Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Do českých zbrojoviek prídu pracovať tisícky ukrajinských expertov

.tasr .svet

Tisícky ukrajinských expertov budú v českých zbrojárskych firmách pracovať na spoločných projektoch a výroba niektorých zbraňových systémov by sa mala začať v prvej polovici budúceho roka. V rozhovore pre Český rozhlas to uviedol námestník českej ministerky obrany Tomáš Kopečný, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Do českých zbrojoviek prídu pracovať tisícky ukrajinských expertov SITA/AP Photo/LIBKOS

na zvýšenie súčasných výrobných kapacít českých zbrojárskych firiem sú podľa Kopečného potrebné nielen investície, ale aj ľudské zdroje. Ukrajina má podľa jeho slov v obrannom priemysle významné skúsenosti a vyniká v ňom.

„Našim otvorene deklarovaným záujmom je vytvoriť spoločné klastre celých odvetví, na ktorých budeme pracovať spoločne s Ukrajinou. Tým pádom budú v bezpečnostnom zázemí v Česku pracovať aj ukrajinskí experti,“ povedal Kopečný.

Pracovnou posilou v českých zbrojárskych firmách budú technici vo výrobe. „Ak sa ale bavíme o nejakých modifikáciách súčasnej sovietskej techniky, tak to musia byť inžinieri, ktorí presne vedia, ako vyzerajú stroje a ťažká technika v súčasnej podobe, aby ju bolo možné aj modernizovať,“ doplnil.

Dohodu o spolupráci v zbrojárskom priemysle označil za výsledok rokovaní českého premiéra Petra Fialu a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského z konca októbra. Na spoločnom rokovaní v Kyjeve sa vtedy zúčastnila časť českej vlády. „Panuje jednoznačná zhoda, že vybudujeme strategické zázemie pre spoločné výrobné kapacity na obranu Ukrajiny, Česka a Aliancie,“ uviedol námestník.

Výroba niektorých kľúčových zbraňových systémov či komponentov by sa mala začať v prvom polroku 2023. V prvej fáze sa chce český rezort obrany zamerať na spoločnú modernizáciu a opravy a neskôr aj na výrobu ťažkej bojovej techniky.

Financie na túto spoluprácu poskytnú medzinárodní donori v rámci Kodanskej iniciatívy – škandinávske krajiny a Veľká Británia. Pomôcť by mali aj Spojené štáty či Holandsko.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite