Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čína vyslala k svojej vesmírnej stanici Tchien-kung kozmickú loď so zásobami

.tasr .svet

Čína v sobotu vyslala do vesmíru ďalšiu raketu so zásobami pre nedávno dokončenú novú čínsku vesmírnu stanicu Tchien-kung (Nebeský palác).

Čína vyslala k svojej vesmírnej stanici Tchien-kung kozmickú loď so zásobami Shujianyang/Wikipedia Konfigurácia Čínskej vesmírnej stanice zo začiatku októbra 2022.

raketa Čchang-čeng 7 (Dlhý pochod), ktorá niesla nákladnú kozmickú loď Tchien-čou 5 (Nebeská loď), v sobotu vyštartovala z kozmodrómu Wen-čchang, ktorý leží na čínskom tropickom ostrove Chaj-nan. O dve hodiny neskôr sa jej podarilo úspešne sa pripojiť k Tchien-kung.

Agentúra DPA pripomína, že let rakety s nákladnou kozmickou loďou je súčasťou príprav na významný míľnik čínskeho vesmírneho programu, ktorým je prvá výmena posádky na Tchien-kung vôbec. K trom astronautom, ktorí na Tchien-kung prišli v júni, by sa na konci novembra mali pripojiť ďalší traja. Súčasná posádka sa na Zem vráti v decembri.

Vesmírna stanica Tchien-kung je súčasťou ambiciózneho vesmírneho programu Číny, v rámci ktorého už Peking vyslal i prieskumné vozidlo na Mars a sondy k Mesiacu. Na stanici bude neustále prítomná vesmírna posádka zložená z troch kozmonautov, tímy ktorých budú na stanici rotovať. Tchien-kung by mala byť v prevádzke asi desať rokov a budú sa na nej vykonávať rôzne experimenty, pre ktoré je potrebný beztiažový stav.

Čína je od roku 2011 vylúčená z Medzinárodnej vesmírne stanice (ISS). Stalo sa tak po tom, čo Spojené štáty zakázali americkému Národnému úradu pre letectvo a vesmír (NASA) spolupracovať s Pekingom.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite