Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Látka z halucinogénnych húb môže v kombinácii s psychoterapiou zmierniť ťažkú depresiu

.tasr .svet

Psychoaktívna látka psilocybín z halucinogénnych húb môže v kombinácii s psychoterapiou zmierniť ťažkú depresiu. Vyplýva to z doteraz najrozsiahlejšej klinickej štúdie britských vedcov. V piatok o tom napísal britský denník The Guardian, informuje TASR.

Látka z halucinogénnych húb môže v kombinácii s psychoterapiou zmierniť ťažkú depresiu Alan Rockefeller/Wikipedia

celosvetovo má asi 100 miliónov pacientov depresiu rezistentnú na liečbu – tzn., že im nezabrali aspoň dve liečby antidepresívami.

Do klinickej štúdie sa zapojilo 233 pacientov v Európe a Severnej Amerike. Podľa náhodného kľúča užili jeden, desať alebo 25 mg syntetického psilocybínu Comp360. Potom so zakrytými očami počúvali šesť hodín upokojujúcu hudbu, kým psilocybín účinkoval. Stále bol s nimi terapeut a kontroloval, či sú v bezpečí. Na druhý deň mali terapeutické stretnutie a ďalšie o týždeň neskôr.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite