Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Van der Bellen podľa odhadov zvíťazil v rakúskych prezidentských voľbách

.tasr .svet

Úradujúci rakúsky prezident Alexander Van der Bellen bol v nedeľu opätovne zvolený do úradu. Vyplýva to z exit pollu verejnoprávnej televízie ORF po zatvorení volebných miestností. TASR správu prevzala z agentúr APA, AFP a DPA.

Van der Bellen podľa odhadov zvíťazil v rakúskych prezidentských voľbách SITA/AP Photo/Markus Schreiber

van der Bellen podľa ORF získal viac než 55 percent hlasov. To by malo stačiť na to, aby sa vyhol druhému kolu volieb, píše DPA. Jeho najväčší rival, Walter Rosenkranz, získal podľa exit pollu 18,4 percenta hlasov. Konečné výsledky volieb sa očakávajú až v pondelok.

Van der Bellen (78) kandidoval ako nezávislý, v minulosti bol lídrom strany Zelení. Rosenkranza nominovala pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ).

Na zvolenie musí úspešný kandidát získať v prvom kole absolútnu väčšinu nad 50 percent platných hlasov. V opačnom prípade sa do druhého kola o štyri týždne prebojujú dvaja najúspešnejší kandidáti. Volebné miestnosti v Rakúsku za zatvorili o 17:00 h. Volebná účasť dosiahla 66,1 percenta, píše APA s odvolaním sa na inštitút ARGE Wahlen.

Viac než 6 363 400 oprávnených voličov si v nedeľu vyberalo spomedzi siedmich kandidátov. Funkčné obdobie rakúskeho prezidenta jej šesť rokov a ten istý kandidát môže byť opakovane zvolený len raz.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite