Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Putinom ocenený vojenský bloger spochybnil oficiálne údaje Moskvy o počte obetí v Makijivke

.sita .svet

Bloger, ktorý pred niekoľkými týždňami dostal ocenenie od Vladimira Putina, spochybnil oficiálne údaje Moskvy o obetiach ukrajinského raketového útoku.

Putinom ocenený vojenský bloger spochybnil oficiálne údaje Moskvy o počte obetí v Makijivke SITA/AP Photo Ukrajina oznámila, že zabila 400 ruských vojakov, Moskva priznala 63 mŕtvych, Makijivka, 3.12.2023.

semjon Pegov, ktorý bloguje pod aliasom WarGonzo, zverejnil v utorok prostredníctvom svojho kanálu na komunikačnej platforme Telegram päťminútové video, v ktorom sa vyjadruje k – podľa jeho slov - „tragédii v Makijivke“.

„Napriek oficiálnemu vyhláseniu ministerstva obrany, presný počet obetí stále nie je známy,“ hovorí Pegov vo videu s tým, že podľa zdrojov, ktoré pracujú na mieste tragédie, ešte stále prehľadávajú trosky. „A, bohužiaľ, počet obetí tejto tragédie - útoku HIMARS na ubytovne novo mobilizovaných i slúžiacich vojakov, vrátane národnej gardy - môže byť vyšší,“ konštatuje podľa CNN.

Ruské ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že pri ukrajinskom raketovom útoku na zariadenie s vojenským personálom v okupovanej Doneckej oblasti prišlo o život 63 ruských vojakov.

Ukrajinská armáda tvrdí, že pri útoku na budovu v meste Makijivka, kde boli umiestnené ruské sily, zahynulo asi 400 ruských vojakov a ďalších 300 utrpelo zranenia, pričom údaje podľa nich „vyjasňujú“.

Toto tvrdenie nebolo možné nezávisle overiť, no ak by sa tieto informácie potvrdili, bol by to jeden z najsmrteľnejších ukrajinských útokov na ruské ciele od začiatku vojny.

Pegov pritom nie je sám, kto spochybňuje ruskú oficiálnu verziu.

Proruský komentátor Igor Girkin sa v pondelok vyjadril, že mŕtvych a zranených sú stovky, i keď presné číslo nie je známe, pretože veľký počet je stále nezvestný. Budova bola podľa neho takmer úplne zničená a obete boli najmä z radov nedávno zmobilizovaných vojakov. Škody podľa neho ešte zhoršila skutočnosť, že v rovnakej budove ako vojaci, bola uskladnená aj munícia.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite