Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čína pošle na svoju vesmírnu stanicu ďalších troch tajkonautov

.tasr .svet

Ďalší riadený let s posádkou smerujúci na čínsku vesmírnu stanicu Tchien-kung (Nebeský palác) vynesie do vesmíru za menej než dva dni troch čínskych tajkonautov. Oznámila to v pondelok čínska vesmírna agentúra, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Čína pošle na svoju vesmírnu stanicu ďalších troch tajkonautov SITA/Liu Lei/Xinhua via AP

vesmírna loď Šen-čou 15 vyštartuje v utorok o 23:08 h miestneho času (16:08 h SEČ) z kozmodrómu Ťiou-čchüan, ktorý leží v púšti Gobi. Na jej palube budú traja tajkonauti – Fej Ťün-lung, Teng Čching-ming a Čang Lu. Tí sa pripoja ku svojim trom kolegom, Čchen Tungovi, Liou Jang – prvej Číňanke vo vesmíre – a Cchaj Sü-čemu, ktorí na čínsku vesmírnu stanicu dorazili ešte začiatkom júna.

Traja tajkonauti, ktorí sú na Tchien-kungu od júna, sa vrátia na Zem v decembri a nová posádka zotrvá vo vesmíre pol roka. Čínska vesmírna stanica bola vybudovaná v rámci snahy Číny stať sa po boku Spojených štátov a Ruska ďalšou kozmickou veľmocou. Čína pritom už môže sláviť aj prvé vesmírne úspechy, keďže sa jej podarilo ako prvej krajine pristáť s vesmírnym terénnym vozidlom na odvrátenej strane Mesiaca.

Čína je od roku 2011 vylúčená z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Stalo sa tak po tom, čo Spojené štáty zakázali americkému Národnému úradu pre letectvo a vesmír (NASA) spolupracovať s Pekingom. Podľa agentúry DPA je vylúčenie Číny z ISS dôsledkom tlaku, ktorý sa snaží Washington vyvíjať na Peking za netransparentnosť čínskeho vesmírneho programu a jeho blízkych väzieb na čínsku armádu, píše DPA.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite