Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovenská republika sa prvýkrát zúčastnila na zasadnutí Rady Európskej vesmírnej agentúry

.sita .svet

Slovenská republika sa prvýkrát zúčastnila na zasadnutí Rady Európskej vesmírnej agentúry (ESA) ako pridružený člen. Po prvý raz tak mohla participovať na voľbe riaditeľa ESA, ale aj schvaľovaní misií a programov, a tiež rozpočtu agentúry.

Slovenská republika sa prvýkrát zúčastnila na zasadnutí Rady Európskej vesmírnej agentúry Ján Horecký - vzdelávanie 21. storočia/Facebook

ministri počas zasadnutia udelili agentúre a jej generálnemu riaditeľovi mandát stanovovať priority ESA, aby bolo možné skrz cielené vesmírne opatrenia a riešenia reagovať na globálne výzvy, pred ktorými stojí Európa. Pridruženým členom sa Slovensko stalo 13. októbra tohto roku. V tlačovej správe o tom informovalo ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu.

„Členstvo Slovenska v ESA je veľmi dôležité. Nesmieme v oblasti vesmírneho výskumu a vývoja vesmírnych technológií zaostať. Jednoducho je to segment s najväčšou perspektívou a najvyššou pridanou hodnotou. Susedné krajiny už majú skúsenosti a evidenciu o tom, aký pozitívny vplyv má vesmírny sektor na ich hospodárstvo vďaka zapojeniu technologických firiem, generovaniu inovatívnych startupov a prepojeniu výskumníkov s biznisom,“ uviedol minister školstva Ján Horecký, ktorý viedol slovenskú delegáciu. Doplnil, že zanedbanie tejto oblasti by mohlo spôsobiť, že by Slovensko ostalo na úrovni montážnej haly.

Štáty si tiež mohli vybrať oblasti, ktorým sa plánujú venovať počas najbližších rokov. Slovensko sa zapojilo do viacerých voliteľných programov. Ide o Program pozorovania Zeme a Program všeobecnej technickej podpory. SR sa zapojila aj do Programu pre vesmírnu bezpečnosť a programu komercializácie, pričom cieľom je založenie ESA Business Incubation Centre na Slovensku. SR bude do ESA od budúceho roka prispievať minimálne sumou 4,5 milióna eur ročne. „Už aj v minulosti sa 80% z príspevku vrátilo späť do Slovenskej republiky formou rôznych kontraktov pre výlučne slovenské subjekty. Zhruba 40 firiem je dnes na Slovensku zapojených do vesmírneho programu a dúfam, že toto číslo bude narastať. Zo skúseností plnohodnotných členských štátov vidíme, že v krajinách s vyspelým vesmírnym priemyslom môže byť návratnosť týchto investícií až päťnásobná,“ priblížil minister školstva. Dodal však, že po zarátaní rôznych mimoekonomických parametrov môže byť návratnosť i vyššia.

Počas zasadnutia boli prijaté nielen programy a rozpočet, ale aj Uznesenie ESA k akcelerácii využívania vesmíru v Európe. Cieľom je využívať príležitosti, ktoré vesmírny sektor, vesmírne technológie, dáta a služby ponúkajú a podporiť komercializáciu vesmírnych aktivít tak, aby boli dosiahnuté pozitívne sociálno-ekonomické vplyvy, no aj ďalšie výhody pre európsku spoločnosť a občanov. „Vesmírny sektor nie je len o teórii a výskume, bez vesmírnych technológií si každodenný život už nevieme predstaviť. Jednoducho komunikačné satelity, satelitná navigácia a diaľkový prieskum Zeme, sú nevyhnutnou súčasťou dnešného fungovania na Zemi, napríklad v poľnohospodárstve, doprave, bankovníctve, ako aj pri riešení krízových situácií“ dodal šéf rezortu školstva.

Zasadnutie ESA, ktorého sa zúčastnili ministri členských a pridružených štátov, ale aj vysokí predstavitelia pozorovateľov, sa konalo v Paríži, 22. a 23. novembra.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite