Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rakvu s Benediktom XVI. uložili do hrobky pod Bazilikou svätého Petra

.sita .svet

Benedikt leží na mieste, kde sa do blahorečenia nachádzala rakva svätého pápeža Jána Pavla II.

Rakvu s Benediktom XVI. uložili do hrobky pod Bazilikou svätého Petra SITA/AP Photo/Domenico Stinellis

rakvu s ostatkami zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. vo štvrtok uložili do hrobky vo vatikánskej krypte pod Bazilikou svätého Petra. Vatikán to oznámil v krátkej správe zhruba 90 minút po tom, ako sa na Námestí svätého Petra skončil jeho pohreb. Benedikt leží na mieste, kde sa do blahorečenia nachádzala rakva svätého pápeža Jána Pavla II.

Vatikán zverejnil fotografie, na ktorých je zinková truhla, do ktorej uložili cyprusovú rakvu, ktorá bola vystavená veriacim počas pohrebu. Zinkovú truhlu napokon dali do ďalšej drevenej a uložili do hrobky.

Pohreb, ktorý sa uskutočnil predpoludním, viedol pápež František. Zúčastnilo sa na ňom zhruba 50-tisíc smútiacich.

Joseph Ratzinger sa narodil v roku 1927 v bavorskom Martl am Inn. Od roku 1981 pôsobil na rôznych pozíciách vo vatikánskych inštitúciách. Vo veku 78 rokov ho v apríli 2005 zvolili za 265. pápeža Katolíckej cirkvi. Bol tak prvým nemeckým pápežom od roku 1523. Po zvolení si vybral meno Benedikt XVI. Napísal tri encykliky a uskutočnil 24 apoštolských ciest mimo Talianska, počas ktorých navštívil päť kontinentov, a 31 pastoračných ciest v Taliansku. Zomrel vo veku 95 rokov v sobotu 31. decembra 2022 v kláštore vo Vatikáne, kde žil od svojej rezignácie v roku 2013.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite