Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vesmírna loď Orion sa priblížila k Mesiacu na 130 kilometrov

.tasr .svet

Kozmická loď s troma figurínami na palube preletela takto blízko okolo Mesiaca na jeho odvrátenej strane krátko po 7:44 h miestneho času (13:44 h SEČ) a na pol hodiny stratila spojenie s riadiacim strediskom v Houstone.

Vesmírna loď Orion sa priblížila k Mesiacu na 130 kilometrov SITA/NASA via AP

orion je súčasťou nového vesmírneho programu NASA s názvom Artemis, ktorého cieľom je po vyše 50 rokoch – od ukončenia vesmírneho programu Apollo – opäť dopraviť astronautov na povrch Mesiaca. Do vesmíru ju v rámci misie Artemis I vyniesla nosná raketa SLS, ktorá odštartovala 16. novembra z Kennedyho vesmírneho strediska v americkom štáte Florida.

V pondelok 28. novembra sa Orion dostane do vzdialenosti viac než 432 000 kilometrov od Zeme – najväčšej, do akej sa kedy dostala vesmírna loď zostrojená pre ľudskú posádku, píše NASA. Tento rekord v súčasnosti patrí Apollu 13 z roku 1970, dodáva AP.

Loď Orion by sa mala 11. decembra vrátiť na Zem a dopadnúť do Tichého oceána. Táto kozmická loď nemá pristávací modul. Ten bude až súčasťou misie NASA, ktorá by mala v roku 2025 pristáť na Mesiaci. Použije na to raketu Starship americkej spoločnosti SpaceX.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite