Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Maďarsko trvá na zachovaní doterajších rozhodnutí NATO súvisiacich s Ukrajinou

.tasr .svet

Cieľom Maďarska na schôdzke ministrov zahraničných vecí členských krajín Severoatlantickej aliancie v Bukurešti je dosiahnuť to, aby doterajšie spoločné rozhodnutia NATO prijaté v súvislosti s vojnou na Ukrajine zostali v platnosti.

Maďarsko trvá na zachovaní doterajších rozhodnutí NATO súvisiacich s Ukrajinou SITA/AP Photo/Andreea Alexandru

vyhlásil to v utorok pre maďarskú verejnoprávnu televíziu M1 šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Zo spoločných rozhodnutí Szijjártó vyzdvihol tie, ktoré potvrdzujú, že NATO nie je stranou rusko-ukrajinského konfliktu, ako aj rozhodnutie, že treba urobiť všetko pre to, aby nedošlo k priamemu konfliktu medzi NATO a Ruskom.

Britský denník Financial Times (FT) v súvislosti so schôdzkou NATO v Bukurešti napísal, že Maďarsko zabránilo tomu, aby sa na dvojdňovom rokovaní zúčastnil aj ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorý sa s účastníkmi schôdzky stretne iba na pracovnej večeri. 

Szijjártó na správu FT zareagoval príspevkom na Facebooku v ktorom uviedol, že v postoji jeho krajiny k oficiálnemu stretnutiu NATO s Ukrajinou nie je nič nové. 

„Už pred rokmi sme dali jasne najavo, že kým Ukrajina nevráti práva Maďarom žijúcim v Zakarpatskej oblasti, nebudeme súhlasiť so zvolaním takéhoto zasadnutia,“ napísal šéf maďarskej diplomacie. „Dúfame, že čím skôr bude pokoj, a potom o tejto otázke bude môcť opäť diskutovať,“ uzavrel Szijjártó.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite