Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Číne sa začal zjazd komunistickej strany, ktorý by mal upevniť prezidentovu moc

.sita .svet

Si Ťin-pching počas prejavu spomenul výzvy, ktorým Čína za ostatné roky čelila, aj plány na ďalších päť rokov.

V Číne sa začal zjazd komunistickej strany, ktorý by mal upevniť prezidentovu moc AP Photo/Mark Schiefelbei

čínsky prezident Si Ťin-pching v nedeľu sľúbil, že prevedie Čínu cez vážne výzvy smerom k národnému oživeniu. Vyhlásil to počas otvorenia 20. zjazdu Komunistickej strany Číny, na ktorom si podľa všetkého zabezpečí tretie funkčné obdobie.Informuje o tom spravodajský web CNN.

Si Ťin-pching označil posledných päť rokov za „veľmi nezvyčajné a mimoriadne“. Vládnuca komunistická strana podľa jeho slov previedla Čínu cez „pochmúrnu a zložitú medzinárodnú situáciu“ a „obrovské riziká a výzvy, ktoré prichádzali jedna za druhou“. Odkazujúc na výzvy povedal, že čínska vláda „ochránila životy a zdravie ľudí“ počas pandémie ochorenia COVID-19, priviedla Hongkong od chaosu k vládnutiu a viedla „veľké boje“ proti „silám nezávislosti“ na Taiwane, na ktorý si Peking nárokuje, hoci ho nikdy neovládal. Práve časť prejavu o Taiwane si podľa CNN vyžiadala najdlhší a najhlasnejší potlesk od takmer 2 300 vybraných delegátov vo Veľkej sále ľudu v Pekingu. Čína sa bude podľa Siho „usilovať o mierové znovuzjednotenie“, no zároveň upozornil, že sa nevzdá prípadného použitia sily a všetkých potrebných opatrení.

Čínsky vodca sa zmienil aj o „rýchlych zmenách v medzinárodnej situácii“, čím odkazoval na oslabujúce vzťahy medzi Čínou a Západom, ktoré ešte viac narušila čínska podpora Moskvy po jej invázii na Ukrajinu. Čína „zaujala jasný postoj proti hegemonizmu a mocenskej politike“ a „nikdy nezaváhala“ v opozícii voči unilateralizmu a „šikanovaniu“, povedal Si zjavne kritizujúc to, čo Peking považuje za svetový poriadok pod vedením USA, ktorý treba rozložiť.

Hovoriac o plánoch na ďalších päť rokov Si vyhlásil, že sa Čína zameria na „vysokokvalitné vzdelávanie“ a inovácie, aby „obnovila rast“ v krízou zasiahnutej ekonomike krajiny a tiež „zrýchli úsilie o dosiahnutie väčšej sebestačnosti vo vede a technike“. Zároveň sa zaviazal urobiť z Čínskej ľudovej oslobodeneckej armády sily „svetovej úrovne“, pričom chce zlepšiť jej schopnosť chrániť národnú suverenitu a budovať strategické odstrašovanie, ako aj vylepšiť jej výcvik a „schopnosť víťaziť“.

CNN poukazuje, že Siho prejav často zahŕňal čínsky termín pre bezpečnosť, pričom ho spomenul aspoň 50-krát. Prezident nazval národnú bezpečnosť „základom oživenia čínskeho národa“ a vyzval na zvýšenie bezpečnosti vo vojenskej a ekonomickej oblasti, ako aj „všetkých smeroch“ doma aj v zahraničí.

Zjazd čínskej komunistickej strany bude trvať týždeň. Väčšina stretnutí sa počas týždňa uskutoční za zatvorenými dverami. Delegáti sa napokon v sobotu stretnú na ceremoniálnom hlasovaní, aby odobrili Siho správu a schválili zmeny stanov strany, ktoré mu môžu udeliť nové tituly na ďalšie posilnenie jeho moci. Zjazd má upevniť postavenie Si Ťin-pchinga ako najmocnejšieho lídra Číny od zosnulého vodcu Mao Ce-tunga, ktorý vládol až do svojej smrti vo veku 82 rokov. Delegáti tiež budú voliť nový Ústredný výbor, ktorý na nasledujúci deň bude mať prvé stretnutie, aby vymenoval vedenie strany.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite