Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

USA Česku poskytnú vojenskú pomoc vo výške 106 miliónov dolárov

.sita .svet

Spojené štáty americké poskytnú Českej republike vojenskú pomoc v objeme 106 miliónov dolárov. Ako informuje americké veľvyslanectvo v Česku, 100 miliónov dolárov dostanú v rámci zahraničnej vojenskej spolupráce Foreign Military Financing (FMF), ktorá je súčasťou druhého balíka pomoci pre Ukrajinu schváleného Kongresom.

USA Česku poskytnú vojenskú pomoc vo výške 106 miliónov dolárov SITA/AP Photo/Roman Koksarov)

ostatných šesť miliónov pošle Washington v rámci FMF z fondu boja proti ruskému vplyvu a sú určené na vytvorenie centra kybernetických reakcií. Peniaze majú pomôcť vytvoriť kapacity Česka za účelom odstrašenia a obrany proti rastúcej ruskej hrozbe a tiež doplniť vojenské kapacity, ktoré poskytlo alebo poskytne Ukrajine.

„Česká republika sa ukázala ako jedna z vedúcich krajín v pomoci Ukrajine proti nelegálnej ruskej invázii. Veľmi si ceníme Českú republiku za poskytnutie všetkej techniky a vybavenia z vlastných skladov na obranu Ukrajiny,“ vyjadrila sa americká chargé d'affaires Christina Agor.

České ministerstvo obrany na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter na pomoc reagovalo s vyjadrením, že „finančná podpora zo strany USA určená pre ďalšiu modernizáciu Armády Českej republiky a čiastočnú kompenzáciu našich dodávok materiálu na Ukrajinu je pre nás najmä uznaním, že táto cesta je správna“.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite