Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český projekt „Dárek pro Putina“ žiada petíciou odstrihnúť ruskú ambasádu od energií

.tasr .svet

Český projekt „Dárek pro Putina“ zverejnil petíciu, v ktorej navrhuje odstrihnúť tamojšie budovy, ktoré sú v majetku Ruskej federácie, od energií. Ide o reakciu na sústavné ničenie ukrajinskej energetickej infraštruktúry ruskými okupantmi. Informovali o tom v utorok webové Novinky.cz.

Český projekt „Dárek pro Putina“ žiada petíciou odstrihnúť ruskú ambasádu od energií I, Krokodyl/Wikipedia Jeden z vchodov do ruské ambasády a rovnako ruská stredná škola v Prahe.

„rusko sa evidentne rozhodlo zlomiť Ukrajinu tmou a mrazom. Z hľadiska vyššieho mravného princípu žiadame príslušných štátnych a súkromných distribútorov energií, aby dali ruským diplomatom v Prahe ochutnať ich vlastnú medicínu. Žiadame odpojenie všetkých budov v majetku Ruskej federácie od plynu, vody a elektrickej energie,“ uvádza sa v texte predmetnej petície.

Projekt „Dárek pro Putina“ je zameraný na podporu Ukrajiny, ktorá sa od februára bráni voči ruskej vojenskej agresii. V jeho rámci sa Česi nedávno zložili na tank pre ukrajinskú armádu.

V aktuálnej petícii táto iniciatíva pripomína masívne ruské raketové útoky na Ukrajinu, ktoré v uplynulých týždňoch vo veľkom mieria na elektrárne, teplárne či vodárne. Zo strany Ruska ide zjavne o taktiku podkopania životaschopnosti štátu.

„Táto nová fáza vojny prináša katastrofické, a navyše každodenné dôsledky pre život civilného obyvateľstva. Bez energií a vody sa ocitajú nielen byty, školy a škôlky, obchody a výrobné prevádzky, ale aj napríklad nemocnice,“ píšu autori.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal v utorok uviedol, že Ukrajine šesť dní po poslednej vlne rozsiahlych raketových útokov Ruska na energetickú infraštruktúru stále chýba zhruba 30 percent elektriny; dodávky sú preto obmedzené.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite