Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Úrady v Odese chystajú demontáž pamätníka ruskej cárovnej Kataríny II.

.tasr .svet

V juhoukrajinskom prístavnom meste Odesa začali v stredu ráno demontovať drevené oplotenie okolo pamätníka ruskej cárovnej Kataríne II.

Úrady v Odese chystajú demontáž pamätníka ruskej cárovnej Kataríny II. BasedPoland2/Twitter

informovala o tom stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) s odvolaním sa na miestne médiá.

RFE/RL na ich základe pripomenula, že mestské zastupiteľstvo Odesy už 30. novembra podporilo návrhy na demontáž pamätníkov postavených ruskému vojenskému veliteľovi Alexandrovi Suvorovovovi a zakladateľom Odesy — ide o súsošie známejšie ako pamätník Kataríne II.

K možnej demontáži týchto pamätníkov sa v ankete vyjadrili aj samotní obyvatelia Odesy, pričom podľa primátora Hennadija Truchanova väčšina z nich tento návrh podporila.

Podľa RFE/RL ruský prezident Vladimir Putin 27. októbra vo svojom príhovore na konferencii známej ako Valdajské fórum v odpovedi na otázku o Odese povedal: „Ako viete, Odesu založila Katarína II. a ani krajní nacionalisti sa neodvážia zbúrať pomník zakladateľovi mesta.“

Pamätník Kataríne II. a jej spolupracovníkom sa nachádza v Odese na Katarínskom námestí. Postavili ho v roku 1900 podľa návrhu odeského architekta Jurij Dmytrenka. Podľa britskej stanice BBC pamätník v roku 1920 po boľševickej revolúcii rozobrali. Obnovený bol až v roku 2007. Proti jeho vztýčeniu sa vyslovili viaceré občianske organizácie i Viktor Juščenko, ktorý v tom čase zastával post prezidenta Ukrajiny.

Okrem sochy cárovnej sú súčasťou pamätníka aj sochy španielskeho dôstojníka slúžiaceho v ruskej armáde Josého (Josifa) de Ribasa, flámskeho staviteľa Franza De Volana, ruského šľachtica, diplomata a politika Grigorija Poťomkina (v slovenčine sa často nepresne uvádza ako Potemkin) a Platona Zubova, ruského politika a milenca a favorita cárovnej Kataríny II.

Odeský primátor Truchanov nedávno prišiel s iniciatívou na založenie parku venovaného imperiálnej a sovietskej histórii, kam by mohli byť premiestnené všetky demontované pamätníky.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite