Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Americkí republikáni získali väčšinu v Snemovni reprezentantov

.tasr .svet

Moc v Kongrese Spojených štátov tak bude rozdelená, keďže kontrolu nad Senátom si minulý týždeň po víťazstve v kľúčovom štáte Nevada zaistili demokrati.

Americkí republikáni získali väčšinu v Snemovni reprezentantov SITA/Doug Mills/The New York Times via AP, Pool

americkí republikáni v noci na štvrtok získali tesnú väčšinu – 218 kresiel – v 435-člennej Snemovni reprezentantov Kongresu USA, ktorú doposiaľ kontrolovali demokrati. Vyplýva to z projekcie, ktorú zverejnila televízia CNN a ďalšie americké médiá.

Kontrolu nad Snemovňou reprezentantov republikánom zaistilo víťazstvo Mika Garciu v 27. kalifornskom obvode, uvádza BBC.

Väčšina, ktorú republikáni v Snemovni reprezentantov získali, je oveľa tesnejšia, ako očakávali, pripomína agentúra AFP. Aktuálny pomer kresiel v dolnej komore Kongresu je 218 republikánov a 210 demokratov. Toto číslo však zatiaľ nemusí byť konečné, keďže v niekoľkých amerických štátoch ešte stále prebieha sčítavanie hlasov.

Republikánom po získaní väčšiny v Snemovni reprezentantov zagratuloval aj prezident Spojených štátov Joe Biden, ktorý uviedol, že je ochotný s nimi spolupracovať a slúžiť tak americkému ľudu.

Agentúra AFP pripomína, že v stredu bol za vodcu Republikánskej strany v Snemovni reprezentantov zvolený Kevin McCarthy, ktorý je favoritom na funkciu predsedu dolnej komory. Hlasovanie o tomto poste sa uskutoční 3. januára. McCarthy v prípade úspechu nahradí súčasnú predsedníčku Nancy Pelosiovú z Demokratickej strany.

Americkí voliči v utorok 8. novembra rozhodovali o obsadení 35 kresiel v 100-člennom Senáte a všetkých 435 kresiel v Snemovni reprezentantov, kde si republikáni zaistili väčšinu len deň po tom, čo exprezident USA Donald Trump ohlásil svoju kandidatúru v prezidentských voľbách v roku 2024.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite