Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Najvyšší súd v Turecku zastavil financovanie prokurdskej strany

.tasr .svet

Na základe súdneho verdiktu príde Ľudovodemokratická strana (HDP), ktorá je druhou najsilnejšou parlamentnou stranou, o štátne financovanie.

Najvyšší súd v Turecku zastavil financovanie  prokurdskej strany SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici, File

turecký najvyšší súd vo štvrtok pozastavil financovanie hlavnej prokurdskej strany pre údajné väzby na terorizmus. Na základe súdneho verdiktu príde Ľudovodemokratická strana (HDP), ktorá je druhou najsilnejšou parlamentnou stranou, o štátne financovanie. Informovala o tom agentúra AFP. 

HDP tak príde o kľúčový zdroj príjmov v období pred prezidentským a parlamentnými voľbami, ktoré sa v Turecku uskutočnia v júni 2023. Jediný jej ďalší zdroj príjmov sú podľa hovorca HDP príspevky od jej stúpencov.

Vláda tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana dlhodobo označuje ľavicovú stranu HDP za politické krídlo zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorá už desaťročia vedie boj voči tureckému štátu. 

Ľudovodemokratická strana akékoľvek väzby na teroristov popiera a tvrdí, že dlhodobými represiami voči nej chce Erdogan zlikvidovať pre neho nebezpečnú politickú konkurenciu. 

Turecký ústavný súd posúdi žiadosť prokuratúry o zákaz činnosti HDP ešte pred júnovými voľbami. Ak súd žiadosti vyhovie, mohlo by dôjsť k jej rozpusteniu, alebo aspoň k zákazu činnosti niektorých jej členov. 

Zatiaľ súd rozhodol len o pozastavení štátnej podpory pre stranu, ktorá by tento rok mala predstavovať  v prepočte 27 miliónov eur. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite