Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Google ruší pre užívateľov v pevninskej Číne svoju službu Google Translate

.tasr .svet

Americká spoločnosť Google prestala poskytovať na území pevninskej Číny svoju službu Google Translate. Išlo o jednu z mála ešte dostupných služieb Googlu v tejto krajine, kde je väčšina západných sociálnych sietí zablokovaná. TASR správu prevzala v pondelok z agentúry AP.

Google ruší pre užívateľov v pevninskej Číne svoju službu Google Translate SITA/AP Photo/Jeff Chiu, File

aplikácia a webová stránka Google Translate aktuálne zobrazuje všeobecný vyhľadávací panel a odkaz, ktorý presmeruje čínskych používateľov na svoju stránku v Hongkongu, ktorá je na pevnine zablokovaná.

Podľa príspevkov na čínskych sociálnych sieťach používatelia hlásili, že prístup k službe už nemajú od soboty. Pre čínskych užívateľov takisto nefunguje funkcia prekladu zabudovaná do prehliadača Google Chrome.

Americká technologická firma Google má s Čínou napäté vzťahy. V roku 2010 stiahla svoj vyhľadávací nástroj z čínskeho trhu po tom, čo sa prestala riadiť pravidlami cenzúry tamojšej vlády. Čína sa neskôr rozhodla zablokovať ďalšie služby Google, ako napríklad GMail a Google Maps.

Medzi zakázané internetové stránky patria v Číne aj weby sociálnych sietí Facebook či Twitter. Čínske platformy musia dodržiavať prísne pravidlá a cenzurovať kľúčové slová a témy, ktoré úrady považujú za politicky citlivé, približuje AP.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.  

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite