Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hurikán Ian na Floride zdevastoval pobrežné mestá

.tasr .svet

Hurikán Ian, ktorý zasiahol v stredu večer pobrežie Floridy, zdevastoval pobrežné mestá, zaplavil domy či podniky a mnohé ostrovy odrezl od sveta. Vo štvrtok to vyhlásil floridský guvernér Ron DeSantis. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Hurikán Ian na Floride zdevastoval pobrežné mestá SITA/AP Photo/Wilfredo Lee

„niektoré z týchto oblastí - mestá ako Cape Coral či Fort Myers - boli v dôsledku búrky fakticky zaplavené a skutočne zdevastované,“ povedal DeSantis. Región podľa jeho slov zasiahla 500-ročná voda.  

Fort Myers, mesto s 83 000 obyvateľmi na juhozápadnom pobreží Floridy, obklopujú kanály, zátoky a rieky. Veľká časť mesta bola zaplavená. Vážne poškodená bola aj jediná cesta, ktorá spája s pevninou turistami obľúbené neďaleké ostrovy Pine Island a Sanibel. Priechodné nie sú dva mosty, ktoré si budú vyžadovať opravu, povedal DeSantis.

Ian zasiahol pobrežie Floridy v stredu večer SELČ ako hurikán štvrtej z celkovo piatich kategórií. Živel postupuje ďalej do vnútrozemia a zoslabol na úroveň tropickej búrky. Americké Národné centrum pre hurikány varovalo pred vážnym nebezpečenstvom záplav a silných dažďov v strednej časti Floridy.

DeSantis uviedol, že bez elektriny sa ocitli vyše dva milióny domácností a firiem, najmä v okrese Lee County, kde leží aj Fort Myers. V súvislosti so správami o obetiach uviedol, že zatiaľ ide o dve nepotvrdené úmrtia.

Hurikán Ian zasiahol v utorok - predtým, ako sa cez Mexický záliv dostal na Floridu, - západnú Kubu. Ako hurikán tretej kategórie tam usmrtil dvoch ľudí a v celej krajine spôsobil výpadok elektriny.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite