Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kritika Kremľa Jašina odsúdili na osem a pol roka väzenia

.sita .svet

Jašin, ktorý je jedným z mála kritikov, čo zostali v Rusku v čase intenzívneho záťahu proti disentu, je vo väzbe od jeho júlového zatknutia.

Kritika Kremľa Jašina odsúdili na osem a pol roka väzenia SITA/Yury Kochetkov/Pool Photo via AP

popredného predstaviteľa ruskej opozície Iľju Jašina odsúdili v piatok na osem a pol roka väzenia po tom, čo voči nemu predtým vzniesli obvinenia pre jeho kritiku vojny na Ukrajine. Tento rozsudok je najnovším dôkazom intenzívnejšieho zásahu ruských úradov proti takému nesúhlasu.

„Týmto hysterickým rozsudkom nás chcú úrady všetkých vystrašiť, ale účinne ukazuje ich slabosť,“ uviedol Jašin vo vyhlásení prostredníctvom svojich právnikov po tom, ako sudca vyniesol rozsudok. „Len slabí chcú všetkým zavrieť ústa a vykoreniť akýkoľvek nesúhlas.“

Jašin, ktorý je jedným z mála kritikov, čo zostali v Rusku v čase intenzívneho záťahu proti disentu, je vo väzbe od jeho júlového zatknutia. Obvinili ho zo šírenia falošných informácií o armáde, čo je novým trestným činom odvtedy, čo ruský vodca Vladimir Putin poslal armádu na Ukrajinu.

Obvinenia voči opozičníkovi súviseli s jeho videom na platforme YouTube, v ktorom hovori o vraždení Ukrajincov v Buči pri Kyjive. Jašin obvinenia odmietol ako politicky motivované. Poznamenal taktiež, že vo videu citoval ruské oficiálne zdroje spolu s ukrajinskými vyhláseniami, aby svojim divákom poskytol objektívny pohľad.

Organizácia Human Rights Watch odsúdila Jašinovo odsúdenie ako súčasť „pokračujúceho úsilia o rozloženie a dekapitáciu pokojnej ruskej politickej opozície“ a požadovala jeho okamžité prepustenie. „Rozsudok je výsmechom spravodlivosti a aktom zbabelosti nariadený Kremľom,“ uviedla organizácia.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite