Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Európska únia schválila univerzálny nabíjací port

.sita .svet

„Zakaždým, keď si ľudia kúpia nový mobilný telefón alebo podobné zariadenie, nebudú si už musieť kupovať inú nabíjačku“, pretože všetky zariadenia sa budú môcť dobíjať tou istou nabíjačkou, konštatuje Rada EÚ.

Európska únia schválila univerzálny nabíjací port wikipedia/Wikideas1

rada Európskej únie dnes definitívne schválila smernicu o spoločnej nabíjačke. To znamená, že v roku 2024 bude port typu USB-C povinný pre celý rad elektronických zariadení, ako sú mobilné telefóny, tablety a slúchadlá. Rada o tom informuje prostredníctvom tlačovej správy na svojej webstránke s tým, že „zakaždým, keď si ľudia kúpia nový mobilný telefón alebo podobné zariadenie, nebudú si už musieť kupovať inú nabíjačku“, pretože všetky zariadenia sa budú môcť dobíjať tou istou nabíjačkou.

Spoločnou nabíjačkou sa podľa Rady zvýši používateľský komfort prostredníctvom harmonizácie nabíjacích rozhraní a technológií rýchleho nabíjania a podstatne sa zníži objem elektronického odpadu.

„Všetci máme doma aspoň tri nabíjačky mobilných telefónov. Hľadanie správnej nabíjačky, či už doma alebo v práci, môže byť dosť nepríjemné. Okrem toho tieto nabíjačky predstavujú každoročne 11 000 ton elektronického odpadu. Nabíjačka, ktorá je vhodná pre viacero zariadení, ušetrí peniaze a čas a zároveň nám pomôže znížiť objem elektronického odpadu,“ vyjadril sa v súvislosti so smernicou český minister priemyslu a obchodu Jozef Síkela.

Smernicou sa zavedie povinný nabíjací port typu USB-C pre širokú škálu elektronických zariadení. Vďaka tomu bude možné nabíjať väčšinu zariadení prostredníctvom tej istej nabíjačky. S cieľom zabezpečiť, aby každý spotrebiteľ presne vedel, čo kupuje, sa smernicou zavádza aj piktogram, ktorý informuje o tom, či nové zariadenie ponúkajú aj s nabíjačkou, ako aj štítok uvádzajúci výkonnosť nabíjania.

Smernica ponechá spotrebiteľovi možnosť kúpiť si nové zariadenie s nabíjačkou alebo bez nej. Tým sa nielen ušetria peniaze spotrebiteľov, ale aj zníži objem elektronického odpadu spojeného s výrobou, prepravou a likvidáciou nabíjačiek. Možnosť povinného zavedenia tohto oddeleného predaja posúdi Komisia štyri roky po nadobudnutí účinnosti smernice.

Hoci sa čoraz populárnejším stáva bezdrôtové nabíjanie, nebolo zatiaľ harmonizované pre všetky zariadenia. Aby sa umožnila dostupnosť tejto technológie pre väčší počet zariadení, Komisia bude na základe technologického vývoja pracovať na harmonizácii bezdrôtového nabíjania pre elektronické zariadenia, ako aj na interoperabilite.

Nové pravidlá sa vzťahujú na širokú škálu prenosných zariadení, konkrétne na mobilné telefóny, tablety a čítačky, digitálne fotoaparáty a herné konzoly, slúchadlá, slúchadlá do uší a prenosné reproduktory, bezdrôtové myši a klávesnice a tiež mobilné navigačné systémy. Okrem toho sa nové pravidlá budú 40 mesiacov po nadobudnutí účinnosti smernice vzťahovať aj na všetky prenosné počítače.

Európska komisia predložila návrh na vytvorenie spoločnej nabíjačky 23. septembra 2021. Členské štáty sa 26. januára 2022 po začatí rokovaní v Rade jednomyseľne dohodli na pozícii Rady týkajúcej sa smernice o spoločnej nabíjačke. Rada a Európsky parlament dosiahli 7. júna 2022 predbežnú dohodu o smernici o spoločnej nabíjačke, ktorú schválili zástupcovia členských štátov EÚ 29. júna 2022.

Po dnešnom schválení pozície Európskeho parlamentu Radou je legislatívny akt prijatý. Účinnosť nadobudne 20 dní po uverejní v Úradnom vestníku Európskej únie. Nové pravidlá sa začnú uplatňovať 24 mesiacov po nadobudnutí ich účinnosti.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite