Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tento rok bolo z Európy vyhostenych 400 ruských špiónov, tvrdí šéf MI5

.sita .svet

Podľa Kena McCalluma bolo tento rok z Európy vyhostených 600 ruských predstaviteľov, z ktorých 400 jeho spravodajská služba označila za špiónov.

Tento rok bolo z Európy vyhostenych 400 ruských špiónov, tvrdí šéf MI5 SITA/AP Photo/Dmitri Lovetsky

schopnosť Ruska vykonávať špionáž v Európe bola po vypuknutí vojny na Ukrajine tvrdo zasiahnutá „najvýznamnejším strategickým úderom“ v nedávnej histórii. Ako podľa spravodajského webu CNN povedal šéf britskej domácej spravodajskej služby MI5 Ken McCallum, len v Spojenom kráľovstve bolo v ostatných rokoch zamietnutých najmenej 100 žiadostí o diplomatické víza.

Podľa McCalluma bolo tento rok z Európy vyhostených 600 ruských predstaviteľov, z ktorých 400 jeho spravodajská služba označila za špiónov. „Pokračovali sme v intenzívnej práci na tom, aby sa Spojené kráľovstvo stalo najtvrdším možným operačným prostredím pre ruské tajné akcie. Po vyhostení 23 ruských špiónov vydávajúcich sa za diplomatov sme v Británii odmietli z dôvodov národnej bezpečnosti viac ako 100 žiadostí o diplomatické víza,“ povedal a dodal, že Londýn bude v nasledujúcich rokoch pripravený na ruské pokusy.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite