Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Washington a Soul plánujú koordinovanú reakciu na jadrovú hrozbu KĽDR

.tasr .svet

Americký prezident Joe Biden a jeho juhokórejský kolega Jun Sok-jol poverili svoje bezpečnostné tímy, aby naplánovali účinnú a koordinovanú reakciu na prípadné použitie jadrových zbraní zo strany Severnej Kórey.

Washington a Soul plánujú koordinovanú reakciu na jadrovú hrozbu KĽDR SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

v utorok to v Bielom dome vyhlásil hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť (NSC), informuje TASR podľa správy agentúry AFP. Hovorca NSC takto reagoval na zmätočné informácie médií o reakcii spojencov na jadrovú hrozbu z KĽDR.

Juhokórejský prezident v pondelkovom rozhovore pre denník Čoson ilbo uviedol, že existencia amerického jadrového dáždnika a rozšírené odstrašovanie už nestačia na upokojenie Juhokórejčanov. „Jadrové zbrane patria Spojeným štátom, ale plánovanie, zdieľanie informácií, cvičenia a výcvik musia Južná Kórea a Spojené štáty robiť spoločne,“ povedal. Dodal, že Washington sa k tejto myšlienke vyjadril celkom kladne.

Jeho vyjadrenie si svetové médiá vysvetlili tak, že USA a Južná Kórea môžu plánovať spoločné jadrové cvičenia. Biden v pondelok možnosť takýchto vojenských manévrov následne vyvrátil.

Hovorca NSC vysvetlil, že spoločné jadrové cvičenia USA a Južnej Kórey nie sú možné, pretože Soul nedisponuje vlastným jadrovým arzenálom. Spojené štáty sú však plne oddané našej aliancii... a poskytujú rozšírené odstrašenie prostredníctvom celej škály obranných spôsobilostí, dodal.  

Kancelária juhokórejského prezidenta vo vyhlásení uviedla, že so spojencami diskutuje o zdieľaní informácií a o plánoch spoločnej implementácie v súvislosti s prevádzkou amerických jadrových aktív v reakcii na jadrové zbrane Severnej Kórey.

Vysokopostavený predstaviteľ americkej vlády povedal, že ohľadom rozsahu spojeneckej koordinácie nie je žiaden zmätok. USA a Južná Kórea spolupracujú na posilnení rozšíreného odstrašovania, a to aj prostredníctvom cvičení, ktoré preskúmajú našu spoločnú reakciu na celý rad scenárov vrátane použitia jadrových zbraní, spresnil americký predstaviteľ, ktorý si želal ostať v anonymite. Dodal, že je to v súlade s vyjadreniami juhokórejského prezidenta.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite