Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vatikán ponúkol, že môže byť dejiskom mierových rokovaní medzi Kyjevom a Moskvou

.tasr .svet

Vatikán by mohol byť vhodným miestom na uskutočnenie mierových rokovaní medzi Kyjevom a Moskvou zameraných na ukončenie vojny na Ukrajine. Na podujatí v talianskom Senáte to uviedol štátny sekretár Svätej stolice Pietro Parolin, ktorého v utorok citoval server Vatican News.

Vatikán ponúkol, že môže byť dejiskom mierových rokovaní medzi Kyjevom a Moskvou AP Photo/Andrew Medichin

vatikán je vždy pripravený ponúknuť obom stranám konfliktu rokovací stôl s cieľom dospieť k mierovému riešeniu, zdôraznil Parolin. Diplomacia Svätej stolice sa podľa jeho slov usiluje „všetkým ponúknuť možnosť na stretnutie a zároveň zachovať rovnováhu“.

Vatikán chce vytvoriť priestor na stretnutie a dialóg, a to bez akýchkoľvek podmienok, povedal Parolin s tým, že potom bude na Rusku a Ukrajine, aby sa dohodli na spôsobe rozhovorov a sprostredkovaní ich obsahu.

Pripustil však, že momentálne síce nie je k dispozícii mnoho predpokladov na takéto rokovania, avšak dôležité podľa neho je nestratiť nádej a pokračovať v úsilí. Vojna sa totiž raz musí skončiť, dodal. „Musíme sa sami seba spýtať, či robíme všetko pre to, aby sa táto tragédia skončila,“ podotkol s tým, že potrebný je nový projekt mieru a medzinárodnej solidarity.

APA pripomína, že Vatikán od začiatku ruskej vojny na Ukrajine ponúka možnosť byť sprostredkovateľom riešenia konfliktu. Dosiaľ to však predovšetkým Moskva odmieta..

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite