Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svet privítal rok 2023

.sita .svet

Nový rok sa začal v malom ostrovnom štáte Kiribati v Tichom oceáne. Potom postupne zavítal do ďalších časových pásiem cez Austráliu, Áziu a Európu až do Ameriky.

Svet privítal rok 2023 SITA/AP Photo/Stefan Jeremiah Oslavy Nového roka na Times Square, New York

svet má za sebou silvestrovské oslavy znamenajúce odchod „starého“ roka 2022, ktorý priniesol vojnu v Európe, novú kapitolu v britskej monarchii či globálne obavy z inflácie. 

Na hlavnom newyorskom bulvári Times Square nechýbala tradičná kryštálová guľa. Davy ľudí búrlivo jasali a mokré ulice osvetlené veľkými obrazovkami a pulzujúcimi svetlami zaplavilo more konfiet. Oslavy v New Yorku však poznačil incident asi osem blokov od Times Square, kde 19-ročný muž s mačetou napadol troch policajtov. Dvaja z nich museli byť hospitalizovaní, jeden so zlomeninou lebky a druhý s ťažkou reznou ranou.

V Paríži tisíce ľudí oslavovali na známej ulici Champs-Élysées, zatiaľ čo francúzsky prezident Emmanuel Macron v televíznom novoročnom prejave prisľúbil pokračujúcu podporu Ukrajine. „Počas nasledujúceho roka budeme neomylne na vašej strane. Budeme vám pomáhať až do víťazstva a budeme spolu budovať spravodlivý a trvalý mier. Počítajte s Francúzskom a počítajte s Európou,“ povedal Macron.

Príchod Nového roka v ParížiSITA/AP Photo/Aurelien MorissardPríchod Nového roka v Paríži

V Londýne sa na brehoch Temže zhromaždilo asi 100-tisíc ľudí, kde vítanie roka 2023 sprevádzalo zvonenie slávnej veže Big Ben a ohňostroj okolo London Eye.

V brazílskom Riu de Janeiro sa na pláži Copacabana zišiel len malý niekoľkotisícový dav, ktorý sledoval krátky ohňostroj. Niekoľko brazílskych miest tento rok zrušilo oslavy pre obavy z koronavírusu. Silvestrovské oslavy na viacerých miestach v Brazílii boli spojené s poctou zosnulej futbalovej legende Pelému.

Turecký Istanbul ponúkol množstvo pouličných slávností a ohňostroje. V katolíckej bazilike sv. Antona Paduánskeho sa desiatky kresťanov modlili za nový rok a pripomenuli si odchod emeritného pápeža Benedikta XVI., ktorý odišiel na večnosť v sobotu vo veku 95 rokov.

Oslavy v SydneySITA/Bianca De Marchi/AAP Image via APOslavy v Sydney

V austrálskom Sydney sa pozdĺž nábrežia zhromaždilo asi milión ľudí. Tí sledovali viac ako 7-tisíc ohňostrojov odpálených z Harbour Bridge a ďalších 2-tisíc z neďalekej opery.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite