Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čínsky prezident nechce napriek hrozbe protestov prijať zahraničné vakcíny

.tasr .svet

Čínsky prezident Si Ťin-pching nie je ochotný prijať západné vakcíny napriek problémom, ktorým jeho krajina čelí v súvislosti s covidom. A hoci nedávne protesty v Číne nie sú hrozbou pre vládu komunistickej strany, mohli by ovplyvniť jeho osobné postavenie. Uviedla to v sobotu riaditeľka spravodajských služieb USA Avril Hainesová, informovala agentúra Reuters.

Čínsky prezident nechce napriek hrozbe protestov prijať zahraničné vakcíny AP Photo/Andy Wong

nové prípady nákazy koronavírusom v Číne dosahujú takmer rekordnú úroveň. Niektoré mestá však zmierňujú opatrenia týkajúce sa testovania a karantén po tom, ako vládna stratégia „nulovej tolerancie“ covidu vyvolala prudké spomalenie ekonomiky a verejné protesty.

Hainesová vo vystúpení na konferencii o obrane v Kalifornii povedala, že napriek sociálnym a ekonomickým dôsledkom koronakrízy Si „nie je ochotný prijať lepšiu vakcínu od Západu a spolieha sa na čínsku vakcínu, ktorá nie je ani zďaleka taká účinná proti (variantu) omikron“.

„Protesty a reakcie na ne sú v rozpore s naratívom, ktorý (Si) rád vykresľuje, a to že Čína je oveľa efektívnejšia pri riadení štátu,“ uviedla Hainesová.

Čína neschválila žiadnu zahraničnú vakcínu proti COVID-19 a používa len vlastné očkovacie látky, ktoré sú podľa niektorých štúdií menej účinné. Odborníci v tejto súvislosti upozorňujú na možné vysoké riziká uvoľňovania preventívnych opatrení, približuje Reuters.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ nereagovalo na nedeľňajšiu žiadosť o vyjadrenie k záležitosti, dodáva agentúra.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite