Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Afganský Taliban oficiálne priznal prvý trest bičovaním za krádež a prečiny proti morálke

.tasr .svet

Afganský súd nariadil zbičovanie 11 mužov a troch žien po tom, čo boli uznaní za vinných za krádež a prečiny proti morálke.

Afganský Taliban oficiálne priznal prvý trest bičovaním za krádež a prečiny proti morálke SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi, File Bojovník Talibanu stráži koridor humanitárnej pomoci, 25.4.2022.

odsúdených mužov a ženy zbičovali v stredu, pričom každému bolo vymeraných najviac 39 rán. Podľa miestnych predstaviteľov tento trest nebol vykonaný za účasti verejnosti.

Ide o prvé potvrdené tresty bičovaním odvtedy, čo hlavný vodca Talibanu mulla Hajbatulláh Áchúndzáda nariadil afganským sudcom, aby sa plne držali islamského práva šaría. To zahŕňa i verejné popravy a telesné tresty ako kameňovanie, bičovanie či odseknutie ruky zlodejovi.

Šéf Talibanu, ktorého sa nepodarilo odfotografovať od vlaňajšieho prevzatia moci v krajine, sa zriedkavo objavuje na verejnosti a opúšťa mesta Kandahár, ktoré je rodiskom a duchovným strediskom jeho hnutia.

„Starostlivo si preštudujte spisy zlodejov, únoscov a buričov,“ uviedol Áchúndzádov hovorca. „A spisy, ktoré spĺňajú všetky trestnoprávne podmienky islamského práva šaría, zvané hudúd (hadd) a kisás, treba v tomto duchu aj riešiť,“ zdôraznil.

Agentúra AFP pripomína, že počas prvého obdobia vlády Talibanu, ktoré sa skončilo v roku 2001, boli bežné verejné popravy či telesné tresty, ktoré vykonávali na afganskom národnom futbalovom štadióne pred publikom.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite