Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

USA by mohli schváliť predaj stíhačiek F-16 Turecku do dvoch mesiacov

.tasr .svet

Predaj stíhačiek typu F-16 zo strany Spojených štátov Turecku by mohol byť schválený v priebehu najbližších dvoch mesiacov. Vo štvrtok to uviedol hovorca tureckého prezidenta Ibrahim Kalin, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

USA by mohli schváliť predaj stíhačiek F-16 Turecku do dvoch mesiacov SITA/South Korea Defense Ministry via AP

turecko, ktoré je členským štátom NATO, požiadalo USA o predaj 40 stíhačiek F-16 a tiež náhradných dielov na modernizáciu zastaranej flotily rovnakých lietadiel vlani v októbri.

Kalin v rozhovore pre televíziu CNN Türk povedal, že administratíva amerického prezidenta Joea Bidena vynakladá v tejto otázke úprimné úsilie. „Nie je ľahké vysloviť jasnú predpoveď, no zdá sa, že s vysokou pravdepodobnosťou bude tento proces dokončený v priebehu nasledujúceho jedného alebo dvoch mesiacov,“ odpovedal hovorca na otázku, či Washington schváli predaj stíhačiek F-16 Turecku.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v septembri uviedol, že počas návštevy v New Yorku dostal pozitívnu spätnú väzbu od dvoch amerických senátorov o ich potenciálnej podpore tohto predaja, pripomína Reuters.

Washington ešte v roku 2019 vylúčil Ankaru z projektu výroby stíhačiek F-35 po tom, ako od Moskvy kúpila systém protivzdušnej obrany S-400.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite