Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Počet kybernetických útokov v Česku bol v októbri nadpriemerný. Za časť môže Anonymous Russia

.tasr .svet

Počet kybernetických incidentov v Českej republike bol v októbri vysoko nadpriemerný, ide o najvyššie hodnoty od tohtoročného apríla. Časť útokov typu DDoS viedla skupina hackerov z Anonymous Russia. V utorok to vo svojej správe uviedol český Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB), informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Počet kybernetických útokov v Česku bol v októbri nadpriemerný. Za časť môže Anonymous Russia SITA/AP Photo/Rick Rycroft

„počet októbrových incidentov vysoko presiahol priemerné hodnoty a takmer sa vyrovnal mesiacu apríl, ktorý bol tento rok zatiaľ rekordný,“ uvádza v správe NÚKIB. Prvýkrát od mája NÚKIB klasifikoval ako veľmi významný incident útok na dostupnosť telekomunikačných služieb. Najčastejšími cieľmi boli subjekty z verejnej správy a sektoru dopravy.

Výrazne sa zvýšil počet útokov označovaných ako DDoS. Zatiaľ čo na jar tvorili necelú tretinu zo všetkých incidentov, teraz ich bolo takmer 70 percent. Počet týchto útokov je podľa úradu takmer totožný s hodnotami od začiatku roka.

Za časťou z nich stála skupina Anonymous Russia, ktorá útoky proti českým subjektom zverejnila na sieti Telegram. „Dňa 2. októbra 2022 oznámila na sociálnej sieti Telegram skupina Anonymous Russia útoky proti českým organizáciám. Medzi nimi boli vládne inštitúcie, médiá, banky či letisko, ale aj ciele ako reštaurácie,“ spresnil NÚKIB s tým, že reálny dopad bol napriek tomu nízky. Bol zasiahnutý len zlomok pôvodne deklarovaných cieľov, dodal úrad.

Hacktivistické skupiny alebo tzv. vlastenecký hackeri môžu podľa správy NÚKIB-u útočiť v nadväznosti na politické rozhodnutia či vyhlásenia, ktoré vnímajú ako nepriateľské. Podobným útokom počas roku čelili podľa úradu aj Poľsko, pobaltské štáty, Rumunsko, Taliansko či Nemecko.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite