Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Švédsko prevzalo od Česka predsedníctvo v Rade EÚ

.tasr .svet

Škandinávsku krajinu čakajú pri vedení rokovaní a sprostredkovaní kompromisov v Bruseli výzvy najmä v súvislosti s vojnou Ruska proti Ukrajine a vysokými cenami energií.

Švédsko prevzalo od Česka predsedníctvo v Rade EÚ SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias, File

švédsko prevzalo v prvý deň nového roka 2023 od Česka rotujúce predsedníctvo v Rade Európskej únie. 

Náročnými témami budú tiež boj proti klimatickej kríze, a to v spojitosti s dokončením súboru opatrení EÚ známeho ako Fit for 55, a dlhodobo kontroverzná migrácia. V tej vyvoláva znepokojenie skutočnosť, že sa švédska menšinová vláda v parlamente spolieha na podporu krajne pravicovej strany Švédski demokrati.

Mottom švédskeho predsedníctva je „zelenšia, bezpečnejšia a slobodnejšia“ Európa. Vláda v Štokholme vyzdvihla štyri priority – bezpečnosť a jednota, konkurencieschopnosť, ekologická a energetická transformácia, ako aj demokratické hodnoty a právny štát.

Švédske kráľovstvo je členom Európskej únie od roku 1995 a rotujúce polročné predsedníctvo v Rade EÚ zastáva po tretí raz – po rokoch 2001 a 2009.

Predsednícka krajina vedie na všetkých úrovniach zasadnutia Rady EÚ, ktorá reprezentuje záujmy členských štátov a je popri Európskom parlamente jedným z dvoch zákonodarných orgánov Únie.

Počas najbližších šiestich mesiacov tak budú švédski ministri a ďalší predstavitelia predsedať viac než 1000 stretnutiam v Bruseli a Luxemburgu. Ďalších približne 150 je naplánovaných v samotnom Švédsku.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite