Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Holandský Kráľ Willem-Alexander privítal ospravedlnenie vlády za otroctvo

.tasr .svet

Holandský kráľ Willem-Alexander privítal v nedeľu vo svojom vianočnom posolstve nedávne ospravedlnenie tamojšej vlády za rolu, ktorú krajina zohrala v súvislosti s otroctvom počas koloniálneho obdobia, a označil ho za začiatok dlhej cesty.

Holandský Kráľ Willem-Alexander privítal ospravedlnenie vlády za otroctvo Koos Breukel/Wikipedia

holandský premiér Mark Rutte sa minulý pondelok oficiálne ospravedlnil za zapojenie holandského štátu do otroctva v jeho bývalých kolóniách a označil to za zločin proti ľudskosti.

„Nikto dnes nenesie zodpovednosť za neľudské činy, ktoré boli spôsobené na životoch mužov, žien a detí,“ povedal Willem-Alexander v posolstve z paláca Huis ten Bosch v Haagu.

„Úprimným postavením sa zoči-voči k našej spoločnej minulosti a uznaním zločinu proti ľudskosti, ktorým je otroctvo, však vytvoríme pôdu pre spoločnú budúcnosť. Budúcnosť, v ktorej stojíme proti všetkým moderným formám diskriminácie, vykorisťovania a nespravodlivosti,“ zdôraznil s tým, že ospravedlnenie ponúknuté vládou je začiatkom dlhej cesty.

Holandsko zohrávalo významnú úlohu v obchodovaní s otrokmi od 17. storočia až do druhej polovice 19. storočia, keď otroctvo zakázalo. Prvého júla budúceho roku uplynie presne 150 rokov od zákazu otroctva v Holandsku a jeho kolóniách. Podľa niektorých bývalých holandských kolónií a tiež ľudskoprávnych aktivistov mal Rutte počkať s ospravedlnením do 1. júla. Jeho rozhodnutie ospravedlniť sa už teraz kritizujú ako unáhlený krok.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite