Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Občianstva Ruskej federácie sa vzdal ruský miliardár, za krátku dobu je už tretí v poradí

.tasr .svet

Ruský miliardár Jurij Miľner oznámil, že spolu so svojou rodinou sa zbavil ruského občianstva. Podľa časopisu Forbes to oznámil formou statusu na platforme Twitter. Informoval, že on i jeho rodina v lete dokončili proces vzdania sa ruského občianstva.

Občianstva Ruskej federácie sa vzdal ruský miliardár, za krátku dobu je už tretí v poradí TechCrunch/Flickr.com/Wikipedia

dodal, že celá jeho rodina odišla z Ruska ešte v roku 2014, keď došlo k anexii ukrajinského Krymu Ruskom. Podnikateľ Miľner, ktorému v rebríčku najbohatšch Rusov patrí 15. miesto vďaka majetku v hodnote 7,3 miliardy dolárov, je od roku 1999 občanom Izraela, kde žil niekoľko rokov. Momentálne aj s rodinou žije v USA.

Miľner sa stal tretím miliardárom, ktorý sa v posledných mesiacoch vzdal ruského občianstva. Prvým bol v lete Timur Turlov, zakladateľ spoločnosti Freedom Finance, ktorý po desiatich rokoch života v Kazachstane získal občianstvo tejto stredoázijskej krajiny. Ruského občianstva sa Turlov musel vzdať, pretože Kazachastan neumožňuje dvojité občianstvo. Ako informoval Forbes, z tohto dôvodu Turlov prišiel aj o občianstvo karibského štátu Svätý Krištof a Nevis.

V septembri sa ruského občianstva vzdal aj zakladateľ investorskej spoločnosti Trojka Dialog Ruben Vardanjan, ktorý momentálne žije v neuznanej republike Náhorný Karabach. Miľner, podobne ako aj niektorí ďalší prominentní obyvatelia Ruska, napríklad Pavel Durov – zakladateľ komunikačnej platformy Telegram a tvorca sociálnej sieti VKontakte –, požiadali časopis Forbes, aby ich neoznačoval za ruských podnikateľov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite