Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vo Švédsku zastrelili youtubera, ktorý kritizoval čečenského vodcu Kadyrova

.tasr .svet

Vo Švédsku zastrelili youtubera a blogera Tumsa Abdurachmanova, ktorý bol otvoreným kritikom čečenského vodcu Ramzana Kadyrova a jeho vlády. Abdurachmanov v roku 2015 ušiel z Ruska a požiadal o azyl vo Švédsku. V pondelok to uviedla rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), informuje TASR.

Vo Švédsku zastrelili youtubera, ktorý kritizoval čečenského vodcu Kadyrova Nexta/Twitter

abdurachmanovovi kolegovia pre RFE/RL povedali, že bloger bol zastrelený v noci z 1. na 2. decembra. Švédski predstavitelia sa k incidentu nevyjadrili.

Vraždu Abdurachmanova potvrdil aj čečenský opozičný kanál 1ADAT na platforme Telegram, podľa ktorého je brat youtubera v súčasnosti pod ochranou švédskych orgánov.

Rádio Sloboda dodáva, že čečenským opozičným skupinám sa nepodarilo s Abdurachmanovom skontaktovať a švédski predstavitelia v piatok uviedli, že nemajú žiadne informácie o jeho aktuálnom pobyte. Youtuberov kanál na Telegrame bol naposledy aktívny 30. novembra, pričom Abdurachmanov údajne vždy upozornil, ak sa nechystal byť na platforme aktívny, no tentokrát to neurobil.

Vlani v januári boli za pokus o vraždu Abdurachmanova vo Švédsku odsúdení na niekoľkoročné väzenie dvaja Čečenci. Jeden z odsúdených Ruslan Mamajev vypovedal, že konal na príkaz čečenských predstaviteľov, ktorí mu za to sľúbili 50 000 eur.

Ramzan Kadyrov, ktorý je spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina, sa v Čečensku dostal k moci v roku 2007. Ruské a medzinárodné ľudskoprávne organizácie ho pravidelne obviňujú, že jeho režim umožňuje závažné porušovanie ľudských práv, či už vo forme mučenia, únosov, zabíjania alebo záťahov proti LGBTI komunite.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite