Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prezidenti štátov strednej a východnej Európy podporujú suverenitu Ukrajiny

.tasr .svet

Uviedli to v spoločnom vyhlásení, ktoré TASR v nedeľu poskytol hovorca prezidentky SR Zuzany Čaputovej Martin Strižinec.

Prezidenti štátov strednej a východnej Európy podporujú suverenitu Ukrajiny SITA/Diana Černáková

prezidenti stredoeurópskych a východoeurópskych členských štátov NATO podporujú suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny. Neuznávajú a nikdy neuznajú snahy Ruskej federácie o anexiu akejkoľvek časti ukrajinského územia. Uviedli to v spoločnom vyhlásení, ktoré TASR v nedeľu poskytol hovorca prezidentky SR Zuzany Čaputovej Martin Strižinec.

„My, prezidenti krajín strednej a východnej Európy, ktorých lídri navštívili Kyjev počas vojny a na vlastné oči boli svedkami dôsledkov ruskej agresie, nemôžeme mlčať tvárou v tvár očividnému porušovaniu medzinárodného práva Ruskou federáciou, a preto vydávame nasledujúce vyhlásenie:

Potvrdzujeme podporu suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny. Neuznávame, a nikdy neuznáme, snahy Ruskej federácie o anexiu akejkoľvek časti ukrajinského územia.

Pevne stojíme za rozhodnutím zo samitu Severoatlantickej aliancie v Bukurešti v roku 2008 týkajúceho sa budúceho členstva Ukrajiny v Aliancii.

Podporujeme Ukrajinu v jej obrane proti ruskej invázii, žiadame, aby sa Rusko okamžite stiahlo zo všetkých okupovaných teritórií a vyzývame všetkých Spojencov na podstatné zvýšenie vojenskej pomoci Ukrajine,“ podotkli v spoločnom vyhlásení. Zdôraznili, že všetci, ktorí páchajú zločiny agresie, musia byť vzatí na zodpovednosť a čeliť spravodlivosti.

Ako ďalej uviedli, pevne stoja za rozhodnutím zo samitu Severoatlantickej aliancie v Bukurešti v roku 2008 týkajúceho sa budúceho členstva Ukrajiny v Aliancii. 

Pod spoločné vyhlásenie sa podpísali prezidenti Slovenskej republiky, Českej republiky, Estónska, Lotyšska, Litvy, Severného Macedónska, Čiernej Hory, Poľska a Rumunska.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.  

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite