Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Americká pomoc nie je charita, ale investícia do globálnej bezpečnosti, povedal Zelenskyj v Kongrese

.sita .svet

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas stredajšej návštevy amerického Washingtonu pred tamojšími zákonodarcami poďakoval Spojeným štátom za podporu a pomoc pri financovaní boja proti Rusku. Zdôraznil, že tieto peniaze nepovažuje za „charitu“, ale „investíciu“ do globálnej bezpečnosti a demokracie.

Americká pomoc nie je charita, ale investícia do globálnej bezpečnosti, povedal Zelenskyj v Kongrese SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin

zelenského návšteva bola zameraná na oživenie podpory pre jeho krajinu v Spojených štátoch a na celom svete v čase, keď existujú obavy, že spojenci sú čoraz unavenejší z nákladnej vojny, ktorá spôsobila narušenie globálnych dodávok potravín a energií.

Zelenskyj strávil vo Washingtone menej ako desať hodín, kým sa vydal späť na Ukrajinu. Vo svojich poznámkach pred zákonodarcami sa Zelenskyj vrátil k víťazstvám v bitke o Ardeny, zlomovému bodu počas druhej svetovej vojny, a vojnovej bitke pri Saratoge v roku 1777, ktorá sa zasa považuje za zlomový bod americkej revolúcie.

Ukrajinský líder predpovedal, že budúci rok bude „bodom obratu“ vo vojne. Podotkol, že „ukrajinská odvaha a americké odhodlanie musia zaručiť budúcnosť našej spoločnej slobody – slobody ľudí, ktorí stoja za svojimi hodnotami“.

Zelenskyj zožal búrlivý potlesk od členov Kongresu a odovzdal poslancom ukrajinskú vlajku podpísanú vojakmi z frontového mesta Bachmut na východe Ukrajiny, ktoré navštívil v utorok. Vlajku za ním na tribúne vyvesili predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová a viceprezidentka Kamala Harrisová.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite