Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Všetky parametre sú opačne ako v jóbovkách. Trvalo a stabilne​

.dáta bez pátosu .svet

Za posledných 9 týždňov od konca septembra bola EÚ schopná doviezť priemerne 7 miliárd m3 plynu týždenne. Objem importu posledných 5 týždňov stúpa, ťahaný je rastom dovozu LNG a plynu z Nórska, pričom za posledné 2 týždne je objem 7,65 miliardy m3.

Dáta bez pátosu: Všetky parametre sú opačne ako v jóbovkách. Trvalo a stabilne​

importovaný plyn sa stíha aj natláčať zo všetkých smerov (Nórsko, Rusko, Alžírsko, Azerbajdžan), aj sa stíha „vykladať “v LNG termináloch. Naďalej platí, že mnoho LNG tankerov čaká na vyloženie.

Zásoby plynu sa za roky 2015-2020 začali v priemere čerpať a znižovať presne 1. novembra. Tým začala zima, kedy priebežný prítok nestačil kryť spotrebu. Tento rok začala EÚ čerpať zo zásob 14. novembra, čo je oproti priemeru o 2 týždne neskôr.

Zima technicky trvá do konca marca, čo je z priemerov rokov 2015-2020 dátum, kedy už zásoby plynu prestali klesať: priebežný prítok kryje spotrebu

Túto zimu sme posunom začiatku čerpania zásob z 1. na 14. november skrátili zimu z priemerných 21 týždňov na 19, čo je posun dobrým smerom.

Zásoby boli 13. novembra na rekordnom objeme 103 miliardy m3. Minulý rok bolo maximum 83 miliardy m3.

Z maxima sme sa za 3 týždne zimy dostali o 5% nižšie (z 96% na 91%) a zásoby vďaka vysokému priebežnému dovozu klesli len o 5 miliárd m3 (zo 103 na 98).

Minulý rok o takomto čase boli zásobníky plné na 65%, čo bolo asi 70 miliárd m3. Bolo to o 23 miliárd m3 menej, čo je ekvivalent dnešného 3-týždňového dovozu. Percentuálne sme dnes so zásobami o 25 percentuálnych bodov vyššie ako pred rokom (91% vs. 66%). Máme o 1/3 vyššie zásoby ako pred rokom.

Do konca zimy je dnes 16 týždňov (do 31. marca), pričom samotná dnešná zásoba plynu by EÚ vystačila na plných 8 týždňov spotreby (45 miliárd m3 v 1 zimnom mesiaci).

Za tých 16 týždňov do konca zimy EÚ dovezie:

  • aj pri nulovom dovoze z Ruska (0,5 miliardy m3 týždenne),
  • pri opatrnom odhade iných importov

spolu asi 100 miliárd m3 plynu, čo vystačí na 2 a pol mesiaca spotreby EÚ v silnej zime.

.sumár:

  1.  zásoby máme na 2 mesiace tuhej zimy,
  2. dovoz postačí na 2,5 mesiaca tuhej zimy

Na konci marca skončí EÚ so zásobami 45-50 miliárd m3 plynu. To bude (by bolo) 2 krát toľko ako bola minimálna zásoba po konci zimy 2021/22 v marci tohoto roku.

Doplniť zásobníky na plných 103 miliárd m3 zo 45 miliárd m3 minimálnej zásoby (+58) bude asi menší problém ako bolo doplnenie z 27 miliárd na 103 miliárd tento rok (marec-november), keď sa podarilo natlakovať +66 miliárd m3. Menší preto, že máme stabilný import 6-7 miliárd m3 týždenne aj bez ruského plynu.

Toto je minimalistický scenár.

záver

Niekto a mnohí sa nepozerajú na dáta a CHŔLIA pesimistické správy a jóbovky ako na bežiacom páse. Najprv to bola hrozba nízkych zásob pred touto zimou, potom skorý príchod zimy v septembri-októbri, teraz je to dlhá zima a samozrejme nízke zásoby pred budúcou zimou. 

A kombinované je to s neschopnosťou vykladať LNG, s totálnym zastavením ruských dodávok a nízkych dodávok z Nórska.

Všetky parametre sú opačne ako v jóbovkách. Všetky. Trvalo a stabilne.

Dnes je energetickom problémom, že v EÚ a UK nefúka vietor a tak chýba priemerných 30GW výkonu z vetra a nahrádza to plyn. A to je + 60 miliónov m3 spáleného plynu denne. 

Report Bruegelu:

https://www.bruegel.org/dataset/european-natural-g...

Report Kyosu:

https://gas.kyos.com/gas/eu

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite