Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Elon Musk sa opäť mieša do politiky. Navrhol riešenie sporu medzi Čínou a Taiwanom

.tasr .svet

Americko-kanadsko-juhoafrický miliardár Elon Musk v piatok navrhol odovzdať časť Taiwanu pod správu Pekingu s cieľom vyriešiť napätú situáciu medzi Čínou a Taiwanom. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Elon Musk sa opäť mieša do politiky. Navrhol riešenie sporu medzi Čínou a Taiwanom SITA/Patrick Pleul/Pool via AP, File

„moje odporúčanie...by bolo vymyslieť osobitnú administratívnu oblasť pre Taiwan,“ povedal Musk v piatok zverejnenom rozhovore pre denník Financial Times (FT). Toto riešenie by podľa jeho slov mohlo byť prijateľné, hoci pravdepodobne neuspokojí všetkých.

Musk to povedal v reakcii na otázku o Číne, kde jeho spoločnosť Tesla vyrábajúca elektronické automobily prevádzkuje veľkú továreň v meste Šanghaj. Musk takisto vyjadril presvedčenie, že dohoda medzi Čínou a Taiwanom by mohla byť zhovievavejšia než v prípade Hongkongu.

Čína pokladá Taiwan za jednu zo svojich provincií a dlhodobo sa ju usiluje dostať pod svoju kontrolu, pričom nevylučuje použitie sily, pripomína Reuters. Taiwanská vláda však s vyhláseniami Číny nesúhlasí a tvrdí, že o osude tohto ostrova (Taiwan) môžu rozhodovať len jeho obyvatelia. Taiwanské ministerstvo zahraničných vecí sa v sobotu k Muskovým vyjadreniam odmietlo vyjadriť. Jeden zo zákonodarcov vládnucej Demokratickej pokrokovej strany, ktorý je členom parlamentného výboru pre zahraničné záležitosti a obranu, Muska na sociálnej sieti kritizoval a jeho návrhy označil za neprijateľné.

Reuters pripomenula, že Musk v pondelok 3. októbra navrhol natrvalo postúpiť polostrov Krym Rusku, usporiadanie nových referend v štyroch okupovaných oblastiach na východe Ukrajiny pod záštitou OSN a súhlas Ukrajiny s neutralitou. Musk používateľov sociálnej siete vyzval, aby sa k jeho plánu vyjadrili. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky miliardárov návrh kritizoval a na Twitteri v pondelok večer spustil hlasovanie s otázkou: "Ktorého Elona Muska máte radšej? – Toho, ktorý podporuje Ukrajinu. – Toho, ktorý podporuje Rusko."

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite