Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čína znova otvorila hranice a do krajiny už smerujú tisíce ľudí z Hongkongu

.tasr .svet

Z Hongkongu – čínskej osobitnej administratívnej oblasti – môže zatiaľ do Číny prísť najviac 50-tisíc ľudí denne.

Čína znova otvorila hranice a do krajiny už smerujú tisíce ľudí z Hongkongu SITA/AP Photo/Bertha Wang

čína po takmer troch rokoch znovu otvorila svoje hranice. Mesiac po ukončení prísnej politiky tzv. nulového covidu cestovalo v nedeľu cez hraničné priechody do Čínskej ľudovej republiky niekoľko desaťtisíc obyvateľov Hongkongu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Väčšinu vstupných obmedzení a najmä povinnú týždennú karanténu pri príchode s účinnosťou od nedele zrušili. Otvorenie sa však podľa čínskych úradov musí uskutočniť „usporiadane“, preto sú počty ľudí cestujúcich do krajiny a z nej naďalej ohraničené.

Z Hongkongu – čínskej osobitnej administratívnej oblasti – môže zatiaľ do Číny prísť najviac 50-tisíc ľudí denne. Pred cestou sa musia registrovať prostredníctvom internetu. Záujem je po dlhej izolácii vysoký – nahlásilo ho už 410-tisíc Hongkončanov, ako informoval denník South China Morning Post.

Opačným smerom mohlo v nedeľu vycestovať 6600 ľudí. Všetci cestujúci musia predložiť negatívny výsledok PCR testu na koronavírus z posledných 48 hodín.

Odborníci očakávajú, že bude trvať ešte mesiace, kým sa po otvorení hraníc cestovanie vráti do normálu. Počet pasažierov obmedzuje stále nízky počet medzinárodných letov z Číny, ktorých je asi len desatina oproti obdobiu spred pandémie. Pre obavy z možných nových variantov koronavírusu tiež mnohé krajiny vyžadujú od cestujúcich z Číny negatívny test pred odletom.

Turisti si okrem toho ešte zrejme počkajú. Čínske úrady síce majú znova vydávať a obnovovať pasy, prednosť však majú pracovné a študijné cesty. Pri opätovnom vydávaní víz na čínskych veľvyslanectvách podobne platí prednosť pre obchodné, pracovné, študijné a rodinné návštevy.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite