Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mimovládne organizácie zo SR doručili na Ukrajinu 5 000 ton humanitárnej pomoci

.tasr .svet

Súčasťou boli trvanlivé potraviny, zdravotnícky materiál a lieky, hygienické potreby, riady i teplé prikrývky a tuhé palivo.

Mimovládne organizácie zo SR doručili na Ukrajinu 5 000 ton humanitárnej pomoci SITA/AP Photo/Andriy Andriyenko Obyvateľ mesta v Doneckej oblasti odnášajúci si humanitárnu pomoc, 2.12.2022

slovenské mimovládne organizácie (MVO), ktoré zastrešuje platforma rozvojových organizácií Ambrela, doručili na Ukrajinu za desať mesiacov od ruskej invázie už 5 000 ton humanitárnej pomoci. Jej hodnota je približne 9,82 milióna eur. Súčasťou boli trvanlivé potraviny, zdravotnícky materiál a lieky, hygienické potreby, riady i teplé prikrývky a tuhé palivo.

„Poslaním slovenskej platformy je prispieť k tomu, aby SR poskytla adekvátne financie pre humanitárnu pomoc, a táto bola efektívne realizovaná. Vďaka občianskej spoločnosti, solidarite verejnosti a podnikateľského sektora sa to čiastočne darí napĺňať, no oficiálna humanitárna pomoc štátu zaostáva. Hoci s Ukrajinou susedíme, sme až na 27. mieste spomedzi všetkých krajín, pokiaľ ide o humanitárnu pomoc v prepočte na HDP,“ konštatuje výkonný tajomník Ambrely Daniel Kaba. 

Núdznym ľuďom v horských regiónoch oblasti Zakarpatsko, kde len ťažko nájsť elektrický prúd či plyn, distribuovala organizácia Človek v ohrození drevo na kúrenie. Organizácia ADRA Slovensko sa zamerala na pomoc ukrajinským nemocniciam, ktoré nemôžu fungovať bez elektriny. S pomocou slovenských darcov zabezpečila kúpu elektrických generátorov ako záložných zdrojov energie pre operačné sály a jednotky intenzívnej starostlivosti. Spišská katolícka charita v Charkovskej oblasti distribuovala seniorom piecky.

Do vybraných nemocníc a centier pomoci zaslali v rámci humanitárnej pomoci aj mikulášske balíčky a vianočné darčeky sirotám a vnútorne presídleným deťom.  

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite