Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

USA dodajú Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot

.sita .svet

Udialo sa tak ešte pred plánovaným stredajším stretnutím prezidentov USA a Ukrajiny.

USA dodajú Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot SITA/AP Photo/Evan Vucci

ešte pred plánovaným stredajším stretnutím prezidentov Spojených štátov a Ukrajiny, Joea Bidena a Volodymyra Zelenského, Washington potvrdil, že v rámci balíka pomoci v hodnote 1,85 miliardy dolárov pošle Kyjivu i systémy protivzdušnej obrany Patriot.

Zelenskyj pricestoval do metropoly USA, kde sa stretne s Bidenom a prihovorí sa Kongresu. Predtým na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter napísal, že cestuje do Spojených štátov, aby posilnil odolnosť a obranné schopnosti Ukrajiny, pričom s Bidenom bude diskutovať o spolupráci medzi ich krajinami. Cesta do USA je jeho prvá do zahraničia od začiatku vojny na Ukrajine.

Očakáva sa, že návšteva ukrajinského prezidenta vo Washingtone bude trvať len niekoľko hodín. Napriek tomu predstavuje pozoruhodný okamih počas 10-mesačnej vojny na Ukrajine.

Zelenskyj so sebou nesie ako dar ukrajinskú vlajku, ktorú podpísali vojaci na frontovej línii. Ukrajinský prezident povedal novinárom, ktorí cestujú s ním, že vojaci sa tak chcú poďakovať za zbrane, ktoré Spojené štáty poslali Ukrajine. Vlajku dostal Zelenskyj vo frontovom meste Bachmut, ktoré navštívil v utorok.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite