Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 34. týždeň vojny (14.10 - 18.10.2022)

.redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 34. týždeň vojny (14.10 - 18.10.2022) SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky Dym stúpa z budovy zasiahnutej iránskym dronom, Kyjev, 17.10.2022

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • EÚ hľadá dôkaz o zapojení Iránu do vojny na Ukrajine
  • Bielorusko tvrdí, že na jeho území bude menej než 9000 ruských vojakov
  • Rusko na Ukrajine pokračuje v masívnych deportáciách
  • od začiatku invázie zahynulo na Ukrajine 423 detí
  • Ruská výroba pokročilých zbraní zrejme nestíha s ich spotrebou
  • vypísali odmenu za dolapenie Strelkova
  • Európska únia schválila výcvik ukrajinských vojakov
  • na ruskej strane padlo už takmer 64-tisíc vojakov, tvrdí ukrajinská armáda
  • ropný sklad v Belgorodskej oblasti v Rusku začal po ostreľovaní horieť

Informácie z predchádzajúceho dňa (18.10.2022):

20:50 Rusi chystajú evakuáciu civilistov z Chersonu 

Ruská armáda pripravuje evakuáciu civilistov z okupovaného mesta Cherson na juhu Ukrajiny. Oznámil to v utorok veliteľ ruských inváznych síl generál Sergej Surovikin. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

„Ruská armáda zabezpečí v prvom rade bezpečnú evakuáciu obyvateľstva Chersonu,“ povedal Surovikin v ruskej televízii Rossija 24. 

Podľa neho súčasné ukrajinské útoky na civilnú infraštruktúru v Chersone „predstavujú priame ohrozenie životov obyvateľov“.

19:45 V Lymane exhumovali telá piatich detí, najmladšie malo rok

Telá piatich detí exhumovala polícia z hrobov v oslobodenom ukrajinskom meste Lyman, ktoré kedysi okupovali ruské jednotky. Štyri telá sa nachádzali v masovom hrobe na lymanskom cintoríne, ostatky piateho dieťaťa vybrali z provizórneho hrobu, ktorý vykopala jeho matka v záhrade. V utorok to oznámila ukrajinská polícia. TASR správu prevzala zo stanice Sky News.

Exhumované boli tri dievčatá a dvaja chlapci. Najmladšie z detí sa narodilo v roku 2021 a najstaršie v roku 2008. Dve z dievčat boli sestry.

Podľa vyjadrenia polície na sociálnej sieti Telegram predbežné vyšetrovanie ukázalo, že všetky deti zomreli v dôsledku poranení bombovými šrapnelmi. Po forenznom preskúmaní ich ostatkov budú deti opätovne pochované.

„V Lymane už dva týždne prebieha vyšetrovanie. Nachádza sa tam najväčší masový hrob v celej Doneckej oblasti. Vyšetrovacie tímy neúnavne pracujú, vypočúvajú príbuzných a snažia sa zistiť podrobnosti o obetiach,“ napísala polícia. 

18:45 Ukrajina dostane od NATO obranné systémy proti dronom

Severoatlantická aliancia dodá v najbližších dňoch Ukrajine obranné systémy proti dronom, aby sa tak mohla účinnejšie brániť ruským útokom na kritickú infraštruktúru s použitím iránskych bezpilotných lietadiel. Oznámil to v utorok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. 

Policajst stojaci vedľa obete dronových útokov v Kyjeve, 17.10.2022SITA/AP Photo/Roman HrytsynaPolicajst stojaci vedľa obete dronových útokov v Kyjeve, 17.10.2022

Viac v článku tu.

17:40 Parlament označil Rusko za teroristický režim

Estónsky parlament v utorok odsúdil nezákonnú anexiu ukrajinských území Ruskom. Zároveň označil Rusko za „teroristický režim“. Referuje o tom oficiálny web estónskeho parlamentu Riigikogu.

„Putinov režim svojimi hrozbami jadrového útoku urobil z Ruska najväčšie nebezpečenstvo pre mier v Európe a na celom svete,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré podporilo 85 zákonodarcov.

Parlament taktiež podporil vytvorenie medzinárodného tribunálu na vyšetrovanie vojnových zločinov na Ukrajine a vyzval, aby Rusko prišlo o štatút stáleho člena Bezpečnostnej rady OSN.

14:30 Rusko sa priznalo k pondelkovým útokom na energetické zariadenia Ukrajiny 

Rusko v utorok potvrdilo pondelkové útoky na ukrajinské energetické zariadenia. Kyjev označil situáciu pred prichádzajúcou zimou za kritickú. TASR informuje na základe správ agentúry AFP.

„Počas uplynulého dňa ruské ozbrojené sily pokračovali v útokoch na ukrajinské vojenské veliteľstvá a energetické systémy“ zbraňami dlhého dostrelu a zbraňami s vysokou presnosťou odpaľovanými z mora, uviedlo ruské ministerstvo obrany v pravidelnej správe.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok oznámil, že ruská armáda zničila pri útokoch od 10. októbra 30 percent ukrajinských elektrární, čo spôsobilo rozsiahle výpadky elektriny. 

13:25 Čiastočná mobilizácia sa v Rusku zatiaľ nekončí

Ruský prezident Vladimir Putin zatiaľ neplánuje ukončiť vojenskú mobilizáciu do vojny na Ukrajine, avšak niektoré časti Ruska už tento proces ukončili. V utorok to povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, na ktorého sa odvoláva agentúra AFP.

„V tomto okamihu neexistuje prezidentský dekrét (o ukončení mobilizácie),“ uviedol Peskov. Vyjadril sa tak deň po tom, čo starosta Moskvy Sergej Sobianin na svojom súkromnom blogu ohlásil ukončenie mobilizácie v hlavnom meste a avizoval tiež uzavretie náborových stredísk ruskej armády v Moskve. Úlohy čiastočnej mobilizácie v Moskve boli podľa neho „splnené v plnom rozsahu“.

Peskov poznamenal, že niektoré časti krajiny už splnili ciele. „Týmto spôsobom sa proces čiastočnej mobilizácie ukončil v niektorých regiónoch,“ povedal. O ktoré oblasti konkrétne ide, nespresnil.

12:45 Ruská armáda zničila 30 percent ukrajinských elektrární

Ruská armáda zničila pri útokoch na energetickú infraštruktúru takmer tretinu ukrajinských elektrárni, čo spôsobilo rozsiahle výpadky elektriny. V utorok to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

„Od 10. októbra bolo zničených 30 percent ukrajinských elektrární, čo spôsobilo masívne výpadky prúdu v celej krajine,“ napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Twitter. Dodal, že na rokovania s režimom ruského prezidenta Vladimira Putina už nie je „žiadny priestor“.

Útoky na energetickú infraštruktúru v utorok zasiahli niekoľko ukrajinských miest vrátane metropoly Kyjev. Zástupca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko uviedol, že „na ľavom brehu Kyjeva došlo k trom útokom na zariadenie na dodávku energie“. Ukrajinská energetická spoločnosť DTEK na sociálnej sieti potvrdila prerušenie dodávok elektriny a vody obyvateľom na  ľavom brehu rieky Dneper. Kyjevský starosta Vitalij Kličko vyzval obyvateľov, aby čo šetrili elektrinou a nepoužívali spotrebiče s vysokou spotrebou.

Bez elektriny sú po útokoch na energetickú infraštruktúru aj niektoré časti Žytomyrskej oblasti, uviedol tamojší gubernátor Vitalij Bunečko. Dodal, že neboli hlásené žiadne obete.

9:55 Enerhoatom: Rusko zajalo ďalších dvoch vysokopostavených zamestnancov ZAES

Enerhoatom v príspevku na sociálnej sieti uviedol, že ruské invázne jednotky v pondelok „odviedli na neznáme miesto“ vedúceho informačných technológií ZAES Oleha Kosťukova a Oleha Ošeku.

Ide už minimálne o tretí únos vysokopostavených zamestnancov tejto elektrárne. Začiatkom októbra ruská armáda zajala generálneho riaditeľa ZAES Ihora Murašova a následne aj námestníka generálneho riaditeľa pre personalistiku Valerija Martyňuka.

Informácie z predchádzajúceho dňa (17.10.2022):

19:10 Moskva a Kyjev si majú vymeniť 220 vojnových zajatcov

Rusko a Ukrajina si majú v priebehu pondelka vymeniť 220 vojnových zajatcov. Oznámil to separatistický šéf východoukrajinskej Doneckej oblasti Denis Pušilin. Donecká oblasť je jedným zo štyroch ukrajinských regiónov, ktoré Rusko minulý mesiac jednostranne vyhlásilo za svoje územia. Pušilin uviedol, že prepustených bude 110 Ukrajincov, prevažne žien, výmenou za 110 Rusov. Skupinu Rusov podľa neho tvoria civilní námorníci a 30 vojakov. Informuje o tom portál news.sky.com.

18:17 Ukrajinské sily zostrelili 36 zo 42 dronov

Ukrajinské bezpečnostné zložky zostrelili 36 zo 42 útočných dronov, ktoré na Ukrajinu v pondelok vyslalo Rusko. V ukrajinskej televízii to povedal minister vnútra Denys Monastyrskyj s tým, že to ukazuje, že „tento útok nedosiahol svoj cieľ “. Informuje o tom televízia CNN.

Zo 42 dronov sa zhruba 30 zacielilo na Kyjev, povedal minister. Ďalšie drony sa zamerali na Sumskú a Dnipropetrovskú oblasť.

SITA/UA Strategic Communications Directorate via AP, File

18:08 Slovensko sa zapojí do výcvikovej misie EÚ pre ukrajinských vojakov

Šéfovia diplomacií členských krajín EÚ v pondelok schválili vojenskú výcvikovú misiu pre príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa Káčera sa Ukrajina musí ubrániť pred eskalujúcou agresiou Ruska, pričom jej prežitie je aj v bytostnom záujme Slovenska. Ako pokračoval, diplomati sa zhodli, že Únia bude naďalej pokračovať v podpore Ukrajiny, lebo mier tam nastane len vtedy, keď Rusko prestane útočiť a stiahne odtiaľ svoje vojská. Žiadna dohoda poza chrbát Ukrajiny nie je pre nás prijateľná, odkázal.

Káčer spresnil, že nová výcviková misia EÚ pre Ukrajinu bude mať centrá v Poľsku a Nemecku. "Vyjadril som podporu tejto misii s tým, že sme pripravení poskytnúť inštruktorov a v prípade potreby aj naše výcvikové priestory na Slovensku, ktoré sú na vynikajúcej úrovni," dodal.

Rada ministrov v Luxemburgu odsúdila pokračujúce ruské útoky na civilné ciele na Ukrajine a schválila ďalšie finančné zdroje pre Európsky mierový nástroj (EPF). Káčer vysvetlil, že EÚ z tohto fondu môžu financovať obrannú a vojenskú podporu Ukrajine.

„Politicky bola táto zhoda veľmi silná – to je hlavný odkaz tohto dňa,“ opísal situáciu. Cieľom EPF je zlepšiť schopnosť Únie predchádzať konfliktom, budovať mier a posilňovať medzinárodnú bezpečnosť.

Káčer pripomenul, že témou ministerských rokovaní bol aj vývoj vzťahov medzi EÚ a Čínou. Dodal pritom, že ministri sa zhodli na potrebe pokračovania dialógu a rozvíjania sebavedomých vzťahov založených na princípoch dodržiavania medzinárodného práva. Kľúčová je pritom otázka ľudských práv, ktoré nemôžu byť podriadené iným záujmom, zdôraznil.

16:58 Pri ruských útokoch zomrelo sedem ľudí vrátane tehotnej ženy

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko na platforme Telegram informoval, že spod trosiek obytnej budovy, ktorá sa zrútila v štvrti Ševčenkivskyj v dôsledku útoku ruských bezpilotných lietadiel, vytiahli zatiaľ telá štyroch ľudí. Devätnásť osôb sa podarilo zachrániť. V prípade dvoch obetí ide o manželov, pričom žena bola v šiestom mesiaci tehotenstva.

Najmenej traja ľudia zahynuli a deväť utrpelo zranenia v Sumskej oblasti, kde ruské rakety v ranných hodinách zasiahli civilný cieľ, uviedol tamojší gubernátor Dmytro Žyvyckyj. „Pod troskami sa stále nachádzajú ľudia,“ dodal.

SITA/AP Photo/Roman Hrytsyna

Ruské útoky v pondelok hlásili aj v Dnepropetrovskej a Odeskej oblasti, pripomína DPA.

Ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj informoval, že pri útokoch v Kyjeve utrpeli zranenia aj dvaja zdravotníci. Rusko podniklo pondelkové útoky s približne 40 dronmi, z ktorých štyri nasadlo v Kyjeve, citovala ministra vnútra agentúra Ukrinform. Moskva predtým uviedla, že cielila na energetickú infraštruktúru Ukrajiny. Podľa ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa sú "stovky obcí" stále bez dodávok elektriny.

14:35 NATO spustilo vojenské cvičenie zamerané na jadrové odstrašovanie

NATO zdôraznilo, že rutinná výcviková aktivita bola naplánovaná ešte pred ruským útokom na Ukrajinu vo februári a nesúvisí so súčasnou situáciou.

Manévre 30-člennej Aliancie potrvajú do 30. októbra a zúčastnia sa na nich aj americké bombardéry Boeing B-52. Do cvičných letov nad Belgickom, Britániou a Severným morom sa celkovo zapojí asi 60 lietadiel a 14 krajín, uvádza NATO na svojej oficiálnej webovej stránke.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg odmietal výzvu na zrušenie cvičení Steadfast Noon po vystupňovaní jadrovej rétoriky prezidenta Vladimira Putina v súvislosti s neúspechmi ruskej armády na Ukrajine. „Vyslalo by to veľmi silný signál, ak by sme teraz zrazu zrušili rutinné dlho plánované cvičenia pre vojnu na Ukrajine,“ povedal Stoltenberg minulý týždeň.

„Musíme pochopiť, že pevné a predvídateľné správanie NATO a naša vojenská sila sú najlepšími spôsobmi na zabránenie eskalácie,“ uviedol šéf aliancie. NATO napriek eskalujúcej rétorike Moslvy nepozoruje žiadnu zmenu v jej jadrovom postoji. Podľa spoločného jadrového programu NATO môžu americké jadrové zbrane v Európe použiť v núdzi aj lietadlá partnerských štátov ak by došlo k bojom s nepriateľskými silami.

Americké jadrové zbrane sú podľa neoficiálnych informácií uskladnené v Belgicku, Turecku, Holandsku a Nemecku.

13:23 Rusko „nás nedokáže zlomiť“, reagoval Zelenskyj na ďalšie útoky samovražedných dronov

„Celú noc aj ráno nepriateľ terorizuje civilné obyvateľstvo. Kamikadze drony aj rakety útočia na celú Ukrajinu. V Kyjive zasiahli obytnú budovu,“ napísal Volodymyr Zelenskyj na komunikačnej platforme Telegram. „Nepriateľ môže útočiť na naše mestá, ale nedokáže nás zlomiť. Okupanti dostanú spravodlivý trest a odsúdenie budúcich generácií. A my získame víťazstvo,“ dodal.

Ukrajinské hlavné mesto zasiahli najmenej štyri takzvané kamikadze drony a záchranári podľa tamojších úradov vytiahli z trosiek najmenej 18 preživších. Ukrajinské ozbrojené sily pritom informovali, že v skorých ranných hodinách v pondelok zničili desiatky iránskych samovražedných dronov Šáhid-136. Moskva tak pokračuje v útokoch na civilné ciele po tom, ako minulý týždeň na Ukrajinu vypálila stovky rakiet.

12:01  EÚ hľadá dôkaz o zapojení Iránu do vojny na Ukrajine

Európska únia sa snaží získať konkrétny dôkaz akéhokoľvek zapojenia Iránu do vojny na Ukrajine. Vyhlásil to v pondelok šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell pri príchode na zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

„Budeme hľadať konkrétny dôkaz o účasti (Iránu v vojne na Ukrajine),“ uviedol Borrell s tým, že na pondelkovom zasadnutí sa zúčastní i ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. EÚ by sa mohla v tejto súvislosti rozhodnúť na Irán uvaliť nové sankcie, uviedli pre Reuters dvaja nemenovaní európski diplomati. Konkrétne rozhodnutie sa však neočakáva už na pondelkovom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci.

Irán pritom v pondelok znovu poprel dodávky dronov Rusku. „Zverejnené správy o tom, že Irán poskytuje Rusku drony pramenia z politických ambícií a šíria ich západné zdroje. Zbrane sme nedodali ani jednej zo strán konfliktu,“ uviedol hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí.

11:44 V Odeskej oblasti útočili drony; ZAES bola opäť odpojená od siete

Ukrajinská Odeská oblasť čelila v noci na pondelok útokom samovražedných dronov, ktoré však zneškodnila protivzdušná obrana. Uviedol to gubernátor Odeskej oblasti Maxym Marčenko, informuje TASR podľa správy britského denníka The Guardian.

„V noci zničili jednotky protilietadlovej obrany na oblohe nad Odesou šesť nepriateľských kamikadze dronov. Ráno podnikli okupanti raketový útok na región,“napísal Marčenko na sociálnej sieti Telegram. Dodal, že neboli hlásené žiadne obete.Ukrajinský štátny podnik Enerhoatom uviedol, že Záporožská atómová elektráreň (ZAES) bola pre ruské ostreľovanie v noci na pondelok opäť odpojená od vonkajšieho zdroja energie. Enerhoatom zároveň znova vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby urýchlene prijalo opatrenia na demilitarizáciu ZAES.

Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov oznámil, že za uplynulých 24 hodín zahynul pri ruských útokoch jeden človek a ďalší štyria sú zranení. Podľa jeho slov po ostreľovaní v nebytových budovách vypukli požiare. Pri pokračovaní odmínovacích prác v Charkovskej oblasti počas nedele zneškodnili 630 výbušnín, dodal gubernátor. The Guardian jeho tvrdenia nedokázal nezávisle overiť.

ZAES na juhu Ukrajiny je najväčšou svojho druhu v Európe. Začiatkom marca ju obsadili ruské vojská, no stále ju prevádzkujú ukrajinskí zamestnanci. Odvtedy bola opakovane vystavená ostreľovaniu, ktoré na nej zatiaľ zanechalo len menšie škody. Z ostreľovania, ktoré vyvolalo obavy zo vzniku jadrovej katastrofy, sa navzájom obviňujú Kyjev a Moskva.

10:22 Irán plánuje Rusku dodať balistické rakety

Irán plánuje Rusku dodať ďalšie zbrane vrátane balistických rakiet. V nedeľu to uviedol americký denník The Washington Post, ktorý sa odvoláva na nemenovaných západných bezpečnostných predstaviteľov.Iránska vláda vyslala v septembri do Ruska delegáciu, aby sa dohodla na konečných podmienkach zvýšených dodávok zbraní, tvrdia nemenovaní západní predstavitelia. Dohoda údajne zahŕňa aj dva typy balistických rakiet krátkeho doletu – Fátih-110 a Zólfaghár. Teherán plánuje Moskve dodať aj vysoký počet samovražedných dronov Šáhid-136, dodali predstavitelia.

Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ budú v pondelok diskutovať o sankciách na Teherán za dovoz iránskych bezpilotných lietadiel do Ruska. Francúzsko a Nemecko považujú akýkoľvek predaj iránskych dronov Moskve za porušenie rezolúcie Bezpečnostnej rady (BR) OSN z roku 2015.

Ruská armáda na Ukrajina v uplynulých týždňoch vo zvýšenej miere útočila pomocou iránskych dronov Šáhid-136. Tieto zariadenia boli podľa ukrajinských predstaviteľov použité aj pri pondelkových útokoch na Kyjev. Teherán však popiera, že by tieto drony dodával Rusku. Kremeľ sa k týmto udalostiam doposiaľ nevyjadril, píše Sky News.

9:46Maďarsko po útoku na Kyjev nezatvorí tamojšie veľvyslanectvo

Maďarské veľvyslanectvo v Kyjeve po raňajších bombových a raketových útokoch zatiaľ nebude zatvorené. Oznámil to v pondelok v Budapešti šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR. „Zatiaľ zostane funkčné, no ak dôjde k dramatickým zmenám, samozrejme, budú prijaté potrebné rozhodnutia pre bezpečnosť ambasády a jej zamestnancov,“napísal Szijjártó.

7:38Najmenej tri výbuchy bolo počuť v pondelok ráno v ukrajinskej metropole Kyjev.

Došlo k nim po tom, ako sa spustili sirény leteckého poplachu. TASR informácie prevzala od staníc BBC a Sky News, ako aj agentúr AFP a Reuters.

Dym stúpa z budovy zasiahnutej iránskym dronom, Kyjev, 17.10.2022SITA/AP Photo/Efrem LukatskyDym stúpa z budovy zasiahnutej iránskym dronom, Kyjev, 17.10.2022Explózie nastali okolo 7.00 h miestneho času (6.00 h SELČ), uviedli spravodajcovia BBC a Reuters. Jeden z výbuchov zaznel blízko centra mesta. Novinári AFP predtým informovali o dvoch explóziách, ktoré sa odohrali týždeň po tom, ako ukrajinské hlavné mesto zasiahli viaceré ruské raketové útoky.

Správy z dňa (16.10.2022):

19:40 Export obilia po Čiernom mori bude pokračovať aj po termíne vypršania dohody

Dohoda o vývoze obilia z Ukrajiny po Čiernom mori bude podľa ukrajinského ministra infraštruktúry pokračovať aj po 22. novembri, kedy by mala vypršať. Oleksandr Kubrakov to povedal počas stretnutia s tureckým ministrom obrany Hulusim Akarom v Istanbule. Vyjadril sa tak pritom po tom, čo ruskí predstavitelia vrátane prezidenta tento týždeň spochybnili jej budúcnosť, informuje televízia CNN na svojej webstránke.

„Zúčastnené strany iniciatívy, OSN, Turecko a Ukrajina, vyjadrili svoju pripravenosť pokračovať v činnosti a zabezpečili maximálne úsilie na jej úspešnú implementáciu. Niet pochýb, že obilný koridor bude pokračovať v prevádzke aj po 22. novembri,“ povedal Kubrakov.

Minister tiež zdôraznil, že je dôležité urýchliť inšpekcie lodí zo strany Spoločného koordinačného centra v Istanbule. To podľa neho umožní výrazný nárast objemu vývozu obilia do Afriky, Ázie a Európy a zabráni vytváraniu inšpekčných radov.

18:30Bielorusko tvrdí, že na jeho území bude menej než 9000 ruských vojakov

Bielorusko tvrdí, že na jeho území bude rozmiestnených len o niečo menej ako 9000 ruských vojakov, ktorí tam budú súčasťou tzv. spoločnej regionálnej bojovej skupiny zameranej na ochranu bieloruských hraníc. Oznámilo to v nedeľu bieloruské ministerstvo obrany, informuje agentúra Reuters.

"Do Bieloruska začali prichádzať prvé vlaky s ruskými vojakmi z regionálnej bojovej skupiny," informoval v nedeľu na Twitteri Valerij Revenko, šéf oddelenia medzinárodnej vojenskej spolupráce na bieloruskom ministerstve obrany. Dodal, že presuny ruských vojakov potrvajú ešte "niekoľko dní", pričom ich celkových počet v Bielorusku bude "o niečo nižší ako 9000".

Bieloruské ministerstvo obrany už v sobotu informovalo o príchodoch prvých ruských vojakov.Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko ešte v pondelok oznámil, že Minsk a Moskva nasadia na západných hraniciach jeho krajiny spoločnú bojovú operačnú skupinu, čo označil za reakciu na vyostrenie napätia. Lukašenko následne tiež obvinil Litvu, Poľsko a Ukrajinu z výcviku bieloruských "radikálov" na teroristický útok.

Nová spoločná vojenská skupina Ruska a Bieloruska vzbudila na Západe obavy, že by sa bieloruskí vojaci mohli pridať k ruským silám bojujúcim na Ukrajine. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok v prejave počas virtuálneho zasadnutia krajín G7 obvinil Moskvu, že "sa pokúša Bielorusko priamo zatiahnuť do tejto vojny". Vyzval tiež, aby bola na ukrajinsko-bieloruskej hranici rozmiestnená medzinárodná pozorovateľská misia.

Bielorusko, ktoré je blízkym spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina, už v priebehu invázie na Ukrajinu poskytlo Moskve svoje územie na vyslanie ruských vojakov či odpaľovanie rakiet na Ukrajinu.

17:00 Rusko na Ukrajine pokračuje v masívnych deportáciách, tvrdí Inštitút pre štúdium vojny

Rusko pokračuje s masívnymi nútenými deportáciami Ukrajincov, ktoré „pravdepodobne predstavujú zámernú kampaň etnických čistiek“. Tvrdí to americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), ktorý vo svojej správe poukazuje na to, že ruskí predstavitelia sa otvorene priznali k posielaniu detí z okupovaných území na Ukrajine na adopciu do ruských rodín. „Ruské úrady môžu byť navyše zapojené do širšej kampane etnických čistiek vyľudňovaním ukrajinského územia prostredníctvom deportácií a opätovným zaľudňovaním ukrajinských miest importovanými ruskými občanmi,“ uvádza ISW. Informuje o tom denník The Guardian.

15:00 Od začiatku invázie zahynulo na Ukrajine 423 detí

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bolo zabitých 423 detí. Informovala o tom ukrajinská generálna prokuratúra. Počet zranených detí z konfliktu je 810. Väčšina detských obetí je z Doneckej, Charkivskej a Kyjivskej oblasti. Prokuratúra tiež uviedla, že čísla nie sú konečné, pretože práce na zhromažďovaní záznamov o zabitých a zranených v oblastiach, ktoré sú stále okupované alebo sú tam boje, pokračujú. Na svojej webstránke o tom informuje denník The Guardian.

14:15 Ruské sily útočili za uplynulý deň na vyše 30 ukrajinských obcí

Viac ako 30 obcí na Ukrajine sa za uplynulý deň stalo terčom ruských útokov, uvádza v nedeľnej správe ukrajinská armáda s tým, že útoky zasiahli aj civilné oblasti. TASR informuje na základe správy denníka The Guardian.

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl uvádza, že najviac zasiahnutá bola oblasť východne od Kyjeva, ako aj iné časti na východe krajiny v Doneckej, Charkovskej a Záporožškej oblasti a tiež Dnepropetrovská a Chersonská oblasť na juhu.

Rusko útočí na kritickú infraštruktúru a domovy civilného obyvateľstva, čím porušuje princípy medzinárodného humanitárneho práva, uvádza ukrajinská armáda. Dodáva, že ruské sily pokračujú v ostreľovaní pozícií ukrajinských síl "pozdĺž celej kontaktnej línie".

Zástupca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko v nedeľu na platforme Telegram uviedol, že v meste Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti utrpeli zranenia pri ostreľovaní šiesti ľudia a poškodených bolo viac ako 20 domov a tiež elektrické vedenia, píše agentúra DPA. Dodáva však, že správy z bojových oblastí nie je možné nezávisle overiť. Nikopol leží na brehu rieky Dneper, na druhej strane ako opakovane ostreľovaná Záporožská jadrová elektráreň.

13:30Ruská výroba pokročilých zbraní zrejme nestíha s ich spotrebou

Ruský obranný priemysel je „pravdepodobne neschopný vyrábať pokročilú muníciu takou rýchlosťou, akou sa míňa“. Vo svojej dnešnej správe o vojne to uvádza britské ministerstvo obrany. Podľa neho útoky podobné tým z pondelka, keď Rusko vystrelilo na krajinu zhruba 80 striel s plochou dráhou letu, predstavujú „ďalšiu degradáciu ruských zásob rakiet dlhého doletu, čo pravdepodobne obmedzí ich schopnosť zasiahnuť v budúcnosti taký objem cieľov“, aký si Rusko želá. Informuje o tom web denníka The Guardian.

8:30Osobnosti verejného života na Ukrajine vypísali odmenu za dolapenie Strelkova

Osobnosti verejného života na Ukrajine vypísali odmenu 30.000 dolárov za dolapenie Igora Girkina, známeho aj ako Strelkov. Ten - podľa neoverených správ - opäť odišiel bojovať na Ukrajinu, informovala v noci na nedeľu britská stanica BBC.

Tento bývalý dôstojník ruskej tajnej služby FSB je jedným z obžalovaných zo zostrelenia malajzijského lietadla MH17 nad východnou Ukrajinou v roku 2014.

K tejto iniciatíve sa neskôr pridali aj frontman hudobnej skupiny Antytila Taras Topoľa a spisovateľ Valerij Markus, ktorí pridali do fondu po ďalších 10.000 dolárov.Suma sa môže ešte ďalej zvýšiť, keďže iniciatíva je otvorená pre nových darcov, dodala BBC.Informácia o Girkinovom návrate pritom zatiaľ nie je potvrdená z hodnoverných zdrojov, podotkla BBC.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu Girkin na sociálnych sieťach informoval o vývoji na bojiskách. V posledných mesiacoch však vo svojich statusoch aj kritizoval ruské vojenské a politické vedenie, pričom ostro.Pred časom sa objavili informácie, že Girkin odišiel na juh Ukrajiny, kde ho zadržali.

Posledný príspevok na jeho kanáli na platforme Telegram je datovaný 10. októbrom. V sobotu sa na tomto kanáli objavil príspevok jeho manželky, v ktorom sľúbila, že jej muž sa svojim sledovateľom čoskoro ozve.

wikipedia/jkrdbre

8:00 Ruská armáda zastrelila šéfdirigenta jedného z divadiel v Chersone

Kerpatenko pôsobil ako šéfdirigent divadla od roku 2004 a keď mesto okupovala ruská armáda, odmietol odtiaľ odísť. 

Ruská armáda obsadila mesto Cherson hneď na začiatku vojny, takže je okupované už viac ako sedem mesiacov.  Začiatkom júla sa objavila informácia, že ruská armáda v Chersonskej oblasti uniesla 457 ľudí. Boli medzi nimi úradníci, starostovia i kňazi, informovala rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Rusko a ním podporované úrady nedávno v Chersonskej oblasti zorganizovali referendum o jej pripojení k Ruskej federácii. Na základe tohto a plebiscitov v ďalších troch okupovaných oblastiach Ukrajiny bola 30. septembra v Kremli podpísaná dohoda o vstupe okupovaných ukrajinských území do Ruska. Toto rozhodnutie Západ neuznáva.

pravda.com.ua

Informácie z predchádzajúceho dňa (15.10.2022):

18:00 Ropný sklad v Belgorodskej oblasti v Rusku začal po ostreľovaní horieť

V ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou vypukol v sobotu požiar v ropnom sklade. Podľa slov tamojšieho gubernátora Vjačeslava Gladkova sa tak stalo po tom, čo daná lokalita čelila ostreľovaniu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ruské úrady opakovane obviňujú Kyjev z ostreľovania lokalít v ruskom pohraničí. Ukrajina obvinenia z takýchto útokov popiera a tvrdí, že Moskva ich využíva na propagandistické ciele.

V piatok začala v Belgorode v dôsledku ostreľovania horieť elektrická stanica, čo spôsobilo výpadky prúdu. Deň predtým zasiahla raketa údajne horné poschodie bytového domu v Belgorode, k zraneniam však nedošlo. V tomto regióne bol vo štvrtok okrem toho podľa ruských predstaviteľov zničený aj sklad munície.

Belgorodský gubernátor v utorok tvrdil, že v dôsledku ukrajinského ostreľovania elektrickej rozvodne v pohraničnom meste Šebekino zostalo na území jeho oblasti bez elektriny viac než 2000 ľudí. AFP píše, že o život prišla v tomto meste 74-ročná žena a niekoľkí ďalší ľudia utrpeli zranenia.

15:30 Raketový útok na Kyjivskú oblasť vážne poškodil kľúčové energetické zariadenie

Sobotňajší raketový útok na Kyjivskú oblasť vážne poškodil kľúčové energetické zariadenie. Oznámil to prevádzkovateľ ukrajinskej elektrickej prenosovej sústavy Ukrenergo. Opravári už podľa neho pracujú na obnovení elektriny, ale obyvatelia môžu čakať prípadné ďalšie výpadky. Zástupca šéfa ukrajinského prezidentského úradu Kyrylo Tymošenko vyzval obyvateľov oblasti aj troch susedných regiónov, aby večer v čase špičky znížili svoju spotrebu energie.

Šéf regionálnej administratívy v Kyjivskej oblasti Oleksij Kuleba uviedol, že útok si nevyžiadal mŕtvych ani zranených.

14:00 Do Bieloruska prišli ruskí vojaci, ktorí budú súčasťou nového regionálneho vojenského zoskupenia

Do Bieloruska prišla prvá skupina ruských vojakov, ktorí budú súčasťou nového regionálneho vojenského zoskupenia. V sobotu to oznámilo bieloruské ministerstvo obrany, informuje spravodajský portál The Kyiv Independent.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko 10. októbra oznámil, že Minsk a Moskva sa dohodli na vytvorení spoločného regionálneho vojenského zoskupenia. Tajomník Bezpečnostnej rady Bieloruska Pavel Myraveyko zas povedal, že Bielorusko sa aktívne zúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine tým, že „plní niektoré povinnosti“.

Rusko svoju inváziu na Ukrajinu spustilo aj z územia Bieloruska, odkiaľ tiež vykonáva niektoré útoky.

12:30 Ruskí záložníci si musia kupovať vlastnú ochrannú výstroj

Mnohí ruskí povolaní záložníci si pravdepodobne musia kúpiť vlastnú ochrannú výstroj. Vo svojej rannej správe o vojne to uvádza britské ministerstvo obrany s tým, že jej cena pritom výrazne stúpla. Moderná vesta 6B45, ktorá má byť štandardným vybavením, sa na internete predáva za 40-tisíc rubľov. Pre porovnanie v apríli sa jej cena pohybovala okolo 12-tisíc rubľov. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

Britský rezort obrany tvrdí, že vybavenie povolaných rezervistov „je takmer určite slabšie“ ako už aj tak slabé vybavenie predtým nasadených vojakov. Sky News pripomína, že odborníci odhadujú, že mnohí záložníci sú tiež nedostatočne pripravení a vycvičení na boje na frontovej línii na Ukrajine.

Rusko tvrdí, že povoláva zhruba 300-tisíc rezervistov. Ruský prezident Vladimir Putin v piatok povedal, že povolávací rozkaz sa skončí o dva týždne.

SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

11:00 Ruské ostreľovanie hlásia z miest Zaporižžia, Nikopoľ i Kyjivskej oblasti

Mesto Zaporižžia na juhu Ukrajiny sa ocitlo pod ruským útokom. Šéf regionálnej vojenskej samosprávy Oleksandr Staruch povedal, že mesto v sobotu ráno zasiahlo desať alebo viac rakiet S-300 a v noci naň útočili „samovražednými“ dronmi. Útok bezpilotných strojov zničil infraštruktúrne zariadenia v meste, spôsobil požiare, ktoré sa podarilo uhasiť, a nevyžiadal si obete, dodal Staruch. Predstaviteľ mesta Anatolij Kurtev na platforme Telegram tiež písal o útokoch dronmi. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Ruský útok, zrejme raketový, zasiahol aj Kyjivskú oblasť. Šéf tamojšej regionálnej administratívy Oleksij Kuleba na Telegrame vyzval ľudí, aby zostali v úkrytoch, kým neprestanú sirény, a nenahrávali na sociálne siete fotografie, videá a lokalitu úderu. Obete podľa neho nie sú.

8:30 Ukrajina vyvíja novú technológiu na boj proti dronom iránskej výroby

Ukrajina v piatok oznámila, že vyvíja novú technológiu proti útokom iránskych dronov, ktoré používa Rusko. Informovala o tom americká spravodajská televízia CNN.

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov odhaduje, že Rusko má 300 iránskych útočných dronov a "pokúša sa nakúpiť niekoľko tisíc ďalších". "Uvidíme, či sa to stane alebo nie, ale my musíme byť pripravení," dodal minister.

„Vyvíjame systémy na ich eliminovanie... Tieto drony rozmontovávame, aby sme videli detaily, napríklad to, aký elektronický ´mozog´ majú vo vnútri, a podľa toho pripravíme rôzne protiopatrenia,“ dodal Reznikov.

Rusi používajú iránske drony na zistenie rozloženia ukrajinských ozbrojených síl, povedala vo štvrtok hovorkyňa južného velenia ukrajinskej armády Natalia Humeniuková. "Teraz ich začínajú používať takmer po celom území Ukrajiny, používajú ich od severných smerov, nielen z juhu," informovala.

V južnej oblasti zostrelili ukrajinské vzdušné sily 109 dronov a 33 zasiahlo ciele, oznámila Humeniuková. Dodala, že väčšina bola zacielená na civilnú infraštruktúru.

„>Fakt, že (Rusi) sa snažia používať tieto drony proti životne dôležitej infraštruktúre, pripraviť nás o vodu, teplo, elektrinu - to zodpovedá taktickým a technickým vlastnostiam a účelu týchto dronov kamikadze, pretože fungujú ako zápalky. Dron zapáli objekt a vyradí ho z prevádzky nie výbuchom, ale skôr požiarom,“vysvetlila Humeniuková.

SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

Informácie z predchádzajúceho dňa (14.10.2022):

18:00 Lukašenko upozornil Ukrajinu a západné krajiny, aby netlačili Rusko do kúta 

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v piatok upozornil Ukrajinu a Západ, aby netlačili Rusko do kúta, pretože Moskva má jadrové zbrane. Lukašenko to uviedol v rozhovore pre americkú televíziu NBC. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

„Najdôležitejšie je, nezahnať partnera v dialógu a dokonca ani súpera do kúta. Takže nesmiete prekročiť tie medze – tie červené čiary, ako hovoria Rusi. Nemôžete ich prekročiť,“ povedal Lukašenko. Dodal, že jadrové zbrane sú rovnako ako iné zbrane vyrobené pre nejaký účel.

Ruský prezident Vladimir Putin nedávno vyhlásil, že na ochranu ruského územia – vrátane štyroch anektovaných ukrajinských oblastí – je odhodlaný použiť všetky „dostupné prostriedky“. Podpredseda ruskej Bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev v nadväznosti na to otvorene hovoril o možnom použití strategických jadrových zbraní na ochranu krajiny.

„Rusko jasne načrtlo svoj postoj: Bože chráň, že dôjde k útoku na územie Ruskej federácie; v takom prípade môže Rusko v prípade potreby použiť všetky druhy zbraní,“ upozornil bieloruský prezident.

16:20 Mobilizácia by mala byť hotová do dvoch týždňov, povedal Putin

Ruský vodca Vladimir Putin povedal, že čiastočná mobilizácia armádnych záložníkov, ktorú nariadil minulý mesiac na posilnenie ruských jednotiek na Ukrajine, by mala byť hotová do dvoch týždňov.

SITA/Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Po piatkovom samite v Kazachstane novinárom povedal, že z počtu 300-tisíc záložníkov, ktorých ministerstvo obrany plánovalo povolať, bolo zatiaľ zmobilizovaných 222-tisíc. Doplnil, že 33-tisíc z nich je už vo svojich vojenských jednotkách a 16-tisíc je zapojených do vojenských operácií na Ukrajine.

Putin ohlásil čiastočnú mobilizáciu 21. septembra. Ruská verzia magazínu Forbes minulý týždeň uviedla, že za necelé dva týždne po jej vyhlásení odišlo z Ruska asi 700-tisíc obyvateľov. Tento počet sa v ostatných dňoch pravdepodobne ešte zvýšil.

15:00 Rusom zostala menej ako tretina vysoko presných rakiet, vraví Danilov

Rusko v doterajšom priebehu vojny na Ukrajine použilo viac ako dve tretiny vysoko presných rakiet, ktoré malo k dispozícii pred inváziou. Ako referuje web nv.ua, povedal to tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov.

„Z celkového množstva, ktoré malo Rusko pred totálnou inváziou na Ukrajinu, zostáva len 25 až 28 % vysoko presných rakiet,“ povedal Danilov s odvolaním sa na informácie ukrajinskej rozviedky. Dodal, že čas, keď Rusko nebude môcť použiť tieto rakety, „sa už blíži“.

Ak by Rusko chcelo pokračovať v útokoch, aké predviedlo v pondelok, keď sa zameralo na ciele po celej Ukrajine, muselo by zvýšiť svoju výrobu rakiet o viac ako 20 percent. To je pre Rusko problematické vzhľadom na sankcie a nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily.

Danilov taktiež poznamenal, že Krymský most je nepovolená stavba, ktorú podľa zákonov Ukrajiny bude musieť Rusko skôr či neskôr odstrániť na vlastné náklady.

13:00 Vláda nariadila ukončenie opravy Krymského mosta do júla 2023

Ruská vláda v piatok nariadila, aby boli opravné práce na Krymskom moste, ktorý ako jediný spája Rusko a anektovaný ukrajinský polostrov Krym, dokončené do júla 2023. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

SITA/AP Photo

Krymský most bol počas uplynulého víkendu poškodený explóziou. Kabinet v Moskve prostredníctvom dekrétu, ktorý podpísal ruský premiér Michail Mišustin, nariadil spoločnosti poverenej „návrhom a obnovou zničených prvkov dopravnej a inžinierskej infraštruktúry“ Krymského mosta, aby ukončila práce k 1. júlu 2023.

11:20 Veľvyslanci EÚ schválili výcvikovú misiu pre ukrajinských vojakov 

S návrhom novej iniciatívy na výcvik ukrajinských vojakov prišiel ešte v auguste šéf zahraničnej politiky EÚ Joseph Borrell. Schválená výcviková misia by mala zahŕňať výcvik v oblasti logistiky a ochrany proti jadrovým, biologickým a chemickým zbraniam, vyplýva z predchádzajúcich vyjadrení.

Piatkové rozhodnutie veľvyslancov 27 členských štátov EÚ by mali v pondelok oficiálne potvrdiť ministri zahraničných vecí Únie v Luxemburgu, pripomína DPA.

Pôvodne sa počítalo, že misia EÚ bude trvať dva roky a výcvik bude prebiehať v krajinách Únie, ako sú napríklad Poľsko a Nemecko. Na základe vyjadrení z kruhov EÚ by mohlo Nemecko v nasledujúcich mesiacoch poskytnúť výcvik až 500 ukrajinským vojakom.

Niektoré štáty EÚ už cvičia ukrajinských vojakov na základe medzištátnych dohôd. Nemecko sa podieľa najmä na výcviku vo sfére protivzdušnej obrany a delostrelectva.

11:00 Británia: Ruské jednotky ďalej pomaly postupujú na mesto Bachmut 

Ruské jednotky dosiahli istý pokrok pri svojom útoku na mesto Bachmut na východe Ukrajiny, vyplýva z najnovších zistení britských tajných služieb, ktoré v piatok zverejnilo britské ministerstvo obrany. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Rusko podľa britských spravodajských služieb pokračuje vo svojej ofenzíve v Donbase a dosahuje pomalé pokroky. Jednotky separatistov zjavne postúpili do obcí Opytne a Ivanhrad južne od Bachmutu, pričom na bojoch sa podieľali aj žoldnieri z ruskej súkromnej polovojenskej organizácie Vagnerova skupina. 

Na postupe ruských vojsk v oblasti Bachmutu majú podľa Londýna zásluhu práve jednotky vedené vagnerovcami. 

Rusi však od začiatku júla dobyli v Donbase maximálne len niekoľko obcí. Ak sa však Moskve podarí obsadiť Bachmut, použije ho ako základňu pre ďalší postup smerom na strategicky významné priemyselné mestá Kramatorsk a Sloviansk.

9:00 Ozbrojené sily minulý mesiac oslobodili viac ako 600 obcí, tvrdí ministerstvo pre reintegráciu

Ukrajinské ozbrojené sily oslobodili za uplynulý mesiac viac ako 600 obcí vrátane 75 vo vysoko strategickej Chersonskej oblasti. Uviedlo to ukrajinské ministerstvo pre reintegráciu dočasne okupovaných území, na ktoré sa odvoláva spravodajský portál Sky News.

V Charkovskej oblasti, kde ukrajinské sily postúpili hlboko za ruské línie, oslobodili podľa ministerstva 502 obcí. Ďalších 43 oslobodili v Doneckej oblasti a sedem v Luhanskej oblasti.

Chersonskú, Doneckú a Luhanskú oblasť, rovnako ako Záporožskú oblasť, v septembri anektovala Moskva, keď ukrajinské sily rýchlo pokročili so svojou protiofenzívou. Kyjev a Západ anexie odsúdili ako ilegálne.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite