Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dohoda o obrannej spolupráci Českej republiky a USA je takmer hotová. Slovensko ju podpísalo vo februári

.tasr .svet

Dohoda medzi Českou republikou a Spojenými štátmi o spolupráci v oblasti obrany je už takmer hotová. Na podobe textu sa zhodli vyjednávacie tímy Česka a USA počas tretieho kola rokovaní, ktoré sa v Prahe uskutočnilo minulý týždeň. Vo štvrtok to oznámilo české ministerstvo obrany, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Dohoda o obrannej spolupráci Českej republiky a USA je takmer hotová. Slovensko ju podpísalo vo februári SITA/AP Photo/Patrick Semansky, File

počas tretieho vyjednávacieho kola prerokovali podľa ministerstva zástupcovia ČR a USA celý návrh dohody, výsledkom čoho bola zhoda na pracovnej úrovni. „V nasledujúcich týždňoch sa doladí niekoľko zostávajúcich detailov a potom finálna jazyková a technická úprava textu,“ opísal ďalší postup český rezort obrany s tým, že rokovanie bude možné dokončiť do konca tohto roka.

Text dohody najprv schváli česká vláda, následne je podpíšu obe strany a potom o vyslovení súhlasu s jej ratifikáciou budú rozhodovať obe komory českého parlamentu. Nakoniec ju ratifikuje prezident. Tento schvaľovací proces by sa mal podľa ministerstva obrany uskutočniť v prvej polovici roku 2023.

Zmluva umožní podľa rezortu intenzívnejšiu praktickú spoluprácu medzi českými a americkými ozbrojenými silami, a to napríklad v súvislosti so zaisťovaním obrany východného krídla NATO či posilňovaním vojenskej infraštruktúry.

„Uzatvorenie DCA tak vytvorí predpoklady na ďalšie prehĺbenie spolupráce medzi ČR a USA v oblasti obrany, čo je v kontexte ruskej agresie na Ukrajine dôležité ako pre bezpečnosť našej krajiny, tak aj pre efektivitu našej spolupráce so spojencami v rámci NATO,“ dodalo ministerstvo obrany.

Dohodu DCA (Defence Cooperation Agreement) podpísalo so Spojenými štátmi už 24 členských štátov NATO. Česko je jediným v strednej a východnej Európe, ktorý bilaterálnu dohodu o obrannej spolupráci s USA zatiaľ nemá. Slovensko ju s USA podpísalo vo februári tohto roka.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite