Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Raketa, ktorá dopadla na územie Poľska, zrejme nebola vypálená z Ruska

.tasr .svet

Raketa, ktorá v utorok dopadla na územie Poľska pri hraniciach s Ukrajinou, zrejme nebola vypálená z Ruska. Povedal to v stredu americký prezident Joe Biden, pričom sa odvolal na trajektóriu rakety.

Raketa, ktorá dopadla na územie Poľska, zrejme nebola vypálená z Ruska AP Photo/Michal Dyjuk Policajt kontroluje vozidlo pred skladom obilia, kde výbuch rakety ruskej výroby zabil dvoch ľudí, Przewodow vo východnom Poľsku v utorok 15. novembra 2022.

biden dodal, že spojenci podporia Poľsko pri vyšetrovaní okolností incidentu, ktorý si vyžiadal dve obete na životoch.

Lídri skupiny G7 a aliancie NATO sa zišli v stredu v dejisku summitu G20 na mimoriadnej schôdzke, aby prediskutovali incident, ktorý sa odohral v utorok popoludní v obci Przewodów neďaleko hraníc s Ukrajinou.

Podľa agentúry AP sa schôdzka konala v stredu ráno miestneho času v hoteli, kde je ubytovaná americká delegácia zúčastňujúca sa na vrcholnom summite skupiny G20.

Prezident USA tam hostil lídrov skupiny G7, ktorá zahŕňa Kanadu, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko, Spojené kráľovstvo a Európsku úniu, spolu s predsedom Európskej rady a premiérmi Španielska a Holandska - spojencov v rámci NATO.

Biden po schôdzke povedal, že svetoví lídri rozhodnú o ďalších krokoch, keď sa dozvedia, čo presne sa stalo v Przewodówe. Vo vyhlásení poľského ministerstva zahraničných vecí vydaného v utorok neskoro večer sa uvádza, že raketa, ktorá podľa medializovaných správ dopadla na poľské územie, bola ruskej výroby. 

Poľský prezident Andrzej Duda bol však v súvislosti s jej pôvodom opatrnejší a povedal, že vyšetrovatelia ešte nevedia s istotou, kto ju vystrelil, ani kde bola vyrobená. Povedal, že je "s najväčšou pravdepodobnosťou" ruskej výroby, pričom však upozornil, že tento predpoklad sa stále preveruje.

Ak by sa tieto dohady potvrdili, bolo by to prvýkrát od invázie na Ukrajinu, čo by ruská raketa dopadla na územie členského štátu NATO. Základom aliancie NATO je princíp, že útok proti jednému členovi je útokom na všetkých.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite