Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nobelovu cenu za chémiu udelili za výskum spájania molekúl trojici vedcov

.sita .svet

Nobelovu cenu za chémiu získali Carolyn R. Bertozzi, K. Barry Sharpless a Morten Meldal za ich výskum v oblasti vytvárania molekúl. Laureátov v stredu v Štokholme vyhlásil generálny tajomník Kráľovskej švédskej akadémie vied Hans Ellegren. Američania a Dán si ocenenie vyslúžili za „rozvoj click-chémie a bioortogonálnej chémie“, ktoré majú svoje využitie napríklad vo farmaceutike.

Nobelovu cenu za chémiu udelili za výskum spájania molekúl trojici vedcov SITA/Christine Olsson /TT News Agency via AP

nobelova komisia o tom informuje v tlačovej správe na webstránke www.nobelprize.org.

Sharpless, ktorý Nobelovu cenu získal už po druhý raz, a Meldal položili základy click-chémie, pri ktorej sa molekuly spájajú rýchlo a efektívne. Ich meďou katalyzovaná azid-alkynová cykloadícia, efektívna chemická reakcia ktorú predstavili nezávisle od seba, sa v súčasnosti široko používa, napríklad pri vývoji liečiv, na mapovanie DNA či vytváranie vhodných materiálov.

Carolyn Bertozzi zase click-chémiu priviedla na novú úroveň, keď ju začala používať v žijúcich organizmoch. Jej bioortogonálne reakcie sa odohrávajú bez narušenia normálnej chémie bunky a v súčasnosti sa globálne používajú na skúmanie buniek a sledovanie biologických procesov. Pomocou bioortogonálnych reakcií výskumníci zlepšili zacielenie liekov proti rakovine, ktoré teraz testujú v klinických štúdiách.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite