Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Meta dostala pokuty vo výške 390 miliónov eur za porušenie pravidiel ochrany súkromia

.sita .svet

Prvá pokuta v sume 210 miliónov eur sa týka porušenia pravidiel Európskej únie o ochrane súkromia na Facebooku, druhá v objeme 180 miliónov eur na službe Instagram.

Meta dostala pokuty vo výške 390 miliónov eur za porušenie pravidiel ochrany súkromia SITA/AP Photo/Godofredo A. Vásquez,

írski regulátori v stredu pokutovali spoločnosť Meta, ktorá vlastní sociálnu sieť Facebook, za porušenie súkromia na internete a zakázali spoločnosti nútiť európskych používateľov, aby súhlasili s personalizovanými reklamami na základe ich online aktivity. Írska Komisia pre ochranu údajov (DPC) uvalila na firmu dve pokuty vo výške 390 miliónov eur. Prvá v hodnote 210 miliónov eur sa týka porušenia pravidiel Európskej únie (EÚ) o ochrane súkromia na Facebooku, druhá v sume 180 miliónov eur na službe Instagram.

Meta sa pôvodne spoliehala na získanie informovaného súhlasu od používateľov so spracovaním ich osobných údajov, aby im mohla poskytovať prispôsobené reklamy alebo reklamy založené na správaní. Keď v EÚ vstúpilo do platnosti Všeobecné nariadenie o ochrane údajov (GDPR), spoločnosť zmenila právny základ, na základe ktorého spracúva údaje o používateľoch, pridaním klauzuly do podmienok poskytovania reklám, čím účinne prinútila používateľov súhlasiť s tým, že ich údaje môžu byť použité. To porušuje pravidlá EÚ týkajúce sa ochrany súkromia.

Komisia vo svojom konečnom rozhodnutí uviedla, že Meta „nie je oprávnená spoliehať sa na ‚zmluvný' právny základ pri poskytovaní behaviorálnych reklám na Facebooku a Instagrame“. Meta vo vyhlásení uviedla, že pevne verí, že jej „prístup rešpektuje GDPR, a preto sme týmito rozhodnutiami sklamaní a máme v úmysle odvolať sa proti podstate rozsudkov aj pokút“.

Okrem zmienených dvoch pokút komisia od roku 2021 dala Mete štyri ďalšie pokuty v celkovej výške viac ako 900 miliónov eur.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite