblasti východoukrajinského mesta Bachmut, kde sú jej jednotky sústredené, sa stále pokladá len za obmedzenú. Nemenovaný predstaviteľ zároveň opísal tempo postupu vagnerovcov ako také pomalé, „že niekedy im trvá dva týždne, kým dobyjú jediný dom“.

Vedúci Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin na pohrebe jedného z členov (Dmitry Menshikov). Petrohrad, 24.12.2022.SITA/AP PhotoVedúci Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin na pohrebe jedného z členov (Dmitry Menshikov). Petrohrad, 24.12.2022.

Vagnerove jednotky prevzali kontrolu nad celým územím Soledaru, uviedol Prigožin vo zvukovej nahrávke zverejnenej v utorok večer na jeho kanále na sociálnej sieti Telegram. Prigožin tiež v utorok večer oznámil, že ukrajinskí vojaci v centre mesta Soledar sú obkľúčení a „prebiehajú tam pouličné boje. Počet zajatcov oznámime zajtra (v stredu)“.

8:30 Činiteľa pravoslávnej cirkvi obžalovali za prokremeľskú propagandu

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v pondelok oznámila, že po vyšetrovaní bol obžalovaný predstaviteľ ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, ktorý „verejne ospravedlňoval ozbrojenú agresiu Ruska proti Ukrajine“. Služba obžalovaného nemenovala. Informácie priniesol portál americkej televízie CNN.

SBU tiež uviedla, že prehľadala dom a cirkevné priestory metropolitu v jednej z diecéz vo Vinnyckej oblasti v strednej časti Ukrajiny a našla letáky a literatúru s prokremeľskou propagandou.

Podozrivého teraz postavia pred súd pre štyri obvinenia a hrozí mu trest do výšky osem rokov väzenia.

7:56 Kanada plánuje darovať Ukrajine systém protivzdušnej obrany NASAMS

Kanada plánuje kúpiť americký systém protivzdušnej obrany v hodnote 406 miliónov kanadských dolárov (280 miliónov eur), aby ho následne mohla darovať Ukrajine. V noci na stredu to vyhlásil kanadský premiér Justin Trudeau. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Kanadská ministerka obrany Anita Anandová oznámila, že dodávka moderného systému protivzdušnej obrany NASAMS má slúžiť na to, aby sa Ukrajina dokázala brániť voči ruským útokom namiereným na tamojšiu kritickú infraštruktúru.

Pozemný systém NASAMS sa osvedčil najmä v boji proti raketovým útokom, náletom a dronom, píše AFP. „Kanada bude i naďalej stáť za ukrajinským ľudom, ktorý bojuje proti ruskej nezákonnej a neospravedlniteľnej agresii,“ uviedla Anandová v príspevku na Twitteri.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa na sociálnej sieti poďakoval Kanade za podporu pri ochrane vzdušnému priestoru. „NASAMS, ktorý nám zaobstarala Kanada, bude silným ochranným štítom pre naše mestá a obyvateľov,“ dodal.

Dodávka systému protivzdušnej obrany je ďalšou položkou, ktorou Kanada pomáha Ukrajine v boji proti ruskej invázii, pripomína AFP. Ottawa už Kyjevu poslala obrnené vozidlá, muníciu, kamery na drony a zimné oblečenie. Systémy protivzdušnej obrany už Ukrajine poslali aj Spojené štáty, Nórsko, Španielsko, Nemecko a Francúzsko.

Správy z predchádzajúceho dňa (10.1.2023):

20:30 Ukrajinská SBU odhalila od začiatku vojny viac ako 600 ruských agentov

Viac ako 600 ruských agentov a špiónov bolo od začiatku vojny odhalených na Ukrajine. Oznámila to Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU), na ktorú sa v utorok odvolala spravodajská stanica Sky News.

SBU spresnila, že viac ako 340 takýchto páchateľov bolo postavených pred súd. Kyjev ich viní zo "špionážnych a podvratných aktivít". Niektorí z týchto "nepriateľských agentov" vraj pripravovali fyzickú likvidáciu ministra obrany Olexija Reznikova a šéfa vedenia spravodajských služieb, ako aj istého ukrajinského aktivistu, priblížila SBU.

Odhalený bol aj bývalý popredný predstaviteľ juhoukrajinského mesta Mykolajiv za to, že "dobrovoľne ponúkol pomoc nepriateľovi" poskytnutím informácií Rusom o vojnových zajatcoch držaných Ukrajinou.

Zatknutý bol tiež ruský občan, ktorý prišiel na Ukrajinu vlani v januári. Podľa SBU bol poverený vytvorením "rozsiahlej siete agentov zameranej na zhromažďovanie spravodajských informácií a vykonávanie sabotážnych akcií v západných regiónoch".

SBU tiež uviedla, že zneškodnila špióna, ktorý bol občanom Bieloruska a zbieral informácie o rozmiestnení a pohybe jednotiek ozbrojených síl Ukrajiny vo Volynskej oblasti, dodáva TASR vo svojej správe.

19:00 Ukrajinci sa v USA začnú školiť na systém Patriot na budúci týždeň

Ukrajinskí vojaci začnú s výcvikom zameraným na používanie amerických systémov protivzdušnej obrany Patriot už na budúci týždeň, uviedli dvaja predstavitelia USA oboznámení s touto záležitosťou.

Výcvikový program bude prebiehať na vojenskej základni Fort Sill v štáte Oklahoma. Fort Sill je jednou zo štyroch hlavných výcvikových lokalít ozbrojených síl USA a sídli tam aj delostrelecká škola americkej armády. Viac v článku tu.

17:40 Nemecká ministerka zahraničných vecí navštívila Charkov

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková navštívila v utorok východoukrajinské mesto Charkov. Stala sa tak prvou členkou nemeckej vlády, ktorá prišla do oblasti blízko frontovej línie, a tiež najvyššie postavenou západnou političkou na návšteve Charkova od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári. Informuje o tom TASR na základe správ agentúr DPA a AFP.

Nemeckú ministerku zahraničia sprevádzal jej ukrajinský rezortný kolega Dmytro Kuleba a veľvyslanec Ukrajiny v Nemecku Olexij Makejev. Baerbocková označila svoju tretiu návštevu Ukrajiny od začiatku vojny za vyjadrenie solidarity Nemecka. Prisľúbila Ukrajine ďalšiu pomoc vrátane dodávok zbraní, ale aj humanitárneho materiálu, ako sú generátory, palivo či prikrývky.

SITA/Ukrainian Foreign Ministry Press Office via AP)

17:20 Silný vietor a nízke teploty ovplyvňujú dodávky energie na Ukrajine

„Spotreba elektriny na Ukrajine sa zvýšila v dôsledku nízkych teplôt, ktoré vo väčšine regiónov zhoršuje silný vietor,“ uviedla v utorok spoločnosť Ukrenerho. Tá poznamenala, že v mnohých regiónoch už boli „prekročené“ limity dodávok, takže momentálne sú núdzové výpadky.

Spoločnosť Ukrenerho podotkla, že silné nárazy vetra spôsobili „škody prevádzkovateľom distribučných sústav“ a aktuálne trvajú opravy.

14:00 Delostrelecká paľba ruskej armády zoslabla až o 75 %

Ruská delostrelecká paľba sa znížila na niektorých miestach až o takmer 75 % oproti maximu v predchádzajúcom priebehu vojny na Ukrajine. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na amerických a ukrajinských predstaviteľov.

Tí pre spomenutú skutočnosť nemajú jednoznačné vysvetlenie. Môže to však byť spôsobené tým, že Rusko má slabé zásoby delostreleckej munície, ktoré dokáže distribuovať svojim jednotkám, alebo by to mohlo byť súčasťou taktiky voči úspešným ukrajinským útokom.

„Tak či onak, výrazný pokles delostreleckej paľby je ďalším dôkazom čoraz slabšej pozície Ruska na bojisku takmer rok po jeho invázii,“ uviedli pre CNN predstavitelia USA a Ukrajiny.

SITA/AP Photo/Libkos

10:50 Rusi údajne kontrolujú väčšinu Soledaru, tvrdí britské ministerstvo obrany

Ruské sily a žoldnierska Wagnerova skupina postúpili smerom do Soledaru v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny a pravdepodobne kontrolujú väčšinu mesta. V utorňajšej správe to uviedlo britské ministerstvo obrany.

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová uviedla, že Rusi v pondelok obnovili svoje pokusy o dobytie Soledaru, ktorý sa nachádza asi 10 kilometrov od Bachmutu. Podľa britského ministerstva obrany je dobytie Soledaru pokusom Ruska prevziať kontrolu nad Bachmutom zo severu a narušiť ukrajinské komunikačné trasy.

Ministerstvo však poznamenalo, že je nepravdepodobné, že ruské sily „obkľúčia mesto“, pretože Ukrajinci majú stabilné obranné línie a zásobovacie trasy.

10:20 Rusko nezverejní zoznamy vojakov zabitých v Makijivke v Doneckej oblasti

Moskva nezverejní zoznamy ruských vojakov, ktorí prišli o život počas silvestrovského útoku ukrajinských síl v Makijivke v Doneckej oblasti. Povedal to vojenský komisár v ruskej Samarskej oblasti Alexej Vdovin.

„Nebudú zverejňované žiadne zoznamy. Všetky informácie dostupné vo vojenských komisariátoch budú poskytované rodinným príslušníkom vojakov osobne na požiadanie, v prípade viacerých vojakov tak učinia osobne zamestnanci týchto vojenských úradov,“ povedal Vdovin podľa webu The Insider.

Uvedený ruský predstaviteľ tvrdí, že zoznamy nie je možné zverejniť, pretože sú to osobné údaje, ktoré by mohli poslúžiť nepriateľským zahraničným spravodajským službám. Moskva sa domnieva, že tieto údaje by mohli byť zneužité smerom k príbuzným padlých vojakov.

Ukrajinská armáda zaútočila 31. decembra na vojenskú základňu Rusov v okupovanej Makijivke, pričom podľa Kyjiva prišlo o život 400 okupantov a ďalších 300 utrpelo zranenia rôzneho stupňa závažnosti. Ruské ministerstvo obrany však oznámilo, že zomrelo 89 vojakov.

SITA/AP Photo

10:00 Partnerstvo Ukrajiny a Južnej Kórey sa ďalej rozvíja

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal v pondelok na Twitteri oznámil, že jeho krajina a Južná Kórea pokračujú v rozvíjaní partnerstva. TASR informuje podľa správy agentúry Jonhap.

V exkluzívnom interview pre Jonhap vo štvrtok 5. januára ukrajinský premiér povedal, že Rusko vytvorilo v jeho krajine najväčšie mínové pole na svete a Ukrajina robí všetko, čo je v jej silách, aby vojnu rýchlo ukončila.

7:45 Ukrajinskí vojaci odolávajú novým ruským útokom na mesto Soledar

Ukrajinské jednotky odolávajú "novým a ešte tvrdším útokom" ruských jednotiek na mesto Soledar, uviedol v pondelok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Soledar sa nachádza blízko mesta Bachmut na východe Ukrajiny, ktoré sa Moskva snaží dobyť už niekoľko mesiacov.

"Ďakujem všetkým našim vojakom, ktorí bránia náš Bachmut... (a) všetkým bojovníkom v Soledare, ktorí odolávajú novým a ešte ťažším útokom votrelcov!" vyhlásil Zelenskyj v pravidelnom videoposolstve. Ako dodal, jeho vojaci "získali dodatočný čas a (uchovali) sily pre Ukrajinu".

Ukrajinský prezident zároveň podľa agentúry DPA opísal situáciu v meste Soledar za "naďalej mimoriadne napätú". "Je to veľmi ťažké: Nezostali tam už takmer žiadne neporušené múry," podotkol.

"Aj keď však okupanti v súčasnosti sústreďujú svoje najväčšie úsilie na Soledar, výsledkom tohto ťažkého a pretrvávajúceho boja bude oslobodenie celého nášho Donbasu," ubezpečil Zelenskyj. Odpor ukrajinských vojakov v Soledare podľa neho získa čas pre celú tamojšiu armádu. "Boj o Donbas pokračuje," dodal.

O masívnych ruských útokoch na mesto Soledar predtým informovala aj námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Soledar je spolu s neďalekým Bachmutom časťou ukrajinského obranného múru pred oblasťou medzi Slovianskom a Kramatorskom, píše DPA.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Správy z 9.1.2023:

20:06 Lídri diskutujú o žiadosti Ukrajiny o západné tanky

Poľský prezident Andrzej Duda, premiér Mateusz Morawiecki a niekoľkí ministri sa v pondelok stretávajú, aby prediskutovali bezpečnostné záležitosti. Prezidentský poradca Paweł Szrot uviedol, že na agende stretnutia je aj požiadavka Kyjiva o dodanie tankov Leopard 2 nemeckej výroby, ktoré okrem iných používa aj Poľsko.

Ak by sa Varšava rozhodla odovzdať obmedzený počet tankov Leopard, bolo by to „iba v rámci širokej dohody a záväzku iných krajín, ktoré tieto tanky majú“, vysvetlil Szrot. Zdôraznil, že pri takomto rozhodnutí je treba vziať do úvahy aj bezpečnosť Poľska.

Morawiecki v sobotu povedal, že sa s Dudom zapojili do medzinárodných rozhovorov „širšej koalície“ o ťažkých tankoch pre Ukrajinu, ale že Varšava nebude postupovať v potenciálnych dodávkach sama.

17:56 Vedenie školy v Kramatorsku odmieta tvrdenia o zabitých ukrajinských vojakoch

 Predstavitelia odbornej školy v meste Kramatorsk na východe Ukrajiny v pondelok popreli tvrdenia Ruska, že pri nedeľnom raketovom útoku ruskej armády boli v tomto objekte zabité stovky ukrajinských vojakov. Podľa školy sa v dôsledku dopadu rakety iba rozbili okná a poškodili interiéry učební, informuje TASR.

Reportéri agentúry AP, ktorí v pondelok navštívili miesto činu, konštatovali, že väčšina okien na štvorposchodovej betónovej budove bola rozbitá. Miestni obyvatelia v budove upratovali trosky, zametali rozbité sklo a vyhadzovali rozbitý nábytok do krátera, ktorý vznikol dopadom rakety.

Oddelene stojaca šesťposchodová budova školy je z veľkej časti nepoškodená. Reportéri AP tam nezistili nič, čo by nasvedčovalo prítomnosti ukrajinskej armády či obetiach. Zástupkyňa riaditeľa školy Jana Pristupová pre AP dodala, že nikto nikde nevidel jedinú škvrnu od krvi.

Spresnila, že pred začiatkom vojny vo februári minulého roka mala škola viac ako 300 študentov, väčšina z nich študovala strojárstvo. Po vpáde ruskej armády sa väčšina vyučovania koná dištančne. Napriek tomu sú teraz študenti školy v šoku, dodala Pristupová.

16:48 Rusko plánuje poslať do okupovaného Mariupoľa až 50-tisíc civilistov

Do Rusmi okupovaného Mariupoľa v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny môže v januári prísť asi 50-tisíc ruských civilistov. Na Telegrame to uviedol poradca legitímneho mariupoľského starostu Vadyma Bojčenka Petro Andriuščenko.

Žena predávajúca oblečenie priamo na ulici v okupovanom meste Mariupoľ, 5.1.2023.AP Photo/Alexei AlexandrovŽena predávajúca oblečenie priamo na ulici v okupovanom meste Mariupoľ, 5.1.2023.

Ten taktiež povedal, že v dedine Manhuš neďaleko Mariupoľa dali zamestnanci spoločnosti, ktorá opravovala vodovod, výpovede z dôvodu nevyplatených miezd. Teraz pre nedostatok pracovníkov pri oprave prasknutého vodovodného potrubia začala voda zamŕzať, takže väčšina dediny zostala bez vody a momentálne podľa Andriuščenka nie je takmer žiadna šanca to opraviť, kým sa neoteplí.

15:56 Londýn zvažuje dodanie tankov Challenger 2 Ukrajine, tvrdí Sky News

Konečné rozhodnutie vlády Rishiho Sunaka zatiaľ nepadlo. Ak by to schválila, tak by sa Spojené kráľovstvo stalo prvou krajinou, ktorá by vypočula žiadosti Kyjeva o vojenskú pomoc v podobe silných západných tankov. Takýto krok je významný aj v tom, že by mohol primať aj ďalších spojencov v NATO, obzvlášť Nemecko, aby aj oni urobili to isté.

Minulý týždeň Spojené štáty a Nemecko oznámili, že Ukrajine dodajú bojové vozidlá Bradley a Marder.

14:07 Rusi sa pokúsili dobyť Soledar, ale utrpeli straty a ustúpili

Veliteľ pozemných síl ukrajinskej armády Oleksandr Syrskyj tvrdí, že vyhlásenia ruskej propagandy o údajnom dobytí mesta Soledar neďaleko Bachmutu v Doneckej oblasti sú nepravdivé. Na Telegrame tlačového odboru armády uviedol, že „ruskí útočníci sa pokúsili zaútočiť na Soledar, ale utrpeli straty a ustúpili“.

SITA/AP Photo/LibkosPoškodené bytovky v meste Soledar, 21.12.2022.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu povedal, že Syrskyj navštívil ukrajinské pozície pri Bachmute a Soledare a že tam budú premiestnené ďalšie jednotky.

13:43 Rusko využíva vyspelé stíhačky Suchoj Su-57 (FELON) v útokoch proti Ukrajine

Ruské vzdušné sily používajú od júna 2022 v bojových misiách proti Ukrajine stíhacie lietadlá Suchoj Su-57 (FELON), uviedlo v pondelok britské ministerstvo obrany vo svojej najnovšej správe o vojne. TASR informuje podľa portálu britskej televízie Sky News.

Su-57 (označenie FELON sa používa v NATO) je najvyspelejšie ruské nadzvukové bojové lietadlo piatej generácie, ktoré využíva technológie stealth a vysoko vyspelú leteckú elektroniku. Stroje vyrobené technológiou stealth sa nazývajú aj neviditeľné lietadlá.

Su-57 počas letovej ukážky na aerosalóne MAKS 2019.Anna Zvereva/WikipediaSu-57 počas letovej ukážky na aerosalóne MAKS 2019.

Britské ministerstvo v aktuálnej správe o bojoch na Ukrajine napísalo, že misie týchto stíhačiek sa pravdepodobne obmedzujú na lety ponad ruské územie, odkiaľ odpaľujú na Ukrajinu rakety dlhého doletu vzduch-zem alebo vzduch-vzduch.

Podľa najnovších záberov sa päť stíhačiek Su-57 (FELON) nachádza na leteckej základni Achtubinsk juhovýchodne od Volgogradu. „Keďže toto je jediná známa základňa pre stíhačky FELON, tieto lietadlá sú zrejme zapájané do operácií proti Ukrajine,“ informovalo britské ministerstvo obrany.

12:48 Ukrajinská armáda odráža neustále ruské útoky na Bachmut

„Bachmut napriek všetkému odoláva. A aj keď je väčšina mesta zničená ruskými útokmi, naši vojaci odrážajú neustále ruské pokusy o postup,“ povedal Zelenskyj v pravidelnom večernom príhovore. Dodal, že ukrajinská armáda naďalej bráni aj neďaleký Soledar, ktorý je ešte viac zničený, a situácia je veľmi zložitá.

Prezident opätovne odsúdil, že Rusko nedodržalo svoje vyhlásenie o dočasnom prímerí počas pravoslávnych Vianoc, keďže útočilo na ukrajinské mestá. „Rusko ostreľovalo Cherson zápalnou muníciou ihneď po Vianociach... Útoky na Kramatorsk a ďalšie mestá v Donbase – na civilné ciele a práve v čase, keď Moskva hlásila 'ticho' svojej armády,“ uviedol Zelenskyj.

11:50 Nemecký minister hospodárstva nevylúčil dodanie tankov Leopard pre Ukrajinu

Nemecko nevylučuje, že v budúcnosti dodá Ukrajine tanky Leopard. Vyplýva to z pondelkového vyjadrenia nemeckého ministra hospodárstva Roberta Habecka pre televíziu ARD. TASR o tom informuje podľa správy britskej spravodajskej stanice Sky News.

Nemecko minulý týždeň oznámilo, že do konca marca dodá Ukrajine 40 bojových vozidiel pechoty (BVP) Marder. Berlín informoval o nových dodávkach zbraní pre Ukrajinu po francúzskom prísľube, že Kyjevu poskytne obrnené vozidlá AMX-10 RC.

Nemecký kancelár Olaf Scholz po ohlásenej pomoci Paríža čelil novej vlne kritiky za nedostatočnú vojenskú pomoc pre Ukrajinu a niektorí poslanci ho vyzvali, aby Kyjevu dodal modernejšie zbrane. Habeck na otázku, či by Berlín mohol Kyjevu dodať aj tanky Leopard odpovedal: „Samozrejme, nedá sa to vylúčiť“.

10:23 Proruskí separatisti tvrdia, že ruská armáda dobyla obec pri meste Bachmut

Proruskí separatisti na východe Ukrajiny v pondelok uviedli, že ruská armáda obsadila obec Bachmutske v Doneckej oblasti neďaleko mesta Bachmut. V jeho okolí prebiehajú už niekoľko mesiacov ťažké boje. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Obec Bachmutske „na území Doneckej ľudovej republiky (DĽR) bola oslobodená ozbrojenými silami Ruskej federácie,“ uviedli separatisti na sociálnej sieti Telegram. Agentúra AFP ich tvrdenie nedokázala nezávisle overiť.

Bachmutske sa nachádza severovýchodne od Bachmutu, kde pred začiatkom ruskej invázie žilo zhruba 70 000 obyvateľov. Aj susedné mesto Soledar je v súčasnosti dejiskom tvrdých bojov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu v pravidelnom večernom príhovore povedal, že oblasť medzi Bachmutom a Soledarom je jedným z najkrvavejších miest na fronte.

Moskva v septembri na základe referend, ktorých výsledky neuznal Kyjev ani Západ, nezákonne anektovala Doneckú a Luhanskú oblasť i časti Záporožskej a Chersonskej oblasti a považuje ich za súčasť ruského územia.

8:19 Zábery z Kramatorska nenaznačujú, že by v zasiahnutých budovách boli ukrajinskí vojaci

Starosta ukrajinského mesta Kramatorsk Oleksandr Hončarenko uviedol, že pri ruskom raketovom útoku boli zasiahnuté dve vzdelávacie inštitúcie a osem bytových domov. Zábery, ktoré zverejnil, však nenasvedčovali tomu, že by bol niekto v budovách v čase útoku, po ktorom Moskva tvrdila, že pri ňom zahynulo 600 ukrajinských vojakov.

„Svet v týchto dňoch opäť videl, že Rusko klame, aj keď svojimi vyhláseniami upozorňuje na situáciu na fronte. Ruské ostreľovanie Chersonu zápalnou muníciou hneď po Vianociach. Útoky na Kramatorsk a ďalšie mestá v Donbase, namierené priamo na civilné miesta a práve vtedy, keď Moskva ohlásila údajný 'pokoj zbraní' svojej armády,“ uviedol v nočnom videopríhovore k národu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ruský vodca Vladimir Putin vo štvrtok nariadil ministrovi obrany, aby na Ukrajine zaviedol 36-hodinové prímerie. Ruské útoky však pokračovali napriek tomuto prímeriu. Kyjev ostro odmietol prímerie s tým, že sa ním Rusko len snaží získať čas na posilnenie svojich vojsk.

7:54 V ukrajinskom meste Buča otvorili „jurtu nezlomnosti“

Kazachstan dal v ukrajinskom meste Buča postaviť "jurtu nezlomnosti", ktorá obyvateľom ponúka  priestor, kde sa môžu zohriať a dostať teplé jedlo či nápoj. Napísal o tom v nedeľu britský denník Guardian.

Britský denník (The Guardian) sa odvoláva na webovú stánku Odessa Journal, podľa ktorej túto jurtu nezlomnosti finančne podporili občania Kazachstanu, veľvyslanectvo Kazachstanu na Ukrajine a Sergej Nahorňak, predseda ukrajinskej skupiny pre medziparlamentné vzťahy s Kazachstanom.

Web Odessa Journal dodal, že po celej Ukrajine má byť postupne postavených šesť takýchto júrt. Miestnym obyvateľom poslúžia ako výhrevňa počas výpadkov prúdu, ktoré sú dôsledkom ostreľovania objektov kritickej infraštruktúry ruskou armádou.

V meste Buča sa v marci odohral masaker, píše The Guardian. V tomto meste pri metropole Kyjev po stiahnutí ruskej armády objavili stovky tiel. Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk v decembri uviedol, že jeho úrad v období od 4. do 30. marca na mieste zdokumentoval 73 zabitých civilistov vrátane troch detí.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite