Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Europoslanci podporili výzvu M. Lexmann prešetriť čínske policajné stanice v EÚ

.tasr .svet

Skupina 34 poslancov Európskeho parlamentu (EP) zo 14 členských krajín a desiati členovia národných parlamentov z piatich krajín eurobloku sa podpísalo pod list iniciovaný slovenskou europoslankyňou Miriam Lexmann (KDH).

Europoslanci podporili výzvu M. Lexmann prešetriť čínske policajné stanice v EÚ SITA/AP Photo/Olivier Matthys

list zaslaný predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi vyzýva na vyšetrenie aktivít čínskych policajných staníc na pôde EÚ, informuje spravodajca TASR.

Michel dostal list v stredu, deň pred svojou oficiálnou návštevou v Číne, kde sa má stretnúť s prezidentom republiky Si Ťin-pchingom. Lexmann pre TASR uviedla, že vo svete doposiaľ odhalili 54 „policajných staníc“ Komunistickej strany Číny, pomocou ktorých podľa nej čínsky totalitný režim rozširuje svoj vplyv a ohrozuje bezpečnosť demokratických krajín. 

„Jedna z takýchto nelegálnych policajných staníc je podľa dostupných zdrojov aj na Slovensku,“ upozornila europoslankyňa, ktorá podľa svojich slov v tejto veci oslovila ministra vnútra Romana Mikulca, ministra obrany Jaroslava Naďa a šéfa diplomacie Rastislava Káčera so žiadosťou o riadne vyšetrenie a zastavenie týchto nelegálnych totalitných praktík. 

Lexmann tvrdí, že zahraničné policajné stanice sú riadené čínskym orgánom verejnej bezpečnosti a fungujú v úzkej spolupráci s Oddelením jednotného frontu, ktoré je súčasťou Ústredného výboru Komunistickej strany Číny. „Týmto spôsobom šíria praktiky totalitnej kontroly a propagandy ďaleko za hranice Číny, kde sa snažia ovládať čínsku diaspóru,“ uviedla. 

S odkazom na údaje ľudskoprávnej organizácie Safeguard Defenders spresnila, že len vlani bolo „prehovorených“ opustiť krajiny svojho pobytu prostredníctvom nátlaku, vyhrážok a hrozieb uväznenia rodinných príslušníkov v Číne viac než 200.000 Číňanov. 

Organizácia Safeguard Defenders dosiaľ preukázala existenciu 54 takýchto staníc v 30 krajinách sveta vrátane 16 členských štátov Európskej únie. 

Lexmann, ktorá je členka Výboru Európskeho parlamentu pre zahraničné veci a Podvýboru EP pre bezpečnosť a obranu iniciovala v tomto zmysle otvorený list predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi. Pod jej iniciatívu, o ktorej informoval aj týždenník Politico, sa podpísalo 34 europoslancov zo šiestich rôznych politických frakcií a 14 členských krajín, ako aj desiati členovia národných parlamentov z piatich krajín eurobloku. 

Spomedzi slovenských europoslancov sa pod list podpísali Vladimír Bilčík (Spolu), Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá) a Ivan Štefanec (KDH). Signatári listu vyzvali Michela na užšiu európsku koordináciu pri vyšetrovaní a odstraňovaní týchto staníc z územia EÚ, ako aj pri odstraňovaní ďalšieho extrateritoriálneho vplyvu Číny na území Únie. 

„Viaceré členské štáty EÚ, vrátane Česka, už v tejto veci začali konať. Vo vlastnom záujme by sme mali postupovať rovnako,“ odkázala Lexmann. Oficiálne vyšetrovanie už v tejto veci spustilo Holandsko, Írsko a Rakúsko.

Začiatkom novembra sa na eurokomisiu so žiadosťou prešetriť čínske policajné stanice v EÚ obrátili katalánski europoslanci Carles Puigdemont, Antoni Comín i Oliveres a Clara Ponsatíová Obiolsová a v júni 2019 to isté od Rady EÚ žiadala rakúska europoslankyňa Claudia Gamonová.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite