Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Spoločné vojenské cvičenie s Ruskom ešte „prehĺbi“​ vzájomnú spoluprácu, tvrdí Čína

.tasr .svet

Navzdory desaťročiam vzájomnej nedôvery Čína a Rusko v poslednom čase zintenzívnili takéto vojenské cvičenia a považujú ich už za súčasť zosúlaďovania svojej zahraničnej politiky.

Spoločné vojenské cvičenie s Ruskom ešte „prehĺbi“​ vzájomnú spoluprácu, tvrdí Čína SITA/Pang Xinglei/Xinhua via AP

spoločné čínsko-ruské vojenské cvičenie, ktoré sa začne v stredu, je podľa Pekingu zamerané na „ďalšie prehĺbenie“ spolupráce medzi oboma stranami. TASR správu prevzala v utorok z agentúry AP.

Cvičenie sa bude konať pri pobreží čínskej provincie Če-ťiang vo Východočínskom mori a potrvá do budúceho utorka, vyplýva z krátkeho vyhlásenia čínskej armády.

„Toto spoločné cvičenie je zamerané na preukázanie odhodlania a schopností oboch strán spoločne reagovať na hrozby pre námornú bezpečnosť... a na ďalšie prehĺbenie komplexného strategického partnerstva koordinácie medzi Čínou a Ruskom novej éry,“ uvádza sa ďalej v oznámení.

Navzdory desaťročiam vzájomnej nedôvery Čína a Rusko v poslednom čase zintenzívnili takéto vojenské cvičenia a považujú ich už za súčasť zosúlaďovania svojej zahraničnej politiky, konštatuje britský denník The Guardian. 

Čína odmieta kritizovať na pôde OSN inváziu Ruska na Ukrajinu, odsudzuje sankcie Západu voči Moskve a obviňuje Washington a organizáciu NATO z toho, že to ony vyprovokovali ruského prezidenta Vladimira Putina konať tak, ako koná.

Niekoľko týždňov pred začiatkom ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu deklaroval Peking „neobmedzené“ priateľstvo s Ruskom a Čína zostáva hlavným odberateľom ruskej ropy a plynu nakupovaného s výraznou zľavou, aj keď doposiaľ nie je známe, že by predala Moskve vojenský materiál, anaylzuje britský denník.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite