Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

EÚ a Nemecko kritizujú Twitter a Muska za blokovanie účtov novinárov

.tasr .svet

Európska únia upozornila v piatok amerického podnikateľa a miliardára Elona Muska, že Twitter môže byť po prijatí nového zákona o médiách podrobený sankciám.

EÚ a Nemecko kritizujú Twitter a Muska za blokovanie účtov novinárov SITA/AP Photo/Michael Dwye

eÚ tak spravila po tom, čo Twitter zablokoval účty niekoľkým novinárov, ktorí písali kritické články o tejto sociálnej sieti a jej novom majiteľovými Muskovi. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„Správy o svojvoľnom zrušení účtov novinárov na Twitteri sú znepokojujúce. Zákon o digitálnych službách vyžaduje, aby bola dodržiavaná sloboda médií a základné práva. Toto je ešte posilnené v našom zákone o slobode médií,“ uviedla podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová.

„Elon Musk by to mal brať na vedomie. Existujú krajné medze, ale aj sankcie: už čoskoro,“ dodala Jourová.

Na zablokovanie účtov novinárov reagovalo v piatok aj Nemecko. „Slobodu médií nemožno vrtošivo zapínať a vypínať,“ uviedlo na Twitteri nemecké ministerstvo zahraničných vecí. S príspevkom zverejnilo aj fotografiu zablokovaných účtov novinárov, ktorí už viac nemôžu ľudí „sledovať, komentovať ani kritizovať“. „Máme s tým problém, Twitter,“ uviedlo ministerstvo.

Twitter zablokoval vo štvrtok účty viac ako pätici novinárov, ktorí písali články o ňom a jeho novom majiteľovi Muskovi. Twitter po zablokovaní novinárskych účtov pritom neuviedol dôvod, pre ktorý tak spravil.

Umlčiavanie novinárov na Twitteri je posledným kontroverzným krokom Muska, ktorý o sebe vyhlasuje, že je obrancom slobody slova, píše AFP. Niektorí novinári, ktorým bol účet zablokovaný, zverejňovali príspevky aj o zrušení účtu ElonJet, ktorý sledoval lety Muskovho súkromného lietadla.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite