Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Maďarsko naďalej podporuje Ukrajinu, odmieta však spoločný úver EÚ

.tasr .svet

Maďarsko je pripravené pokračovať v poskytovaní finančnej podpory Ukrajine na bilaterálnom základe, avšak v nijakom prípade nepodporí spoločnú pôžičku Európskej únie na tento účel, vyhlásil v pondelok v Sofii šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Maďarsko naďalej podporuje Ukrajinu, odmieta však spoločný úver EÚ AP Photo/Petros Karadjias

szijjártó na stretnutí ministrov zahraničných vecí Stredoeurópskej iniciatívy (SEI) v Bulharsku ocenil bruselskú prípravu nového balíčka pomoci pre Kyjev, ako však dodal, Maďarsko pomáha susednej Ukrajine rôznymi spôsobmi už podstatne dávnejšie než krajiny, ktoré sa dnes prezentujú ako najlepší priatelia Kyjeva.

Budapešť podľa jeho slov vynaložila už desiatky a stovky miliónov eur na podporu zdravotníctva, školstva, kultúrnych inštitúcií a cirkví na Ukrajine, pričom Maďarsko poskytovalo pomoc ešte pred vypuknutím vojny.

Maďarský minister odmietol návrh Európskej komisie na vzatie spoločného úveru. „Raz sme už v prípade koronavírusovej epidémie podporili takýto úver, avšak stačilo!“ Zdôraznil Szijjártó.

Komisia navrhuje mesačný balík finančnej podpory vo výške 1,5 miliardy eur na pokrytie finančných potrieb Ukrajiny v budúcom roku, pričom táto legislatívna iniciatíva by mala byť predstavená tento týždeň, píše MTI.

SEI, ktorá vznikla v roku 1989, združuje stredo- a východoeurópske krajiny od Talianska až po Ukrajinu. Jej pôvodným cieľom bolo podporiť európsku integráciu a ekonomické zmeny v reformovaných krajinách.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite