Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina tvrdí, že má dôkaz o ruskej stope pri výbuchu rakety v Przewodówe

.tasr .svet

Ukrajina žiada o okamžitý prístup k miestu výbuchu rakety v poľskej obci Przewodów a tvrdí, že v súvislosti s týmto incidentom má dôkazy o „​ruskej stope“​.

Ukrajina tvrdí, že má dôkaz o ruskej stope pri výbuchu rakety v Przewodówe SITA/AP Photo/Michal Dyjuk Policajt kontroluje vozidlo pred skladom obilia, kde podľa poľskej vlády výbuch rakety ruskej výroby zabil dvoch ľudí, v Przewodowe vo východnom Poľsku v utorok 15. novembra 2022.

v stredu to uviedol predseda ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danilov. TASR správu prevzala z britskej spravodajskej stanice Sky News.

„Obhajujeme spoločné preskúmanie incidentu dopadu rakety v Poľsku. Sme pripravení odovzdať dôkaz o ruskej stope, ktorý máme,“ napísal Danilov na sociálnej sieti Twitter. Dodal, že od spojencov očakávajú informácie, na základe ktorých došli k záveru, že na poľské územie dopadla raketa ukrajinskej protivzdušnej obrany.

„Ukrajina žiada o okamžitý prístup k miestu výbuchu pre predstaviteľov (ukrajinského) ministerstva obrany a Štátnej pohraničnej stráže Ukrajiny (DPSU),“ uviedol.

Raketa zasiahla v utorok popoludní poľnohospodársky objekt v dedine Przewodów, ktorá leží približne šesť kilometrov od ukrajinských hraníc. Pri výbuchu zahynuli podľa poľského ministerstva zahraničných vecí dvaja ľudia.

Poľský prezident Andrzej Duda v stredu vyhlásil, že utorkový dopad rakety na poľské územie bol zrejme nehodou a nešlo o zámerný útok. Podľa jeho slov je "veľmi pravdepodobné", že išlo o raketu ukrajinskej obrany.

„Je najpravdepodobnejšie, že to bola raketa ruskej výroby, zrejme typu S-300 vyrobená v 70. rokoch,“ citoval poľského prezidenta denník Rzeczpospolita.

Utorkový incident podľa všetkého nebol zámerným útokom ani podľa generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Jensa Stoltenberga. Ten povedal, že Aliancia nemá žiadne indície, že by sa Rusko chystalo napadnúť NATO.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite